2016-09-15 21:49 #0 av: JohannaN

När det kommer till dom prövningar burfågel ägare ställs inför finns det ett ord som hänger med hela vägen och det ordet är tålamod. Inte minst när det kommer till det här med att lära fåglarna äta nyttigare. Här tas upp mer om det hela.........................

Detta underbara ord tålamod, ett underbart ord men ack så svårt att efterleva. Först måste vi då komma fram till vad betyder ordet tålamod ?? Jo, tålamod är förmågan att kunna utstå väntan, förseningar eller svårigheter med bibehållet lugn och inom fågelvärlden kan detta då innebära att lära fåglarna att äta nyttig mat, få dom tama eller lära dom något nytt.

När det kommer till den väldigt jobbiga uppgiften att få fåglarna att äta något nyttigt eller nytt för den delen så kan det vara väldigt svårt och många ger upp innan dom kommit någon vart i det hela. Här gäller då mottot: tålamod och burfågel ägande går hand i hand, vilket innebär att man inte ger upp i första taget samt följer dom råden man får en längre tid, vilket innebär en månad eller mer. Många är rädda att fåglarna skall matvägrar och dö av svält men så är alltså inte fallet. Det man kan göra som ägare är att hålla koll på fåglarna, blir dom apatiska eller tappar oerhört mycket i vikt så får man backa ett steg i det hela.

Större arter kan vara svårare att lära att äta nyttigt än vad mindre arter har då dom är väldigt smart av sig av naturen. Men när det kommer till mindre arter som undulater, nymfparakiter, dvärgpapegojor, sparvpapegojor, katarina parakiter ect. måste man ibland ta till något som heter att göra geggor/röror till fåglarna. Vilket innebär att man tar 2 teskedar frön till mindre arter per mål mat 2 gånger per dag och en till 2 matskedar frön till arter i nymfernas storlek per mål mat 2 gånger om dagen och blandar i nyttigheterna där i som man tänkt att dom skall lära sig att äta. Dessa arter brukar i regel bli nyfiknare i grupp än om dom enbart är två stycken.

Allra bäst är att blanda i saften från dom olika sakerna man vill att dom skall prova så som upptinade svenska blåbär, river morötter och vrider ut saften+lägger i det rivna ect och rör ihop med fröna eller att mosa/hacka fint, fint och röra ihop med fröna. När man gör detta serveras inget annat till fåglarna vid sidan av utöver att man gärna lägger pellets i en skål som dom kan plocka med om dom behöver det, en sak till är att inte låta sig luras av fåglarnas tiggande ljud när något är annorlunda i kosten. När man blandar nyttigheterna på detta viset måste fåglarna provsmaka av nyttigheterna varje gång dom tar ett frö.

När man efter en tid ser att fåglarna vågar prova det nya kan man så smått hänga in av det man ger av i geggorna/rörorna i större bitar, funkar inte detta kan man fortsätta med rörorna/geggorna en gång per dag i resten av fåglarnas liv, då vet man att dom får allt dom behöver.