Annons:
Etikettersjukdomarartikel
Läst 2557 ggr
JohannaN
1/8/18, 4:16 PM

Svartmögel och burfåglar!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Mögel är inte en rolig grej att ta itu med, man kan få svåra hälsoeffekter i kroppen och lika skadligt som det är för oss, desto värre är det för våra fåglar. Här tar jag upp mer om det hela och varför det är så skadligt..........................

Många har hört talas om svart mögel. Det finns viktiga hälsoproblem för oss med denna mögel som växer i våra hem. Svartmögel är en samlingsbeteckning för flera olika mögel arter med mörk eller svart färg. Släkten med arter av svartmögel är bland andra Cladosporium, Stachybotrys, Aspergillus, Penicillium och Fusarium. Flera av arterna är skadliga om de får växa okontrollerat. Denna form är extremt farlig för människor på grund av att det frigörs ett mykotoxin. Denna organism framträder som en grön-svart form som har ett slimigt utseende när det är våt men, när det torkas, verkar pulverformat. Det finns andra organismer som har ett liknande utseende. Hos människor som blir exponerad av denna svamp kan få en inflammatorisk reaktion i kroppen och i hjärnan.

Allt från problem med andningen, torrhosta, näsan, luftvägarna, lungorna, sämre lungkapacitet, astma eller där astmadrabbade blir värre i sin sjukdom, ögonen, öronen, huden, granulom (knölar likt ärrvävnader) i inre organ, levern, njurar, viktökning eller viktförlust, sömnstörningar, hjärtproblem, andfådd, yrsel, illamående, muskelsvaghet och ont i musklerna samt lederna, det kan efter lätt till måttlig fysiskt ansträngning vara svårt att återhämta sig, olika typer av autoimmuna sjukdomar sägs ha koppling till svartmögel exponering, funktioner i mage och tarm kan påverkas så hos människor är det väl dokumenterat.

Men hur är det med våra fågelkompisar? Medan vi inte har dokumenterat att denna form producerar sjukdom hos våra fåglar, vet vi att fåglar är mycket mottagliga för svamp-infektioner. Våra burfåglar har ett mycket känsligt och invecklat andningsorgan, det är helt olikt vårat. Ett super bra exempel på detta är kanariefåglarna i kolgruvorna och det är därför det gick att använda sig av kanariefåglarna i gruvorna för att dom har ett mycket mer utvecklat andningssystem och känsligare på så vis, så är det också med dom andra fågelarterna. Vi människor andas cirka 16-20 andetag per minut och fåglar andas cirka 25-40 per minut så då kan man redan här förstå hur mycket värre det är för våra burfåglar. Fåglarna kan få akuta, överväldigande svampinfektioner eller mer kroniska infektioner. Ofta rapporteras Aspergillus mögel hos burfåglar och att de orsakar sjukdom i våra burfåglar.

Svartmögel har en tendens att växa där det är förändringar i miljö temperaturer och temperaturer som inte ligger i den normala optimala temperaturzonen för den fågeln. Låg ventilation är också en faktor, eftersom luftomsättningen är otillräcklig. Hög fuktighet eller överdriven torrhet anses ofta trigga igång det hela. Dålig hygien kan vara en viktig faktor, bland annat att inte rengöra burar ofta så att vissa områden är våta och andra delar av buret är mycket torra.

Varierad kost är något som jag tar upp ofta och det finns en anledning särskilt när det kommer till att förebygga svampinfektioner och för att hålla uppe ett bra immunförsvar. Där vitamin A spelar en viktig roll att hålla slemhinnorna, syn och hud friska och kunna fungera som dom ska. Alltså grönsaker med starka färger är viktigt så som chili, paprika, morötter, grönkål, nypon, rönnbär, nässlor, maskrosblad, ångad sötpotatis etc. och för dom som har svårt för att äta nyttigheterna och går på en frö-baserad diet ett bra vitaminpulver eller ge pellets ihop med grönsaker och då behövs inget vitaminpreparat.

För att förebygga att man får in svartmögel eller någon form av mögel bör man hålla god hygien hos sina fåglar, städa ofta i fåglarnas burar/voljärer samt utrymmet dom vistas i, hålla luften fräsch och ren, ha en luftfuktare som är lagom på men inte kan orsaka mögel. Hålla det stressfritt hos fåglarna.

Infon funnen på dessa sidor:

https://burfaglar.ifokus.se/article…

https://www.reddit.com/r/parrots/co…

http://www.lfs-web.se/mogel_halsoef…

https://sv.wikipedia.org/wiki/Svart…

https://burfaglar.ifokus.se/article…

https://lafeber.com/pet-birds/prote…

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Annons:
Upp till toppen
Annons: