Papegojor

Amazon papegojor!

2015-12-02 23:46 #0 av: JohannaN

Vem har inte fallit för den lekfulla och roliga Amazon papegojan och önskat vilja införskaffa en, men denna art är inte enbart att införskaffa och beslutet måste tänkas igenom en eller flera gånger innan detta görs. Amazon papegojor är väldigt krävande fåglar som vill vara med och behöver mycket sysselsättning för att må bra, dom kan också lägga till med dåliga vanor som aggression mm. Här tas upp mer om denna härliga papegoja............

Amazon papegoja är det gemensamma namnet för ett papegojsläkte i amazonas. Amazon papegojor härstammar från Sydamerika och i deras naturliga livsmiljöer lever dom i flockar som brukar innefatta familjegrupper. Dom lever i subtropiska och tropiska områden där det är mycket fuktigt.
Amazon papegojor är lojala, tillgivna och lättroade papegojor som har vuxit till att bli en av dom mest populära sällskapsfåglarna runt om i världen men kräver en hel del för att må bra, skall man införskaffa amazon papegojor är det mycket man måste förstå bland annat vilket ansvar det är med dessa stora gojor. En av anledningarna till att dom blivit så populära är att dom är just mycket intelligent och lekfull samt deras utmärkta förmåga att härma olika ljud och tala. 
 
I det vilda äter dessa fåglar främst nötter och frukter som kompletteras med grönskande och frodiga växter som innefattar skott, knoppar frön och blommor. Det sägs också äta en del insekter och smådjur under häckningsperioden.
Denna art är mestadels grön och beroende på art har områden med färg på huvud, vingar etc. Denna art är kända för stora röstresurser och goda talare, så också för sin lekfullhet samt skicklighet med fötterna. Denna art är som en tvååring vad gäller förmågan samt temperament som en 50 plussare, kanske något att ta med i det hela. Vissa Amazoner kan också vara aggressiva och då vanligtvis under häckningstiderna. 

Ålder på Amazon papegojorna är runt 40 år men det finns dom fåglar som blivit 70 år, längden varierar beroende på art mellan 25-45 cm och vikten varierar mellan cirka 450 – 650 gram.

Här är namnen på dom olika Amazon arterna, där den blåpannade Amazonen är den vanligaste som burfågel här i Sverige.
 
 
-  Cuba Amazon
 
-  Blåpannad Amazon
 
-  Gulnackad Amazon
 
-  Gulpannad Amazon
 
-  Lila krönt Amazon (Lilac crowned Amazon)
 
Mjölnar Amazon (Mealy Amazon) 
 
- Grön kindad amason (Green- cheeked Amazons)
 
Venezuela Amazon (orange-winged Amazon)
 
Panama Amazon 
 
Röd kindad Amazon 
 
Vit-beklädd Amazon

När det kommer till att införskaffa Amazonpapegojor så måste alltså den som går i dessa planer förstå att dom inte är en ren nybörjarfågel då dom är väldigt krävande och kan lägga till med dåliga beteenden. De kan vara en riktig utmaning och de är inte för de svaghjärtade. De kanske inte är den bästa sällskapsfågel för en person med lite till ingen fågel erfarenhet utan då är det bättre med en annan lättare art. Amazonen är en väldigt lekfull och spexig fågel som gärna släpper loss och har också god talförmåga. Amazoner i det vilda bildar par och det gör dom så också med människorna i sin omgivning och har oftast en person dom helst av allt vill vara med även om andra familjemedlemmar går bra utöver är också viktigt att komma ihåg.

Foder

Maten är A och O i ett fågel och djurägande så också i ett papegojägande och det man skall ha som bas för fåglarna är pellets och då gärna Harrisons pellets som är det bästa för dom, andra pellets går också bra men rekomendationerna är alltså Harrisons pellets. När det kommer till frön till fåglarna kan man ge detta som en del av den varierade kosten och då måste man tänka på är att ha bra frön med bra kvalité utan extrem feta frön så som solrosfrön (man kan ge dessa utöver då och då). dit hör tyvärr inte frön från en mataffär då dom oftast inte är av bra kvalité! 
 
Det är fortfarande relativt dåligt utforskat vad papegojor äter i naturen och hur man utfodrar dem på bästa sätt i fångenskap. En ensidig frö-diet på enbart en fröblandning för papegojor är en mycket dålig kost som förr eller senare kommer att leda till bristsjukdomar eller andra sjukdomar.
Därför måste vi hjälpa dom att få i sig allt dom behöver precis som vi behöver få i oss när vi äter så som alla vitaminer, mineraler, fibrer, antioxidant, proteiner, kolhydrater, salter, nyttiga fetter, omega 3+6, enzymer, klorofyll, jod och kalk i en så väl sammansatt foderstat som det bara går. 
 
Först och främst är pellets viktigt att ge som bas. Något som är viktigt att tänka på är att denna art har lätt för både A-vitaminbrist, fettlever och fetma, fett gör så att fågelkroppen tar upp a-vitaminerna bättre i fågelkroppen så man skall ge av båda men inte överdriva. Det är alltså viktigt att tänka på att inte ge för mycket av det dåliga fettet till fåglarna och fokusera sig på att ge mer av a-vitaminrik kost men också en varierad kost så som grönsaker, bär, odlade skott, frukt då och då och gärna av mango, papaya, granatäpple och apelsin som är dom bästa frukterna att ge av och oftast dessa fåglarna kan finna i det vilda. 
 
A-vitaminrika saker att ge till fåglarna är: Blomkål, Broccoli, Brysselkål, Chili (särskilt den röda), Endiver, Grönkål, Lingon, Maskrosblad, Melon, Morötter, Nypon, Nässlor, Papaya, Persilja, Röd paprika, Spenat, Sparris, Sötpotatis, Tomater och kokt Ägg. Starkt färgade grönsaker innehåller mer A-vitamin. 
 
Även groddade och blötlagda frön då och då är ett välkommet tillskott i Amazonernas kost, mungbönor är dom enklaste att grodda. Även blandade sädesslag, kokt eller blötlagt brunt och vit ris, pasta, kokt mosat ägg, majs, kokade bönor, även att ge insektslarver. 
 
Även den maten vi äter är ett välkommet tillskott i deras varierade diet, här är det då viktigt att inte ge dom avokado som är giftigt för fåglar samt också inte för salt mat, helst inget salt. Man kan ge mager yoghurt, mager ost, tofu, hårdkokt ägg, välkokt kyckling, vit fisk, kalkon, mycket magert kött, tonfisk i vatten. Att ge dom av frön för andra fågelarter kan man också ge. Kalksten är bra att erbjuda dom också för kalkets skull. 

Giftig mat är:
 ALKOHOL, AVOKADO, CITRON, CHOKLAD (drickbar och ätbart), LAKRITS, KAFFE, LÖK, OKOKT POTATIS, RABARBER, TE, SALT ( i större mängd) TOMATPLANTAN (självaste tomaten kan man ge)!

Burhållning för Amazon papegojor

Att införskaffa en en rejäl bur åt sina fåglar är något som är lag på, Fåglar är oftast i det vilda Nomader i det vilda vilket innebär att dom flyger långa sträckor varje dag för att fina föda, vatten och bra häcknings-platser.


Att stänga in sin fågel i för liten bur utan chansen att kunna komma utanför att flyga är inte bra för fåglen. Det finns bara massor med fördelar att ha en stor bur gämnfört med icke bra fördelar att ha en liten bur. Fåglarna är fortfarande vild i sinnet och är en indevid precis som du och jag och behöver också utrymme för att må bra så ju större bur desto bättre, Stora voljärer är att föredra till Amazonpapegojorna!
Minsta burmått för Amazoner är Längd 120 Bredd 70 och Höjd 80. 
 

Sysselsättning för Amazonpapegojorna

Sysselsättning kräver alla papegojor i stor utsträckning, de kan omöjligt sitta intstängda i en bur hela dagarna. Papegojor älskar att "leka" med och gnaga på olika saker och Amazonpapegojor är inget undantag. Det är bara att inse att en papegoja har sönder saker!
Att förse Amazonen med leksaker som är gjorda för att gnagas på och för att motstå kraften i en papegojnäbb får dom stimulans och sysselsättning. Sätta in leksaker av alla det olika slag både köpta och egengjorda och gör även foder-gömmor som då ger stimulans och berikning för fåglarna. Låt fantasin flöda, ge dom möjlighet till att klättra, gunga, snurra mm. Amazonpapegojor är duktiga på att greppa saker med sina fötter är bra att veta och dom älskar att speksa och göra sig roliga för matte eller husse.

Glöm inte att låta din Amazon få mycket motion varje dag så den inte går upp i vikt
Att flyga är väldigt energikrävande och mycket bra motion. Många papegojor är vingklippta och det är då omöjligt att uppnå samma aktivitetsnivå. Inte ens när fågeln flyger fritt i hemmet, kan man jämföra det med en flygtur på flera kilometer i det vilda.
Man bör därför noga överväga ett vingklippnings beslut som inte borde vara ett alternativ då fåglar är gjorda för att flyga långt och mycket! Då Amazoner har lätt för att gå upp i vikt är det änu mer viktigt för dom att få röra på sig. Många tränar sina amazoner i flygselar i dagens samhälle vilket är ett utmärkt sätt att låta dom få flyga utan att dom flyger bort, i övrigt att få vara ute ur buren dagligen och att få röra på sig med allt vad det innebär.

Grenar är viktig för Amazoner
Papegojor har ett stort behov av att gnaga. Se till att fågeln alltid har färska kvistar av lövträd att gnaga på och stora grenar att greppa sina fötter om. Plocka gärna in tallkottar till fågeln att stimulera sig med. Grenar är naturens klo och näbbtrimmare, grenar från naturen stimulerar fötterna, inget slår äkta härliga naturgrenar, plocka gärna in av olika storlekar som den kan gnaga och sysselsätta sig med.


GIFTFRIA TRÄDSORTER samt knopp och blomm!

Al, Asp, Bok, Björk, Ek, Gran, Hassel, Lönn, Ormhassel, Päronträd, Rönn, Syren-grenar (enbart grenarna inte blommorna/bladen), Tall (grenar av Tall sköljes noga så kådan försvinner) Vinbärsgrenar, Vidé och Äppelträd.


GIFTIGA TRÄDSORTER!!

Barrträd bör undvikas pga kådan (eller skrubbas och torkas noga), Idegran, Getapel (rhamnus cathartica), Gullregn (laburnum), Hästkastanj (aescullus hippocastanum).


Låta sina fåglar bada

alla fågelarter bör ha tillgång till ett vattenbad eller bli sprayade med en vattenspruta någon gång i veckan för att kunna hålla sin fjäderdräkt i trim så också Amazon papegojorna. Det är precis som du och jag och i det vilda så regnar det eller så söker fåglarna upp ett ställe för att kunna bada.
Amazoner lever i ett fuktigt och blött klimat vilket gör att dom utsätts ofta för vatten och fuktig luft. Fåglar badar inte som vi människor gör utan doppar sig några snabba gånger så det täcker fjäderdräkten men där dom inte blir helt genomblötta även fall det finns dom individer som faktiskt gör detta är det också inte alla som doppar eller blöter ner hela sig. Sprayflaskor kan man köpa i affärer eller i shoppar. spraya ovanför fågeln några sprut, dimman lägger sig på fjäderskruden och sjunka in i fjäderdräkten.


God luftfuktighet

Amazon papegojor är oerhört känsliga i sina luftvägar och behöver god luftfuktighet för att må bra. Anledningen till varför är för denna art lever i subtropiska och tropiska områden där det är mycket fuktigt, här i Sverige där luften kan vara ganska torr inomhus på vintern kan innebära problem för denna art, tipset är alltså att införskaffa en luftfuktare och ha den där dom befinner sig för att underlätta för dom.


VIKTIGT ATT TÄNKA PÅ

Att köpa från en seriös uppfödare är bättre än i zoo-affärer. En seriös uppfödare tänker alltid på fåglarna i första hand och att de inte får vara sjuka eller svaga individer som sätts i häck, seriösa uppfödare tänker också på att fågelföräldrarna måste ha goda egenskaper som uppfödaren vill skall föras vidare och de lever alltid under hälsosamma förhållanden med den kost och motion dom behöver med lagliga burar och massor av kärlek som läggs ner på varje individ. En seriös uppfödare ser också till att fåglarna är friska och i god kondition för en häckning så som att avmaska dom, ser till att det inte finns kvalsterangrepp på fåglarna och känner sina fåglar utan och innan.


tänk också efter noga innan köpet av din Amazon vad gäller handuppföda eller föräldrar uppfödda! Att ta ungarna från sina föräldrar i tron om att hand tämja dom bättre är inte att rekommendera. I den mat föräldrarna stöter upp finns det olika sorters bakterier som är viktiga för ungarnas utveckling och immunförsvar. Och det kan uppfödaren aldrig ersätta på konstgjord väg så handmatning och att ta ungarna från sin mamma är inget att rekommendera alls.
handmatade ungar får inte alls samma immunförsvar som föräldrar-uppfödda ungar då dom inte får i sig av de olika sorters bakterier som är viktiga för deras utveckling vilket gör dom känsligare för sjukdomar.

Amazon papegojor är flockdjur!
och lever parvis tillsammans med andra av samma art. Vissa papegojarter klarar inte av att leva ensamma och måste därför leva i par. Sen så finns det arter som man kan ha enskilt, men helst ska man ha dem i par, vilket är bäst för fåglarnas skull! Det spelar ingen roll vilket kön det är, de kan leva tillsammans två och två av samma kön men där vissa individer inte alltid passar ihop kan också förekomma. Det är också viktigt att ha med i beräkningen att dom tar tid och kostar en del för att dom skall må bra så tänk igenom ditt köp väldigt noga innan!


Aggression och beteendeproblem

Amazon papegojor kan ha ändrade beteende när dom når könsmognad och vanligen mellan 5 till 12 års ålder. Amazon papegojor kan bli mycket mer aggressiva i en avelscykel än många andra stora papegojor särskilt hanarna när dom blir könsmogna varpå vikten att lära sig och ha med i beräkningen när man införskaffar denna art.
För att undvika oönskade situationer är det viktigt att vara medveten om den potentiella aggressiviteten som kan förekomma samt hur man beter sig mot sin Amazon om detta uppstår. Något som är mycket viktigt under dessa hormontider är att man skall klappa sina Amazoner i mindre utsträckning, för när människan ger fågeln beröring kan detta omedvetet göra problemen värre, då det påminner om hur det görs i det vilda mellan hona och hane inför parningen. Hanen och honan blir under denna tiden mer intima och då gäller det att inte klappa dom och då inte på ryggen, under vingarna runt nacken eller stjärten i för stor eller intensiv utsträckning.
När det är som värst kan t ex pinn-knepet vara något att ta till för att minska beröringen av fågeln men ändå kunna hålla kontakten med fågeln och hanteringen. Det är verkligen viktigt att lära sig att förstå dem och vägleda deras beteende innan ett oönskat beteende har blivit bestående.
Fodret bör också kollas över, dra ner på protein, stärkelse och socker då dessa kan öka häcknings och parningssuget, ge gärna mer av grönsakerna under denna tiden tillsammans med pelletsen, kolla gärna hur mycket protein det är i pelletsen för att vara säker på att det inte är för mycket och kanske byt till ett pellets som har mindre protein. 

Häcka sina Amazon papegojor
När det kommer till att häcka sina Amazoner är det viktigt att vara väl påläst, besöka dom som har uppfödning för att få tips och råd och också tänka efter mer än en gång då det kräver ett stort ansvar och mycket tid. Det är inte heller någon dans på rosor att häcka då mycket kan gå fel. Dom lägger 2-4 ägg som dom ruvar i 29 dagar.


Infon funnen på dessa sidor samt från duktiga kunniga amazonägare


https://en.wikipedia.org/wiki/Amazon_parrot


https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_amazon_parrots

http://beautyofbirds.com/amazons.htm

http://www.birdchannel.com/bird-species/find-the-right-bird/amazon-parrot.aspx

http://www.birdchannel.com/bird-behavior-and-training/bird-behavior-issues/amazon-behavior.aspx

http://beautyofbirds.com/amazonparrotsaspets.html

http://www.ladygouldianfinch.com/features_whysupplements.php

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2015-12-03 12:22 #1 av: Maleficum

Kan tillägga att blåpannad amazon finns i två underarter, blåpannad (Amazona aestiva aestiva) och gulvingad amazon (Amazona aestiva xanthopteryx) Många gånger är det dock korsningar av dessa som finns som burfåglar.

Min bror har en gulvingad amazon (namn Amigo men kallas Kråkan). Är 13 år nu (5 år på flygbilden). Han råka flyga ut när han var bebis och var borta i ett-två dygn (innan en fågelskådare hör den konstig fasan och lyckades fånga in honom med en talgboll och systemetpåse) och han kunde komma hem igen (riktigt trött och hungrig) efter den utflykten låter han som en arg skata när han tycker saker är jobbigt och läskigt.

Min första undulat (Fjalar) älskade kråkan och härmade honom (lät rätt gulligt när man har Kråkan som säger "Hej Kråkan", "Goddag" och liknande och sen höra Fjalar säga exakt samma sak men i sin lilla undulatröst (dock tyckte Kråkan Fjalar var jätteläskig!

Hemsida
Deviantart, foton, teckningar och målningar

Anmäl
2015-12-03 15:09 #2 av: Leif Smitterberg

Lite rättelse i din text Johanna. Orangevingad amazon heter på svenska Venezuela amazon, minsta burmått för Amazoner skall vara 120x70x80. Hoppas du inte tar illa upp. ;)

Anmäl
2015-12-03 17:21 #3 av: JohannaN

 Leif Smitterberg inte alls, bara bra att du finner saker som skall rättas till, då blir artikeln bättre ocksåGladTummen upp tack för måtten på bur-måtten för domGlad

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.