2016-10-25 21:07 #0 av: JohannaN

Det finns en sjukdom hos våra burfåglar där benen står rakt ut, fågeln får svårt att gå, flyga och röra sig ordentligt. Denna sjukdom heter metabolisk bensjukdom. Här tas upp mer om denna sjukdom samt hur man kan förebygga att sjukdomen uppstår....................................................

Det finns en sjukdom hos våra burfåglar som heter metabolisk bensjukdom MBD som på engelska heter metabolic bone disease, detta är smärtsamma degenerativa förändringar i skelettet och som beror på näringsmässig obalans och brister. Detta kan betyda att fågeln gått på felaktig och bristfällig kost. Där obalans och brist på kalcium, fosfor, och vitamin D3 kan leda till mjuka eller spröda näbbar, klor och bröstben, benfrakturer och förstorade bisköldkörtlar.

Dessa kropps förändringar leder till svaghet, onormala ställningar i ben inklusive torticollis (sned hals), aptitlöshet, slöhet, smärta och om det inte behandlas kan det leda till att fågeln dör. I sällsynta fall kan denna sjukdom vara åt det genetiska hållet där fågelns kropp har svårt att ta upp solstrålarna/D-vitamin på rätt sätt vilket i sin tur innebär att fågeln inte tar upp kalcium på rätt sätt.
Det kan också vara så att föräldrarna inte matar sina ungar på rätt sätt eller bra sätt, helt enkelt dåliga föräldrar där brister blir som följd även ifall det funnits en bra och varierad kost med i bilden.
Även dom fågelarter som är benägna till extremt äggläggande så som nymfer, dvärgpapegojor och finkar som inte fått en partner kan utvekcla metabolisk bensjukdom. Denna metaboliska ben störning kallas rakitis hos unga fåglar och metabolisk bensjukdom hos dom äldre fåglarna, sjukdomen kallas även närings hyperparatyreoidism/osteoporos.
Denna sjukdom kan drabba alla fågelarter men är mest känd i grå jakos. Om man upptäcker denna sjukdom i tidigt stadium så går det att behandla men har det gått för långt där muskelsvaghet, svaghet, benen spretar ut på sidorna, fågeln slutar äta, inte kan gå, sitta eller flyga normalt är det bättre att låta fågeln få slippa lida och få somna in.

Förebygga metabolisk bensjukdom 
Här kan man alltså åter igen inte tjata nog om vikten av en bra, varierad och balanserad kost med allt vad det innebär. En viktig faktor att observera i det hela är ju faktiskt att det kan finnas en stor skillnad mellan vad man matar fåglarna med och vad fåglarna faktiskt konsumerar av det man ger dom.
Det är också viktigt att fåglarna inte skall ha en skål med frön framför näbben hela tiden, göra fodergömmor så fåglarna faktiskt måste leta efter födan, låt inte fåglarna få chansen att bara välja en del i fodret utan att man ser till att fåglarna äter av annat också samt ha ett bra och balanserat vitamin och mineralpulver som är utformat för fåglar med en bra balans av kalcium och fosfor.
Mer att tänka på är att fåglar är individer och även fall en fågel äter av kalkstenen så gör kanske inte en annan individ detta och då gäller det att erbjuda av olika sorters mineral och kalciumprodukter så det passar alla.
Tänk på att om ett enda mineral eller vitamin saknas i fågelkroppen kan inte dom andra komponenterna sammarbeta bra i fågelkroppen. Tycker man det är svårt att få till en bra balans till fåglarna när det kommer till att ge frön till fåglarna är ett bra pellets något att betänka ihop med blötlagda frön, grönsaker, bär och frukt ett bra tips till er.
Mer som är viktigt är att man införskaffar en bra Uvb-lampa till fåglarna som hjälper dom att ta upp och producera d-vitamin.

Infon är funnen på dessa sidor

http://wildliferehabber.com/rehab-d...

https://www.avianstudios.com/metabo...

http://www.exoticpetvet.net/dvms/mb...

https://www.canadianveterinarians.net/...