2016-04-12 11:06 #0 av: JohannaN

Det talas över allt i världen om just oxalsyra och då främst om oxalsyrerik föda och hur vida man bör ge detta till sina fåglar eller ej. Här kommer en artikel till alla er som undrar och vill veta om det hela och vad oxalsyra är för något och i vilka livsmedel det finns..........

Oxalsyra är naturligt förekommande ämnen som finns i växter, djur och människor. oxalsyra tillhör en grupp av molekyler som kallas organiska syror, och rutinmässigt tillverkas av växter, djur och människor. Våra kroppar innehåller alltid oxalsyra, och våra celler omvandlar rutinmässigt andra ämnen innehållande oxalsyra. T ex är C-vitamin ett av de ämnen som våra celler omvandlar rutinmässigt till oxalsyra.


Oxalsyra i sin renaste pulverform har toxiska effekter genom kontakt och om det intages. 

De mängder som finns i livsmedel är alltså inte giftiga utan det är när det är i rent koncentrat vilket är bra att känna till. Något som också är viktigt att känna till är att oxalsyra binder med vissa näringsämnen, som innebär att det gör dem otillgängliga för fågelkroppen.

Att låta fåglarna äta stora mängder av höga oxalsyrerika livsmedel under en period av veckor till månader kan leda till näringsbrist, främst av kalcium, häckande honor skall inte äta oxalsyrerik föda på grund av bristen på kalcium som oxalsyrans effekt har. Fåglar som lider av gikt eller njurproblem i övrigt bör inte äta av produkter innehållande höga nivåer av oxalsyra. Även sjuka fåglar bör inte äta oxalsyrerik föda eftersom den binder ämnen och kan då förhindra fågelns tillfrisknad.
Sedan är det så här att mat innehållande oxalsyra skall alltid ges med måtta, alltså väldigt lite av men då och då kan man ge det om man vill så länge man vet att ens fåglar är friska. Något som man också måste ta med i beräkningen är att man inte vet vilken mängd som är lagom för fåglar eller ens skadliga så åter igen, ges med måtta! 
Det man skall undvika att ge fåglarna när det gäller oxalsyrerik kost är just spenat, persilja, ängssyra och rödbetor, dessa skall ges i små mängder och bara då och då, dom innehåller mest av oxalsyra.

Följande är några exempel på de vanligaste källorna till oxalsyra, som finns i mat grupper. Det är viktigt att notera att bladen på en växt nästan alltid innehålla högre oxalsyranivåer än rötter och stjälkar. Här finns en lista att kolla på också: http://www.raw-foods-diet-center.com/oxalic-acid.html

Grönsaker 
spenat, mangold, rabarber (ej ätliga för fåglar), rödbetor (rot delen och blad), ängssyra innehåller höga halter oxalsyra. Grönkål, getväppling, persilja är bland de grönsaker som där efter är mest oxalsyrerika. Gröna bönor, kålrötter och sommarsquash anses måttligt tät i oxalhalter.


Frukter
Bananer, björnbär, blåbär, hallon, jordgubbar, vinbär, kiwifrukt, lila vindruvor, fikon, mandariner, och plommon.


Nötter
mandlar, cashewnötter och jordnötter.

Baljväxter
sojabönor, tofu och andra sojaprodukter.

Sädesslag och korn
vetekli, vetegroddar, quinoa.


Info funnen här

http://sv.265health.com/diet-nutrition/nutrition/1012099114.html#.VJCc49KG_To

http://realfoodforlife.com/oxalic-acid-controversy/

http://sv.wikipedia.org/wiki/Oxalsyra

http://caiquesite.com/foods/dangerous_human_foods.htm