Annons:
Etiketterpapegojorartikel
Läst 3300 ggr
JohannaN
2018-10-22 11:42

Den vilda kakaduan!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 57
Förhandsgranskning av bild 2 av 57
Förhandsgranskning av bild 3 av 57
Förhandsgranskning av bild 4 av 57
Förhandsgranskning av bild 5 av 57
Förhandsgranskning av bild 6 av 57
Förhandsgranskning av bild 7 av 57
Förhandsgranskning av bild 8 av 57
Förhandsgranskning av bild 9 av 57
Förhandsgranskning av bild 10 av 57
Förhandsgranskning av bild 11 av 57
Förhandsgranskning av bild 12 av 57
Förhandsgranskning av bild 13 av 57
Förhandsgranskning av bild 14 av 57
Förhandsgranskning av bild 15 av 57
Förhandsgranskning av bild 16 av 57
Förhandsgranskning av bild 17 av 57
Förhandsgranskning av bild 18 av 57
Förhandsgranskning av bild 19 av 57
Förhandsgranskning av bild 20 av 57
Förhandsgranskning av bild 21 av 57
Förhandsgranskning av bild 22 av 57
Förhandsgranskning av bild 23 av 57
Förhandsgranskning av bild 24 av 57
Förhandsgranskning av bild 25 av 57
Förhandsgranskning av bild 26 av 57
Förhandsgranskning av bild 27 av 57
Förhandsgranskning av bild 28 av 57
Förhandsgranskning av bild 29 av 57
Förhandsgranskning av bild 30 av 57
Förhandsgranskning av bild 31 av 57
Förhandsgranskning av bild 32 av 57
Förhandsgranskning av bild 33 av 57
Förhandsgranskning av bild 34 av 57
Förhandsgranskning av bild 35 av 57
Förhandsgranskning av bild 36 av 57
Förhandsgranskning av bild 37 av 57
Förhandsgranskning av bild 38 av 57
Förhandsgranskning av bild 39 av 57
Förhandsgranskning av bild 40 av 57
Förhandsgranskning av bild 41 av 57
Förhandsgranskning av bild 42 av 57
Förhandsgranskning av bild 43 av 57
Förhandsgranskning av bild 44 av 57
Förhandsgranskning av bild 45 av 57
Förhandsgranskning av bild 46 av 57
Förhandsgranskning av bild 47 av 57
Förhandsgranskning av bild 48 av 57
Förhandsgranskning av bild 49 av 57
Förhandsgranskning av bild 50 av 57
Förhandsgranskning av bild 51 av 57
Förhandsgranskning av bild 52 av 57
Förhandsgranskning av bild 53 av 57
Förhandsgranskning av bild 54 av 57
Förhandsgranskning av bild 55 av 57
Förhandsgranskning av bild 56 av 57
Förhandsgranskning av bild 57 av 57

Kakaduan som vi alla känner till är en väldigt glad och spexig fågel som älskar att göra olika pajas trix och bus. Det är bra att känna till hur den vilda kakaduan är för att förstå arten i fångenskap samt också vad den vilda kakaduan äter för att kunna efterleva födan även i fångenskap. Här tas upp mer om denna art i det vilda.............

Kakaduor är mest kända för de stora tofs fjädrarna som dom har på sina huvuden där upphöjda fjädrar indikerar varning, ett upphetsat eller upprört tillstånd samt där fågeln rör sig eller känner sig i underläge har fjädrarna bakåt. Familjen kakaduor indelas i fyra underfamiljer, sex eller åtta släkten och ett 20 tal arter. Alla kakadua arterna kommer ursprungligen från Australien och kakaduorna har en mycket mer begränsad utbredning än äkta papegojor och finns i vilt tillstånd endast i och runt omkring Australien. Dom lever i regnskogar, buskvegetationer, eukalyptus lundar, skogar, mangrove, och öppna landskap i Australien, Indonesien, Nya Guinea och andra närliggande öar. Men det finns också en kakadua art som heter filippinsk kakadua som finns i små populationer på öarna Palawan, Tawitawi, Mindanao och Masbate.

Olika kakadua arter

Vita kakaduor

- Umbrella kakadua
- Ducorps corella
- Sulphur tofsad kakadua
- Eleonora kakadua
- Triton kakadua
- Goffins kakadua
- Filippinsk kakadua (Cacatua haematuropygia)
- Major mitchel kakadua
- Moluccan kakadua
- Blåögd kakadua (Cacatua ophthalmica)
- Little Croella Lesser sulphure-tofs kakadua
- Citron tofsad kakadua
- Långnäbbad kakadua

Raven kakaduor / "Mörka kakaduor" (Sotkakaduor)

- Rödstjärtad
- sotkakadua
- Gul stjärtad svart kakadua
 - Kortnäbbad sotkakadua
- Svart kakadua
- Långnäbbad sotkakadua

Andra kakadua arter

- Hjälmkakadua (Callocephalon)
- Palmkakadua (Probosciger)
- Galah kakadua (Eolophus)
- Nymfkakaduan (Nymphicus hollandicus)

Kakaduor finns i flera färger som rosa, svart, orange, vit och grå men de flesta kakaduor är faktiskt svart och vitt eftersom de saknar en viss struktur i sina fjädrar som reflekterar ljuset och som gör att dom saknar grönt och blått i fjäderdräkten. Tofsarna brukar vara vita eller gula. Till skillnad från andra papegojarter har kakaduor ett stöv/puder i sin fjäderskrud som inte andra papegojarter har. Kakaduor är zygodactyl, vilket innebär att de kan använda sina fötter att greppa föremål, vilket gör dem till utmärkta klättrare. Livslängd och vikt Kakaduornas livslängd är omkring 50-80 år, på zoo har visa individer blivit hundra år, dom väger omkring ca 453 g till ett halvt kilo en del större fåglar mer. För dom som inte vet om det så tillhör nymfparakiten kakadua arterna och som är omdöpt till nymfkakadua.

**Födan
**Födan i det vilda består övervägande av frukter, bär och nötter och med sina starka näbbar kan dom bryta hårda nötter, men också insekter, rötter, blommor och växtdelar finns med i deras diet men också majs och odlade grödor från bönder och tyvärr på grund av detta betraktar bönderna dom som skadedjur på vissa områden. Palm kakaduans näbb är så stark att den kan knäcka paranötter.

Palm kakaduan är bland de få som faktiskt gör ett verktyg genom att bryta en noggrant utvald pinne/gren till rätt storlek. De håller grenen i en fot, sedan slår fågeln den upprepade gånger mot den ihåliga delen av ett av träden som fågeln sitter i. Det har varit svårt att veta varför denna art gör på detta vis men teorierna är “ett territorium meddelande” samt “förstärker bandet hos ett häckande par”.

**Häckning
**Dom är parbildande för livet. Kakaduor häckar i trädhål i det vilda och beroende på art varar häckningen 18-30 dagar och ungfåglarna utfodras i 25-120 dagar. Dom lägger en till sex ägg beroende på art och med två till tre dagars intervall. Hos de arter som lägger många ägg börjar föräldrarna inte inkubera äggen för ens sista ägget är lagt, vilket gör att ungarna kläcks ungefär på samma gång men där tyvärr den ungen som är minst måste jobba hårdare för att få mat.

**Utrotningshotade fåglar
**Fem arter av kakaduor är utrotningshotade. Mindre gultofskakadua, Filippinsk kakadua och den vita kakaduan har sats på listan över utrotningshotade kakadua arter. Men också Tanimbarkakadua, Moluckkakadua och Palm kakadua. Alla dessa skyddas under cites.

Bilderna är tagna av väldigt duktiga fotografer i Australien vid namn Wanda Optland. Hon har en egen sida på facebook vid namn Photos by Wanda, besök gärna sidan. Men också Phillip Weyers, Rob Smith, Janele Austin Foster, Ronda Crerar, Margareta Stanton (hennes sida på facebook är Margs Nature Pix), Jan Rodgers, Dave Brine, Adam Blyth, John Lane, Marry Brook, Shelley Atlman, Loredana Smith, Margit Altmann, Martin Hingst, Dave Newman, Loredana Smith, Bernie Gibson, Peter Rowland.

Infon funnen på dessa sidor

https://cockatoo-info.com/species/

https://sv.wikipedia.org/wiki/Kakaduor

https://animals.sandiegozoo.org/animals/cockatoo

https://eponline.com/articles/2014/06/25/three-cockatoo-species-listed-as-endangered-species.aspx

https://www.fws.gov/endangered/what-we-do/parrots.html

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Annons:
Mitchan
2018-10-22 18:37
#1

Jättebra information! :D 

Måste dock påpeka att: 
"Till skillnad från andra papegoj-arter har kakaduor inga oljekörtlar utan dom har istället ett stöv/puder dun i sin fjäderskrud som inte andra papegoj-arter har."

 Det här är faktiskt inte helt sant! Det är en vanlig missuppfattning med tanke på hur dammiga kakaduor är, men så är det egentligen inte. 

Alla papegojfåglar har puderdun (pulviplumes), fjädertypen som producerar detta damm/puder (det är en särskild sorts dunfjädrar som istället för att ruggas ut, bryts ner till ett pulver, som sedan används för att täcka fjäderdräkten med, i egenskap av vattenavstötande och liknande) - det är inte en jättevanlig egenskap hos fåglar i allmänhet, men som sagt, alla papegojarter har puderdun - så att säga att endast ex. kakaduor och grå jakos (som dammar extra mycket) har det är inte helt rätt!

Och dessutom - kakaduor HAR faktiskt en uropygial(olje-)körten! De producerar alltså både damm och olja för att hålla fjädrarna på topp :)  De flesta papegojarter har dessa körtlar också, men några undantag är hyacintaror och alla arter av amazonpapegojor. Inte jättekända för sin dammighet kanske, men det är de arterna som inte har någon uropygialkörtel utan använder exklusivt puderdun. 

Kakaduor producerar bara lite mer av detta pulver än vad många andra arter gör - men det betyder inte att dom inte även producerar olja ;)

😃

Upp till toppen
Annons: