Annons:
Etiketterallmänt-om-burfåglarartikelpapegojorhälsa-och-skötselutfodringparakiterfinkar
Läst 5706 ggr
JohannaN
12/18/17, 2:13 PM

Chops till våra burfåglar, vad är det?

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 13
Förhandsgranskning av bild 2 av 13
Förhandsgranskning av bild 3 av 13
Förhandsgranskning av bild 4 av 13
Förhandsgranskning av bild 5 av 13
Förhandsgranskning av bild 6 av 13
Förhandsgranskning av bild 7 av 13
Förhandsgranskning av bild 8 av 13
Förhandsgranskning av bild 9 av 13
Förhandsgranskning av bild 10 av 13
Förhandsgranskning av bild 11 av 13
Förhandsgranskning av bild 12 av 13
Förhandsgranskning av bild 13 av 13

I denna artikeln tas det upp om hur man gör chops till burfåglarna, för att få i dom av en mängd olika nyttigheter krävs det fantasi, olika ingredienser och smak för att fåglarna skall vilja prova äta nyttiga saker. Här tas upp mer om det hela..........

Vad är Chop?
Chop refererar till en finhackad eller förädlad blandning av färska och kokta livsmedel som ges till fåglar, man ska tänka på att anpassa för hur arten äter i det vilda. Uppfödare särskilt i utlandet har gjort blandningar på detta sättet i många år, men populariteten har nyligen ökat hos sällskapsfåglar. I Sverige har det inte varit så känt och bara ett fåtal som gjort på detta sättet, vilket jag själv tycker att man borde göra men rätta sig efter den art man har. Man kan också ge fåglarna detta på ett fat bredvid och då också kanske mer utav än fröna och pelletsen. Dessa chopar är superbra för ädelpapegojor som har en väldigt särskild diet och kan vara svåra att få till att leva och må bra på pellets.

Varför Chop?
Chop-mixar är ett bra sätt att introducera nya livsmedel till fåglar som är noga med vad de äter. Det är ett enkelt sätt att erbjuda en mängd olika livsmedel dagligen vilket gör det svårt för fåglarna att enbart välja ut det dom tycker är godast, eftersom blandningarna kan göras i en stor sats som sedan fryses in, då kan man tina upp efter behov och då också göra många olika sorters chops.

Vad går i Chop?
Det finns oändliga saker på ingredienser och kombinationer som kan sättas i en chop mix. Den allmänna tanken är att ha allt finhackat, men inte mosat, så att fåglarna kan välja och vraka. andra ordet mash är mer som finmixad mat ihop med andra ingredienser som då blir mer i mosad form än chops. Ursprungstanken är att blandningen innehåller ungefär 1/3 av mat som fåglarna är bekant med och gillar att äta. Blandningen skall vara fuktig inte bli för vattnig. Alla grönsaker kan användas och råa är bra. tänk på att inte använda avokado, lök eller rabarber som är farligt för fåglarna.
Man sköljer först alla grönsaker sedan klipper man ner allt i mindre bitar, där-efter mixar man det hela i en matberedare. En bra vägledning som jag funnit när jag sökt om det hela är 50% grönsaker, 40% kokta frön bland annat quinoa, finns också mathavre, matvete, matkorn, bulgur, fullkornspasta, ris är några exempel eller baljväxter så som kokta bönor, ärtor, kikärtor, linser och 10% torra ingre-dienser kan vara havregryn, kornflingor, hirs, chiafrön, amaranthflingor, sesam-frön, krossade nötter bästa är valnötter, men andra går också bra.
Försök hålla nötter och frön som en liten del av blandningen så det inte enbart blir dessa som fåglarna väljer. Chop mixar kan vara så enkelt eller komplicerat som man vill ha det.

Vilka livsmedel kan man ha i sina chopar?
Det finns oändligt mycket som man kan ha i choparna till fåglarna. Mängder av grönsaker, örter, bär, frukt (mindre mängd), växter från naturen, ätbara blommor, nötter, groddar. Tänk på att när ni gör choparna så lägg inte i allt för fuktiga ingredienser för då blir det bara en vattning röra, utan sådant som är lite mer vattniga kan läggas i, i efterhand så också kryddor och annat. Här Finns en artikel med allt det som man kan erbjuda fåglarna som fylls på med jämna mellanrum när något nytt kommer upp:
https://burfaglar.ifokus.se/articles/52191c24ce12c462c200017f-lista-pa-atbar-och-giftfri-mat-faglarna-kan-ata

Lycka till med att göra era chops till fåglarna och sätt mer än gärna in bilder här på sajten hur era chops ser ut och vad ni har använt för att ge inspiration till andra. Sedan är också tipset att gå med i parrot´s pantry på facebook för ytterligare information där dom är otroligt duktiga. Så kan ni engelska är tipset att hoppa in där för en koll.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

  • Redigerat 10/5/20, 9:39 PM av JohannaN
Annons:
Bambilinoo
12/29/17, 3:37 PM
#1

Detta va jätte intressant! Jag tycker det är så roligt att blanda olika sorters saker i maten till min små. 👍 Tack!

JohannaN
12/30/17, 1:48 PM
#2

Roligt att du gillade artikeln🤗

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Upp till toppen
Annons: