Annons:
Etiketterhälsa-skötselartikel
Läst 5256 ggr
JohannaN
2016-12-22 14:25

Gran till burfåglar!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Det är många som är oroliga för att ha gran till sina fåglar på grund av terpentinet i granen, så frågan är då, är det säkert eller är det inte säkert att ha gran till dom små liven och då särskilt vid juletid där många har just äkta gran? Här tas upp mer om det hela....................

Det råder stora meningar vare sig man kan ha gran till fåglarna eller inte, oron brukar handla om terpentinet och kådan. Man kan ha gran till fåglarna men då som en del av den varierade trädfaunan till dom där lagom råder som alltid och inte i övermått det får inte bli för mycket åt ena hållet och alla trädslag som vi kan ha till fåglarna som är giftfria har alla en egenskap mot något och dom hjälper till med olika saker som också våra fåglar kan ha nytta av.

Granens kåda bland annat innehåller en rad olika vitaminer och har antibakteriella egenskaper, även barken innehåller en hel del viktiga antioxidanter, vitaminer och mineraler, alltså är det inte helt fel att ha gran hos fåglarna emellanåt. Dom unga granskotten på vårkanten innehåller en bra dos C-vitaminer. Mer som finns i mineralväg är kalcium, kalium och magnesium.

**Viktigt att veta är
**Att gran aktiverar njurarna och kan även irritera njurarna så man skall vara försiktigt med för mycket och särskilt vara försiktigt med intag av gran om man vet med sig att fåglarna man har, har njurbesvär.
Gran är också centralstimulerande och kan ge blodtrycksökning samt snabbare andning och ökade reflexer så det är också något man skall ta med i beräkningen om man skall använda sig av gran till sina små liv.
I sin flytande form där man framställer terpentin så är det giftigt både att inandas och att få det i sig men då har det utvunnits och har då en större dos terpentin i sig än om det är i själva granen, men att ha en gran eller granris i hemmet eller hos fåglarna är inte farligt så länge det är ihop med varierande trädslag och då och då. Tänk på att låta kådan stelna först, kådan är inte bra om den fastnar i fjäderdräkten och kan vara svår att få bort.

För raknäbbar råder följande att man skall låta kådan stelna på grenarna och att man också skall vara säker på att det inte finns flytande ostelnad kåda då kådan kan klistra igen näbben på dom. Kanariefåglar är en art som är särskilt nyfikna och inte är rädda för att provsmaka det mesta så där är det ännu mer viktigt att tänka på att låta granar och annat torka.

Info funnen på dessa sidor:
http://www.xn--lkerter-5wa8n.se/lakeorter-a-o/gran

https://www.beautyofbirds.com/safewoods.html

http://www.finchinfo.com/housing/safe_and_toxic_plants.php

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Annons:
Upp till toppen
Annons: