2015-10-31 23:50 #0 av: JohannaN

Då är det dags med lite läsvärt angående fåglar i bur och hur vi bör se dom i dagens ögon och inte i dåtidens ögon. Vi människor är fenomenala på att stanna kvar i det förflutna och så är det också med våra fåglar och hur synen är på fåglar i bur, vi måste sluta se fåglarna som prydnadssaker och inredningsdetaljer och istället se individen som är en levande varelse med vingar..............................

Då är då och nu är nu som det heter så fint och stämmer så bra in. Det som vill sägas med detta är att vi människor måste sluta leva i dåtid när det kommer till fågelhållning, med allt vad det innebär både skötseln, burarna, kosten ect. Då visste man inte bättre utöver dom få som verkligen kämpade med att nå ut till folket om fågelhållning med dom metoder som fanns att tillgå då.

I dagens samhälle finns mycket info att läsa och finna när det gäller våra fåglar, allt handlar om att vilja läsa texterna och böckerna, förstå och ta in det som står, samt ta del av och även lära ut av det man funnit. 
När vi nu vet bättre i dagens samhälle och har enklare till att finna bra material att ta del av finns det alltså ingen anledning att sätta fåglarna i för små burar med enbart vatten och frön eller proppa dom för små burarna fulla av fåglar där det blir en sanitär olägenhet. Det är vårat ansvar att se till att fåglar i bur inte enbart blir en fågel i bur.


Många gånger ser människan en fågel i bur som en inredningsdetalj och som en del av prydnadssakerna i hemmet istället för att förstå att det är levande och kännande varelser som har lika stor rätt att leva det liv fågeln har att leva i människans härskarvärld på ett så humant sätt som bara är möjligt och där inte instängd i en bur eller kanske bättre uttryckt fängelse blir en vardag för att människan vill ha det fint runt sig.


Individ

Vi människor måste också inse att alla fåglar är individer vilket innebär en enskild varelse, flocken är alltså full av enskilda varelser som känner, gillar och tycker olika precis som vi människor, där också känslighet för olika saker är olika beroende på hur fågeln är som individ. Alltså kan fåglarna tycka om en viss sak medans andra inte alls gillar detta. En del är mer skrikiga eller framåt och andra mer tillbakadragna och skygga o.s.v.


Jämställdhet

Vi måste också visa jämställdhet gentemot fåglarna och inse att vi är inte herrarna över jorden eller över dom och allt det som lever här på denna vackra planet utan istället leva ett med den. Vi skall alltså hjälpa fåglarna att få leva i våra hem på rätt villkor där dom skall ha rätten till precis lika bra och rätt kost som vi människor har, lika stor rätt till att få röra på sig och lika stor rätt till rent och fint runt sig, bra luftkvalité och lika stor rätt till stora ytor och där buren inte är deras fängelse, där den håller stora mått och som också följer Sveriges lagar för burhållning och dom mått som gäller gärna större, alltså inte små mini burar.


Slit och släng

Vi måste sluta se fåglarna som slit och slängvaror och inse att vi kan inte hålla på att omplacera och skicka runt fåglarna än hit och än dit för fåglarna mår minst lika dåligt av flyttar, förändringar och nya miljöer och som kan skapa dåligt mående hos fåglarna både mentalt och fysiskt. Skaffar vi fåglar är det vårat ansvar att se till att det hem dom är i, är det hem dom skall få vara i om inget allvarligt händer samt att man tänker igenom det hela mer än en gång innan fåglar införskaffas.


Flockdjur

Fåglar är ett flockdjur som i det vilda lever i stora flockar, undulater t ex kan leva i flockar på upp till 1000 individer eller fler. Som flockdjur förflyttar de sig tillsammans, söker föda och vatten ihop, putsar sig ihop och är väldigt sociala. Människan kan aldrig ersätta en fågels behov att få tala med någon som kan sitt språk så varken människan eller speglar kan ersätta ett verkligt fågelsällskap av samma art. 

Med samma art menas med att om man har Nymfkakadua som art så skall
också kompisen vara en nymfkakadua inte en undulat då dom inte talar samma språk, språket är bara den samma i just den art dom tillhör så också vad gäller ömsesidigheten, kontakten och kärlek ges enbart till sin egen art även fall det hänt att t ex en nymf och en undulat putsat varandra så talar dom fortfarande inte samma språk. Så samma art är det som gäller.