2015-08-13 23:49 #0 av: JohannaN

Då skall vi kika lite närmare på dom olika näringsämnena i fågelkroppen och ett utav dessa är protein. Alla vävnader och celler behöver näringsämnet protein så också våra burfåglar. Proteiner omvandlas i kroppen till aminosyror. Olika aminosyror behövs för olika kroppsprocesser hos alla, här tas upp lite om det hela och vad som händer i fågelkroppen med näringsämnet protein................

Alla vävnader och celler behöver näringsämnet protein i både människor och djur så också fåglar för att kunna fungera optimalt. Proteiner omvandlas i kroppen till aminosyror och olika aminosyror behövs för olika kroppsprocesser. Proteiner finns också i alla vävnader och i alla kroppsvätskor samt de är byggnadsmaterial för kroppens alla celler. Proteiner innehåller kol, väte, syre, kväve och något svavel.

Proteiner lagras främst i fåglarnas muskler och är därför väldigt viktiga för muskeluppbyggnaden och deras totala hälsa. Även hud, fjädrar, ögon och klor är uppbyggda av proteiner. Hormoner, enzymer samt immunförsvaret är uppbyggt av proteiner, även de röda och vita blodkropparna består av aminosyror. Ett flertal näringsämnen behövs för produktionen av olika proteiner så som vitamin B9, Folsyra och vitamin B12 utan dom blir effekten mindre, allting hänger ihop och brist på något enda gör att annat jobbar mindre effektivt. Protein anses bra för viktminskning då det stimulerar fettbrännande hormoner.


Överskott av proteiner lagras inte nämnvärt lätt utan används till energikälla direkt eller kan lagras som glykogen om inga glykogen depåer finns och kolhydratintag saknas i kosten. Protein är dessutom mycket mättande.


Viktigt att komma ihåg är att överskott av protein kan lagras som fett i en för kroppen ganska kostsam process så för stort intag av proteiner anses kunna vara skadligt men det gäller särskilt fåglar som inte får röra på sig ordentligt varje dag och får en allt för hög proteinrik kost.
Men då det inte är så vanligt att protein lagras som fett i kroppen och protein inte gärna omvandlas till fett är det ingen fara på taket om man ger i lagom giva till fåglarna samt att dom får röra på sig ofta och mycket under dagarna. 
Ju mer fåglarna får röra på sig ju mer energi går det åt vilket gör att proteinet inte stannar kvar i kroppen. Lagom giva menas med att om fågeln inte rör på sig så mycket behövs det mindre potein, rör dom på sig mycket behövs det mer. 


proteiner innehåller mycket kväve som bildar restämnet urea i levern som i sin tur måste föras ut genom urinen. Detta kan medföra att njurarna och levern stressas så har man en fågel med gikt, fettlever eller leverproblem måste man vara försiktig med intag av protein men ge det då och då i kosten. Kraftigt överskott på animaliskt protein kan även medföra brist på kalcium. så åter igen lagom är bäst.


Tänk på att ge allt med måtta och inte överdriva, för mycket protein kan göra så att fåglarna blir häckningssugna. Under häckning behöver fåglarna extra med protein för att orka med. Här gäller det att öka proteinintaget men inte överdriva det.
När det gäller undulater och protein har det gjorts studier som visar att undulater behöver en viss nivå av protein i kosten som berättar för deras hjärna att det är dags att sluta äta. Om de går på en proteinfattig kost kommer de överäta kalorier och tendera att bli överviktiga.


Brist på protein symptom symptomen på proteinbrist hos fåglarna kan vara att deras muskler bryts ner (t ex svårt att flyga), trötthet, blodbrist, försämrat immunförsvar, dom magrar av, minskad fruktsamhet, tillväxten avstannar hos ungarna. 
Tänk på att kraftigt överskott på animaliskt protein kan även medföra brist på kalcium.


Protein man kan ge till sina fåglar finns i

Groddar, Insekter, Kanariefrön, Kokt ägg, Laktosfri keso, Linser, Spirulina, Vetegroddar och ärtor.


info funnen på dessa sidor


http://www.multiscope.com/hotspot/health1.htm


http://www.undulatportalen.se/naringsbehov.html


http://www.holisticbirds.com/pages/dietfeather0801.htm


http://betterwords.typepad.com/birdvice/2009/01/budgie-nutrition.html


http://www.halsosidorna.se/Proteiner.htm


https://sv.wikipedia.org/wiki/Protein