2016-01-23 23:20 #0 av: JohannaN

Burar i all dess mångfald som är så små att fåglarna knappt kan vända sig, vi människor måste börja tänka på fåglarna i första hand och inte på oss själva, fåglar är skapta för att flyga och vi måste ge dom det utrymme dom behöver för att må bra och utrymmet jag talar om är voljärer, här kommer en intervju med Leif Smitterberg som tillverkar voljärer av hög klass efter kundens önskemål, här kan ni läsa mer om det hela.................................

Våra fåglar är i behov av stora ytor för att kunna röra på sig även under dom stunder dom måste sitta i buren utan att kunna flyga fritt. Dom burar som finns ute på marknaden är tyvärr inte tillräckliga och följer allt som oftast inte L80-lagen vi har här i Sverige för fåglarnas bästa i sinnet, tyvärr känner inte svenskarna eller invandrarna till att här finns en lag att följa och allt för fåglarnas skull. Vi måste alltså sluta tänka på då tid och många av dom invandrare som kommer till Sverige är det viktigt att dom är införstådda med att här i Sverige är inte små burar okej även fall det är det i hemlandet.
Det är där en voljär kommer in i bilden och då är det tur att det finns dom som tillverkar dessa med fåglarnas bästa i sinnet. Man måste också tänka på att först införskaffas voljären sen fåglarna. Men då är frågan vad är en voljär och hur funkar den. Här får ni svar från Leif Smitterberg som jobbar med att göra dessa fina voljärer som ni kan se på bilderna. Trevlig läsning önskar jag er alla.


1. Vill du berätta lite om dig själv och hur det kom sig att du började bygga voljärer till burfåglar?? Vad är Växthuset för något och vill du berätta lite om detta ??
Svar: Det började för ganska precis 1 år sedan med att min vän Virpi Hellmark hade börjat tillverka trävoljärer till ett antal medlemmar i Sveriges Papegoj-förening, men hon insåg att hon inte skulle hinna med det i fortsättningen. Hon frågade om jag ville ta över tillverkningen genom Arbetsslussen i Nyköping som jobbar som ett socialt arbetsintegrerat företag och ägs av Nyköpings folkbildnings AB som i sin tur ägs av Nyköpings Folkhögskola. 

Arbetsslussen startade i Februari 2014 upp en grupp odlingsintresserade som befann sig i dåvarande Fas-3 och arbetsträning för långtidssjukskrivna då vi hyrde in oss i Nyköpings kommuns gamla växthus där dom inte hade någon verksamhet. Som sagt i December 2014 började vi tillverka den första voljären på Växthuset och sedan har det bara fortsatt. Vi sysselsatte under 2015 mellan 4-6 personer som var i sysselsättningsfasen eller som arbetstränade, vi märkte ganska fort att vi hade skapat en MENINGSFULL sysselsättning för dom.
Under året så började vi även utveckla aluminiumvoljärer och burar som visade sig vara en succé. Medarbetarna på Växthuset växte i takt med plantorna vi odlade och voljärerna vi byggde, därför ändrade vi namnet till Väx(t)huset platsen där människor får växa i sin uppgift. Medarbetarna tillverkade under 2015 ett 30 tal voljärer och burar som levererades ut i stora delar av Sverige från Mora ner till Malmö. 

2. Hur ser du på det hela vad gäller människor som fortfarande är kvar i det förflutna med alldeles försmå burar?? Varför inte så små burar??

Svar: Jag fattar inte varför burar skall vara små, fåglar flyger och är skapta till att flyga. Låt dom flyga även i sin bur/voljär. Många anser att deras fågel får ju vara ute det mesta av dygnet så då behöver dom inte ha så stor bur. Detta är helt fel, en fågel kommer förr eller senare av olika anledningar att få sitta instängd i sin bur då behövs dom stora ytorna. Vi på Arbetsslussen tar alltid reda på vilken art vi skall bygga för och om inte måtten minst överstämmer med L80 lagen så informerar vi om detta och övertalar kunden om att ändra måtten till lagligt.

3. Vad är L80 för något, är det något som man måste följa ?? 

Svar: L80 är en lag som bland annat reglerar burstorlekar som skall följas av alla privatpersoner som håller djur i bur i och med att det är en lag så skall den följas. Däremot så anger dom bara MINSTA burmått och det beräknas på artstandard för varje art. Vi rekommenderar att man bygger/köper större än vad dom anger. T.ex en bur till Grå Jako skall vara MINST 120x70x80 i innermått och tyvärr så är det så att du får hålla 8 st Grå Jako i en sån bur. Ger man dom en voljär som är minst 200x100x200 cm så har man genast en lyckligare fågel och dom till och med flyger i den. 

4. Varför voljär och vad är en voljär??

Svar: En voljär är en stor bur som man kan gå in i och står på golvet. Wikipedia skriver så här: "Voljär (från Franska volière, fågelhus, stor bur) är en stor inneslutning för fåglar som tillåter dem att flyga relativt fritt och försöker simulera en naturligare miljö. Mindre voljärer är som stora husliknande Fågelburar medan riktigt stora voljärer kan omfatta hela skogsområden. Voljärer är vanliga i djurparker." 

5. Vad för sorts voljärer är det du bygger och vad ligger priserna på?? 

Svar: Vi bygger i både trä och Aluminium med olika nät beroende på vilken art som skall sitta i den. Priserna varierar efter hur kunderna vill ha dom Trävoljärerna ligger på mellan 4000 och 10000:-, och Aluminium ligger på mellan 6000 och 15000:- i voljärerna ingår alltid golv, väggar och tak samt 1 sektion med dörr som man kan gå in igenom. 

6. Om någon vill kontakta dig för ett voljärbygge hur går detta tillväga ?? 

Svar: Just nu så är det via Facebooksgruppen "Voljärer och burar till fåglar" där man skickar Pm till mig. Detta kommer efter nyår att ändras till beställning via mejl endast då det har varit missöden med Pm. eller så ringer man på kontorstid: Vardagar mellan 08.00-15.00 på telefon 072-0308146. Vi kommer utveckla en hemsida för våra Voljärer och burar under 2016 med beställningsformulär som skall göra det enklare för både oss och våra kunder.