2015-08-20 22:57 #0 av: JohannaN

Då är det dags att titta på näringsämnet fett och vad detta gör i fågelkroppen både vid för liten mängd och för stor mängd. Men vad är lagom? Fett ger fågelkroppen energi i koncentrerad form och lagras i fettväven som energireserver. Fettväven är dessutom värmeisolerande och ger skydd åt de inre organen, här tas upp mer om det hela.........

Fett ger fågelkroppen energi i koncentrerad form och lagras i fettväven som energireserver. Fettväven är dessutom värmeisolerande och ger skydd åt de inre organen. Just därför klarar småfåglar ute i naturen av den tuffa vintern då vi matar dom med extrem feta frön som gör att dom kan hålla värmen.

Fett förekommer i de flesta celler och är viktigt för energilagring eftersom energiinnehållet är ungefär dubbelt så högt som kolhydrater och protein. Fettet används till olika saker i fågelkroppen. Förutom att ge energi ingår fett också i cellernas "väggar", i de så kallade cellmembranen. 

Där hjälper de till att transportera ämnen in och ut ur cellen och att reparera cellen. Fågelkroppen kan till viss del omvandla kolhydrater och vissa proteiner till fett men de livsnödvändiga fettsyrorna linolsyra och linolensyra måste dom få i sig via maten.

Transfetter och härdade fetter är dom som är farligast för burlevande fåglar och kan vara skadligt för deras hälsa. Fettceller har fåglar, djur och människor för att kunna utsöndra vissa hormoner, hålla värmen, förvara näringsämnen, dämpa stötar och lagra energi.


Fett förser kroppen även med de essentiella, livsnödvändiga, fettsyrorna i omega-3- och omega-6-familjerna. Fett behövs för att kroppen ska kunna ta upp de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K från maten samt antioxidanter. Sedan så behöver fågelkroppen också fettsyror som den inte själv kan tillverka. Dessa reglerar bl.a. blodtrycket och fågelkroppens immunförsvar. 

Fett innehåller lite mer än dubbelt så mycket energi som kolhydrater och protein. Därför är det bra om man ser till så att det fettet fåglarna får i sig kommer ifrån rätt fettkällor. Samt att dom får ordentligt med motion varje dag och aktiviteter för sysselsättningens skull så dom alltid är igång och gör något och så klart håller kosten varierad då allt samarbetar i kroppen, när det gäller fett är det a-vitaminerna som samarbetar med fettet. Fett förbättrar nämligen upptaget av A-vitamin.  


För lite fett i fågelkroppen
En kost med för lite fett har en negativ påverkan på fågelkroppens hormonnivåer, vilket leder till försämrat allmäntillstånd. Både ett för lågt fettintag och ett för högt fettintag kan på sikt leda till dåliga hälsoeffekter så som försämrat immunförsvar. För lite fett kan leda till nedsatt förbränning, sämre isolering av de inre organen och sämre upptagningsförmåga av viktiga vitaminer såsom A, D, E och K.

För mycket fett i fågelkroppen
För mycket fett så kan man vara ganska säker på att snart märka skillnad på fåglarnas kroppar. fåglars, djurs och människors kroppar är programmerade att lagra fett som en energireserv för svältperioder därför hos våra tamfåglar kan detta leda till en övervikt då ingen svält period kommer att komma i en bur i Sverige. 

Även om fåglarna spenderar mycket tid utanför buren så flyger dom inte sådana sträckor som i det vilda. Energin som blir över lagras i form av synligt och osynligt fett. Det synliga fettet uppträder i form av så kallat lipom eller fettumörer och fettansamlingar som gärna sätter sig på buken och vid ingången till brösthålan och lätt kan kännas vid en undersökning. 

Ökad fettansamlingar under huden leder till mindre rörlighet hos fågeln och sämre kondition vilket gör att problemen eskalerar. Förutom det så får fågeln ofta problem med avföringen då bukfettet i kombination med försämrad bukmuskulatur gör att rörelsemönstret när fågeln ska bajsa försämras.

Ifall förbrukningen av fett är stor så klarar muskelcellerna inte av att betaoxidera allt fett som behövs, detta kan då ske i levern. Det andra fettet, det osynliga, sätter sig bland annat i levern och transporteras runt i blodet som blodfett. När levern blir förfettad får den svårt att arbeta och påverkar fågelkroppen på en mängd olika sätt. 

Själva storleken på levern ökar och då drabbas luftsäckarna genom att de får mindre utrymme att härbärgera luft och därmed påverkas fågelns andning. Fettlever är en ämnesomsättningssjukdom som ofta drabbar undulater och är mycket allvarligt även om det inte behöver vara dödligt. Fettlever uppkommer på grund av att fågeln får för lite motion, fel kost med enbart frödiet och för feta frön. 


inte att förglömma att då Undulater är känsliga för fett då de är inavlade och de gör att de har en genetisk benägenhet för tumörer. Tumörer älskar fett och undulater som lätt blir överviktiga av olika orsaker har lättare att få tumörer. Undulaterna behöver mer protein än fett, där proteinet talar om för kroppen att fågeln är mätt. Man skall alltså finna bra och nyttiga fetter för dom små liven så dom inte går upp i vikt alldeles för mycket men där dom får i sig av fett då alla kroppar både djurs, människors och fåglars kräver fett för att fungera på ett bra sätt.

Det är så viktigt med motion för fåglarna dagligen, lagliga burar med stora mått samt att man finner en lagom balans mellan Fett, kolhydrater och proteiner med en så varierad kost som möjligt så det inte blir för mycket av det ena eller det andra. En jämn balans är det bästa men det finns inga rekommendationer utan man måste försöka ordna upp en bra balans mellan dessa så gott det går.

Groddade frön är en bra källa till fett för fåglarna.

Dom extrem feta frön som man skall undvika i fåglarnas frö-blandning men som man kan ge då och då av vid sidan om är:
Hampfrö, Nigerfrö, Rybs, Safflor, Sesamfrö, Solrosfrö och Tistelfrö.

Mat med bra fett att ge fåglarna någon gång då och då är:
Insekter (torkade), Laktosfri Keso, Mjölmask, Nudlar (nedklippta), Ris, Spagetti (nedklippta), Spirulina pulver, Vetegrodsolja, Ägg (kokt).


Bra tips på hur man bantar sin överviktiga fågel

Fettet minskar man ner på men tar inte bort det helt samt att ge pellets är en bra form av mat när man skall få sin fågel att gå ner i vikt. Man krossar pelletsen och strör över fröna och blötlägger, eller så kan man lägga fröna i botten av skålar och fat där pelletsen täcks uppe på för att fåglarna skall se dessa först. Man minskar också ner på frö givan. 
Fröna bör inte överstiga 20 % av fågelns kost, gärna dela upp fröna och pellets där pellets är 15 % och fröna 5 %, resterande 80 % bör fåglarna äta mer av olika örter, bär, groddar, blötlagda frön, odlade skott och grönsaker. Ägg och ris är en bra källa till protein under fågelns viktnedgång som kan ges under tiden. Att ge maria tistel droppar är bra att göra i vattnet som hjälper fågelns lever. Man skaffar sig en fröblandning där det inte finns med några extrem feta fröer.


En variant av bantningsfoder
 kan vara till t ex undulaten 1 tesked frön per mål som är två gånger om dagen tillsammans med en tesked ris, hårdkokt mosat ägg med pellets från harrisson birdefood strödd uppe på eller hela beroende på hur kräsna fåglarna är. Resterande av dagen bör man ge sallad (ju grönare desto bättre), solrosskott, ärt-skott, vetegräs, korngräs samt andra grönsaker och örter, även det man sår själv med frö-blandningen eller det goda från naturen, gör gärna fodersök åt fåglarna. 

För dom större arterna när det gäller motion är ju flygning viktigt och en av dom kan vara friflygning eller selflygning med sina fåglar, även annan aktivering där dom måste jobba för sin föda. Vill man lära sin papegoja att friflyga är det viktigt att ta kontakt med dom som kan så inget går fel. Håll hela tiden koll på fåglarnas vikt för man vill ha en liten viktförändring i taget och inte för hastig precis som hos oss människor.


Infon funnen på dessa sidor


http://lafeber.com/pet-birds/balanced-omega-fatty-acids-why-do-birds-need-them/


http://www.halsosidorna.se/Fett.htm


https://sv.wikipedia.org/wiki/Fett


http://www.youschi.se/


http://www.fagelkliniken.se/djurslag/f%C3%A5glar


http://www.veterinaren.nu/fagel/sjukdomar/overvikt/overvikt-pa-papegoja