Annons:
Etiketterhälsa-skötselartikel
Läst 3103 ggr
JohannaN
2018-05-15 15:30

Candida svamp hos burfåglar!

Många av oss fågelägare känner till mögelsvampen Candida som är något som ofta drabbar oss människor då vi har svampen som en del av vår mag och tarm flora men som vid störning kan löpa amok. Men visste ni att denna mögelsvamp också kan angripa våra älskade fåglar? här tas upp mer om det.........

Candida är något som ofta drabbar människor då vi har svampen som en del av vår mag och tarmflora men som vid störning kan löpa amok. Hos fåglar är detta en mögelsvamp som angriper luftvägarna samt matsmältningssystemet och kan vara dödlig. Svampen finns runt om i miljön bland annat i dåligt städade burar, för gammal mat etc.
Svampen får liv när fågeln utsätts för olika sorters stress vilket inkluderar vitamin- och mineralbrister, fluktuerade temperaturer, miljöförändringar, psykisk stress och under-liggande sjukdom samt en dåligt skött miljö.

Symptomen 
Kastar upp frön, munnen får vitaktiga beläggningar, krävan töms mycket långsamt, fågeln får diarré med en sötaktig doft och ibland luktar det även sött i munnen. Om candida svampen ökar eller om det finns några skador på mag-tarmkanalen, kan Candida orsaka problem i mag-tarmkanalen och andra organ inklusive näbb och andningsorganen.
Candida kan också infektera hud, fjädrar, ögon och fortplantningsorganen, men detta är vanligare på fåglar som inte tillhör papegojsläktet, det är fåglar med nedsatt immunförsvar som drabbas, främst handupp-födda ungar. Även skakningar kan förekomma samt balans-rubbningar. Det är en vanlig mögelsvamp som kan smitta många djurarter.

**Om Infektionen drabbar munn och näbb kan det orsaka: **Dålig andedräkt, och vita, upphöjda områden (så kalld torsk) med tjockt klart eller vitt material i munnen, syns också i mungiporna.

_Om Infektionen drabbar krävan kan dessa symptom förekomma: _Uppstötningar/kräkningar, depression, aptitlöshet, en förtjockning av krävan, försenad tömning av krävan, samt eventuell kräv-inpackning.

_Om infektion uppstår lägre i mag-tarmkanalen kan det dessa symptom uppträda: _Depression, minskad aptit, viktminskning, kräkningar och diarré. Eftersom att upptagningen av näringsämnen från tarmarna är nedsatt och då kan en viktminskning följa och svampinfektionen blir kronisk.

**Om infektion uppstår i luftvägarna kan det dessa symptom uppträda: **Nästäppa, förändringar i rösten, andningssvårigheter, snabb andning.

Orsaker som kan ligga till grund till ett candida svamp angrepp är bland annat långvarig antibiotika användning, dålig bur-hygien, A-vitaminbrist, undernäring (och enbart en frödiet), av andra infektioner så som poxvirus eller Trichomonas, närvaro av andra hälsoproblem så som trauma eller rökinhalation, all form av stress så som att flytta mm.

**Diagnos 
**Den fågelkunniga veterinären gör först en undersökning av fågeln, finner dom misstankar om candida angrepp tas en odlingskultur av det drabbade området som kan vara krävan, avföring, under huden etc.

**Behandling 
**Består av svampmediciner så som nystatin, flucytosin, ketokonazol, flukonazol och itrakonazol. För behandling av orala eller hudinfektioner kan salva innehållande amfotericin B appliceras.

Kost att undvika vid ett candida svamp angrepp 
Det man ska göra är att undvik allt för sockerhaltiga och kolhydratrik föda. Även att undvik snabba kolhydrater. Socker i alla former skall undvikas och bör inte ges då denna svamp frodas av socker så också vete.

Kost att ge vid ett candida svampangrepp 
Grönsaker av alla de sorter är det som gäller, lite bär är helt okej, sockerfri pellets är helt okej så också fröblandningar så länge vete inte finns i den. Att börja ge msm svavel hjälper fåglarnas kropp att bli basiska vilket gör att svampen inte trivs lika bra, dosering, börja med ett kryddmått till en liter och öka på så man tillslut hamnar på 1 tesked.
Även kolloidalt silver är bra att använda 2 teskedar till 1 liter vatten. Probiotika bör också sättas in för att hjälpa magen med att få dom goda bakterierna och oregano-olja en droppe till en liter vatten. Äppelcidervinäger och citron är något man kan använda för att göra kroppen mer basisk. Biotin motverkar svamptillväxt, selen är också bra att se till finns i kosten, bra mot Candida och bör finnas i kosten till fåglarna. Oregano är väldigt bra och är en svamphämmande ört.

Örter som är svampdödande samt är bra för att ge kroppen stöd 
Kanel, Kardemumma, Maskros, Oregano och Svartvinbär.

**Förebyga
**Candidas uppstår när någon annan faktor negativt påverkar hälsan hos fågeln. Genom att tillhandahålla en ren miljö och rätt kost, minska eller eliminera eventuella orsaker till stress och förhindrar kontakt med någon potentiellt sjuk fågel, kan man slippa risken av ett candida svamp angrepp. Det är viktigt med handhygien när vi håller på med fågelns foder då vi människor kan ha det på våra händer och saliv.

Infon funnen på dessa sidor

https://www.petcoach.co/article/candidiasis-in-birds-signs-treatment-and-prevention-of-yeas/

http://www.xn--lkerter-5wa8n.se/

https://www.petmd.com/bird/conditions/digestive/c_bd_Candidiasis

https://wagwalking.com/bird/condition/yeast-infection

https://www.beautyofbirds.com/candida.html

https://www.wellvet.com/cgi-bin/commerce.cgi?preadd=action&key=ART_BIRDCANDIDA

https://www.msdvetmanual.com/exotic-and-laboratory-animals/pet-birds/mycotic-diseases-of-pet-birds

http://www.netvet.co.uk/birds/candida.htm

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Annons:
Upp till toppen
Annons: