Annons:
Etiketterutfodringartikel
Läst 3348 ggr
JohannaN
2018-01-11 21:06

Rent vatten VS smutsigt vatten hos burfåglar!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Vi tycker att vatten för oss själva är viktigt och skulle inte för vårat liv dricka något som stått länge och vet mycket väl hur farligt det kan vara. Men ändå gör vi så mot våra djur/fåglar. Smutsigt vatten innehåller en större mängd bakterier. Det är dags att gå in djupare på ämnet. Här kan man läsa mer om det hela.................................

vilket av vattenglas på bilden skulle ni dricka ur ? Antar att ni väljer det vänstra och hade fåglarna kunnat tala hade dom också pekat på det vänstra. Så tänk på detta och byt vatten ofta.

Ni har nog hört uttrycket "du är vad du äter". Precis som hos oss är rent, friskt och gott vatten lika viktigt för nästan alla processer i fåglarnas kropp. Vatten är förmodligen det viktigaste förbisedda näringsämnet för alla djur.

Vatten spolar ut överflödiga mineraler, näringsämnen och annat avfall som kroppen inte längre behöver så det är väldigt väsentligt att dom dricker vatten. Att bli upptagen och glömm att byta fågelns vattenskålar i några dagar kan sluta illa för fåglarna.

Under tiden kan fågeln ha badat i det, strimlat tidningspapper från botten av buret och satt det i vattnet, sköljt sin näbb i skålen efter att ha ätit, lagt pellets där i när dom äter, lite blir kvar, annat material från botten av buren, avföring etc.

Alla dessa sakerna som hamnar i vattnet och inte byts är en grogrund för bakterier och svamp. Bakterier och svamp älskar att växa i smutsigt vatten vilket vi alla borde känna till. Dessa organiska material som hamnar i deras vatten matar bakterierna och får dem att växa ännu snabbare.

Jag läste att bakterietillväxt mäts i fördubblingstid och fördubblingstiden för många bakterier är två till tre timmar. I praktiken betyder det att om man lägger in rent vatten i buren klockan 8 där klockan 9 äter fågeln och där efter dricker, vilket innebär att matmaterial som var på deras näbb och bakterier kommer i vattnet.

Vid middagstid, oavsett mängden bakterier som finns där i har då fördubblats och det fördubblas igen och igen så att vid 17:00 finns det tillräckligt med bakterier där för att göra någon fågel sjuk.

Läste också att vi dricker bara fem eller 10 organismer. Men om vi dricker förorenat vatten, kanske vi dricker fem miljarder organismer, och det skulle förmodligen vara för mycket för vårt immunförsvar att hantera.
Så tanken är att lite bakterier är sunt för dom men i överdriven mängd blir det sjukligt. Det är också skillnad på att byta en gång om dagen och att låta bli att göra det på flera dagar.

Något som är intressant är att vi och våra fåglar konsumerar bakterier som kan orsaka sjukdom varje dag och anledning till att det inte gör oss eller fåglarna gör oss sjuka är för att vi tar in en liten begränsning av bakterier men om vi och fåglarna skulle dricka förorenat vatten en längre tid blir det för mycket för immunförsvaret att hantera.

Hur vet man då om vattnet börjar bli för gammalt, jo om man gnider fingret på insidan av skålen, flaskan, fatet etc. och det känns slajmig yta betyder det att bakterier växer där.

När det kommer till vitamin och mineralpreparat i vattnet kan ge nödvändiga näringsämnen i vattenbehållaren för bakteriell tillväxt att uppstå. Därför är det viktigt att ge det på morgonen, se till att fåglarna får i sig av det och sedan byta ut till nytt fräscht vatten igen.

Dom bakterier som kan finnas i smutsigt vatten om man har otur är Pseudomonas (stavbakterie). även andra typer av bakterier, som E. coli, Klebsiella, Giardia och Salmonella.

**Infon funnen på dessa sidor:
**http://aquaexpert.se/vattenproblem/bakterier
https://www.rspb.org.uk/birds-and-w… 
http://riparrots.org/blog/entry/391… 
https://www.petcha.com/water-your-p…

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Annons:
Stinastygg
2018-01-11 21:15
#1

Alltså… Först: "Ändå gör vi så mot våra djur/fåglar" Gör vi? Vilka vi? 🤔

Jag ger då självklart inget till mina djur som jag inte själv skulle dricka..! Byter givetvis vatten varje dag till samtliga, som man ska.

Sedan, så innehåller inte smutsigt vatten mer vatten, nu mumlar du i nattmössan.

KINGEN05
2018-01-12 15:54
#2

Jag ger ändats rent vatten till mina fjäderfän!😋 Annars blir dom kanske sjuka, jag tycker du är bra JohannaN som tar upp en sån sak som rent vatten vs smutsigt vatten😘

Upp till toppen
Annons: