2015-07-29 22:58 #0 av: JohannaN

Då är det dags att titta lite närmare på ytterligare ett vitamin hos våra fåglar nämligen C-vitamin som är viktigt för våra fåglar men inte så superviktigt som hos oss människor. Brist på C-vitamin kan orsaka problem med bland annat fjäderplockning mm. Här tas upp mer om det hela..................

Först och främst måste vi då ta och kolla på vad C-vitaminer är för något. För det första så är C-vitamin ett vattenlösligt vitamin vilket innebär att fåglarna kissar ut överflödet och alltså inte lagras i kropparna på dom, det är alltså svårt att överdosera. Ett annat namn för C-vitamin är askorbinsyra. 

C-vitamin är bra för fåglarnas immunförsvar, motverkar sjukdomar och infektioner samt fungerar anti-inflammatoriskt. C-vitamin är bra för bindvävens ämnesomsättning och ingår även i kollagen i bindväven som behövs för hud, fjädrar, näbb, skelettet och blodkärl hos fåglarna. 
C-vitamin förbättrar fett-förbränningen och behövs för att lever och njurar ska kunna producera en tillräcklig mängd av aminosyran karnitin som behövs för att ombilda kroppsfett till energi. 

C-vitaminet fungerar också som en antioxidant och hjälper till att neutraliserar dom fria radikalerna i fågelkroppen. C-vitamin och järn är polare i fågelkroppen vilket innebär att C-vitamin främjar upptaget av järn samt att C-vitamin används också ibland i högre doser för att få bukt med bland annat cancer och tumörer som är så vanligt hos våra fåglar särskilt undulaterna.

de flesta djur behöver inte c-vitamin i kosten och det gäller också de flesta fåglar. Fåglar och däggdjur kan göra askorbinsyra av glukos och arter som behöver C-vitamin i kosten har förlorat denna egenskap så som marsvin, vi människor och olika sorters apor samt Tättingar.

De flesta fåglar har då förmågan att tillverka sitt eget C-vitamin i njurarna och därför är en yttre källa till C-vitamin inte jätte viktigt för fåglarna men nödvändig som en del av den varierade kosten, inget i kosten skall uteslutas. Hos fåglar är det viktigt med C-vitaminer vid avel och häckning, när fåglarna producerar ägg, även till växande ungfåglar, sjuka fåglar, när fågeln ruggar, när fågeln blir gammal samt vid stress av olika slag.


C-vitaminbrist hos fåglar sägs ha ett direkt samband med fjäder destruktiva beteenden så som över putsning, tuggande på ändarna av fjädrarna, plockning och självstympning. Om din fågel uppvisar något av dessa beteenden, bör fågelns omgivning utvärderas, lägga till C-vitaminrika produkter i fågelns kost, övrigt se över kosten hos fågeln samt att säkerställa att de inte orsakas av tristess, trötthet, eller någon annan underliggande medicinsk sjukdom och detta görs då hos en fågelkunnig veterinär.


Mest C-vitamin finner man i dessa produkter:


Citrusfrukter 
apelsiner, grapefrukt och citron (2-3 droppar i fåglarnas vatten, inte för mycket citron).


Bär

Acerola, Blåbär, björnbär, hallon, jordgubbar, körsbär (kärnan skall inte ges till fåglarna), nypon+torkade nypon frön, tranbär och svarta vinbär.

Frukter
Ananas, cantaloupemelon (nätmelon), guava, kiwi och papaya.

Grönsaker
Broccoli, chili, grönkål, Kål, morot, paprika, spenat.


Örter

Aloe vera juice, Granskott, Persilja, Nässlor, Timjan. Samt också Bipollen.


Tänkvärt

Det finns alltså en rad olika mer nyttiga varianter vad gäller c-vitaminer till våra fåglar än just frukt som är ett mer dåligt val till dom som kan leda till fetma på särskilt våra undulater, socker omvandlas till fett som också kan leda till tumörer då tumörer lever på fett o.s.v viktigt att veta är att skall man ge av frukt till sina fåglar skall man enbart ge det då och då och inte överdriva givorna av frukt.


Infon är funnen på dessa sidor


http://pets.thenest.com/vitamins-birds-feathers-12829.html


https://groups.yahoo.com/neo/groups/budgies/conversations/topics/12936


http://www.halsosidorna.se/Cvitamin.htm


http://www.swedeponic.com/#!/blog/orterna-som-gor-susen-for-halsan


http://www.halsosidorna.se/Kryddorochorter.htm


http://www.nhptv.org/wild/Passeriformes.asp