Annons:
Etiketterutfodringartikel
Läst 3904 ggr
JohannaN
2019-02-27 21:38

Rödsvingel och Sorghum burfåglar!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 24
Förhandsgranskning av bild 2 av 24
Förhandsgranskning av bild 3 av 24
Förhandsgranskning av bild 4 av 24
Förhandsgranskning av bild 5 av 24
Förhandsgranskning av bild 6 av 24
Förhandsgranskning av bild 7 av 24
Förhandsgranskning av bild 8 av 24
Förhandsgranskning av bild 9 av 24
Förhandsgranskning av bild 10 av 24
Förhandsgranskning av bild 11 av 24
Förhandsgranskning av bild 12 av 24
Förhandsgranskning av bild 13 av 24
Förhandsgranskning av bild 14 av 24
Förhandsgranskning av bild 15 av 24
Förhandsgranskning av bild 16 av 24
Förhandsgranskning av bild 17 av 24
Förhandsgranskning av bild 18 av 24
Förhandsgranskning av bild 19 av 24
Förhandsgranskning av bild 20 av 24
Förhandsgranskning av bild 21 av 24
Förhandsgranskning av bild 22 av 24
Förhandsgranskning av bild 23 av 24
Förhandsgranskning av bild 24 av 24

Det har pratas om att bland annat rödsvingel en grässort inte kan ätas av fåglar och då kommer lilla jag och ställer till det för dom som pratar om det hela, så här kommer lite mer om det hela............................

Sorghum är något som talas inte går att ge till fåglarna då dom innehåller farligt ämne som inte bör ätas av våra fåglar. Det samma gäller rödsvingel, ryktet går vad gäller burfåglar då det för boskapsdjur är giftigt. Men, boskapsdjur och fåglar har inte samma anatomi och deras magar är gjorda för att äta frögräs bland annat.

**Vad är det då som gör att folk talar om att det är giftigt?
**Jo, i rödsvingel finns något som då talas om och anses vara giftiga för fåglar och djur vid namn alkaloider och det är det vid för HÖG DOSERING av mat innehållande just alkaloider som kan bli skadligt och alkaloider används till största delen i smärtstillande, kramplösande och hostlindrande medel.

Alkaloid halten i själva växten eller örten är störst just före och i början av växtens blomning. Alkaloiderna är de mest utforskade och aktiva av läkeväxternas verksamma beståndsdelar.

Konstigt nog att många varnar för bland annat att ge i groddad form av sorghum men också att ge rödsvingel och det finns säkert flera som anses farliga för fåglar. Men dom har inte alla korten på bordet vad gäller just våra burfåglar och det är att vi missar något i det hela. Det är viktigt att när man går ut med något som sägs vara farligt att ha fakta om det hela och då om allting kring det hela vilket inte alltid finns med och där det också finns en hel del antaganden och rykten istället.

Fåglar på många plaster i Australien och fåglar i bland annat Amazonas etc. äter sorghum och andra frön, frukt och bär som har just Akaloider i sig MEN dom gör sig av med dessa gifter genom att äta på förkolnat trä och också som nämnts så många gånger och det är Bentonit lera åter igen.

Detta för ut gifterna ur fåglarnas kroppar och därför kan dom äta av dessa frukter, bär och frön utan att dö av det. Sedan att det är giftigt/skadligt och dödligt för gräsätande/betande djur låter jag vara osagt, men fåglar och betesdjur har inte samma anatomi och det är inte bra att jämföra mellan dessa alla gånger.

Så för våra fåglar i fångenskap är det lika viktigt att kunna föra ut gifter ur kroppen som för dom vilda fåglarna så glöm inte att lägg in förbränt träkol i burarna/voljärerna och ge mer än gärna av bentonit lera som då alltid måste läggas i vatten och då kan dom äta av det, alltså när det kommer till detta ämne om rödsvingel t ex så måste det till något som hjälper fåglarna.

Men absolut inte lägga in av kattsanden som också är gjord av bentonit till fåglarna då det inte är av den bentonit dom äter av i det vilda. Det är kalcium bentonit lera som fåglarna ska ha och det är natriumbentonit som finns i kattsand som sväller mer än kalciumbentonit och det är inget bra och inget fåglarna ska äta av.

Här kan ni köpa bentonit lera till fåglarna:
https://www.chiadegracia.fi/Bentonitlera

På bilderna kan ni se en rad olika fågelarter som äter just av sorhum i det vilda och i olika mognadsstadier. Många från Australien bland annat Rödvinge parakiter, Sång parakiter, Indiska halsbands parakiter, Nymfkakaduor, Berglori, Rosenkakduor, Rosselor. 

bilderna lånade av folk i fotogrupper där dom enbart tar bilder på Australiska fåglar i det vilda samt fotografer av indiska fåglar:
Janele Austin Foster, Athol Klieve, Sarat Talluri, Gillian Willmann, Tony Eales and Marita Taylor.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Annons:
Upp till toppen
Annons: