2015-07-23 00:27 #0 av: JohannaN

Det är inte många fågelägare som vet hur viktigt det är att våra fåglar får i sig B-vitaminer för att må bra, många fåglar lider av B-vitaminbrist vilket det är väldigt vanligt att veterinärerna ger sjuka fåglar som kommer till dom, här tas upp denna viktiga fakta och hur vi kan hjälpa våra fåglar att få i sig B-vitaminer..........

När det gäller sjukdoms och hälsoproblem hos våra fåglar så är det som så att det är beroende av rätt kost för att hålla sig frisk. Detta inkluderar alla näringsämnen i en sund och varierad kost för att deras kroppar skall fungera på en optimal nivå för att kunna kämpa mot sjukdomar av alla de slag. Övre luftvägs-infektioner och sekundära infektioner är mycket sällsynta hos fåglar som får alla dom näringsämnen dom behöver. 

Dessutom innebär ett starkt immunförsvar att även om fåglarna skulle bli sjuka är dom mycket bättre rustade för att slåss mot sjukdomen och göra att dom lättare kan återhämta sig.Det enklaste sättet att säkerställa att fåglarna håller sig friska är att se till att ge en näringsrik kost som är rik på bland annat b-vitamin komplex. 

B-vitaminer inkluderar vitamin B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantotensyra)B6 (pyridoxin), B7 (biotin), B9 (folsyra) och B12 (Cyanokobalamin). Varje av dessa har olika funktioner i fågelkroppen och brist på en ända av dom kan ställa till med problem. Som helhet hjälper b-vitaminer till med att bidra till att driva enzymaktiviteten i kroppen på både människor och djur, som bryter ner mat och näringsämnen så att kroppen kan använda dessa. B-vitaminer hjälper också människors och djurs kroppar att hantera stress, vilket gör dem mycket viktigt när fåglar byter miljö, åker en längre sträcka, vid ruggning och vid sjukdom.


En del av symptomen på b-vitaminbrister


B1 (Tiamin) - Har som uppgift, överföring i nervsystemet; brist orsakar rastlöshet, fjäderplockning, skrikande, och anfall.

B2 (Riboflavin) - Har som uppgift, bildning och verkan av enzymer; brist leder till dålig tillväxt, grov och torr hud.

B3 (Niacin) - Har som uppgift, energiproduktion och vävnadsbildning; brist orsakar neurologiska symtom och dålig tillväxt.

B6 (Pyridoxin) - Har som uppgift, aminosyra utnyttjande och antikroppsbildning; brist orsakar immundysfunktion.

B5 (Pantotensyra) och B7 (biotin) - Har som uppgift, metaboliska reaktioner, enzymbildning och koldioxid metabolism; brist orsakar sjukdomar i det metabola nervsystemet.

B9 (Folsyra) - Har som uppgift, produktion av aminosyror och antikroppar; brist orsakar immunstörningar. 

B12 (Cyanokobalamin) - Har som uppgift, viktigt för metaboliska processer och bildning av proteiner, nukleinsyra, kolhydrater, och fett; brist leder till metabola störningar och död. 


B-vitamin är en en grupp vattenlösliga vitaminer och har flera funktioner i människors och djurs kroppar så också i fågelkroppen. De stimulerar bland annat deras ämnesomsättning, immunsystem och celldelning. Hjälper bland annat fåglarnas kropp att ta upp energi ur maten och bryta ned fett, kolhydrater och protein. 

B-vitaminerna ser dessutom till att fjädrar, hud och klor håller sig starka och friska. Brist på olika B-vitaminer kan leda till olika sjukdomar hos våra fåglar. Dessa vitaminer skyddar också mot miljögifter. B-vitaminer fungerar var och en som delenzymer, eller koenxymer och samarbetar inbördes i en kedja av kemiska enzymreaktioner.
B-vitaminerna ökar effekten av andra vitaminer som fåglarna intar, det vill säga A, E, och C-vitaminernas verkan blir större om fåglarna samtidigt får i sig tillräckligt med B-vitaminer. viktigt att ha med i det hela är att alla komponenter samarbetar mellan varandra så alla behövs för att fågelkroppen skall fungera som den ska.

B-vitaminkomplexen är vattenlösliga och lagras inte i någon större utsträckning i kroppen utan kissas ut, b-vitaminer är svåra att överdosera just för att dom inte lagras i kroppen så ett bra b-vitamin är viktigt att ge fåglarna några gånger i veckan.
B-vitaminer finns i stort sätt i all mat vi ger våra fåglar om den är en bra och varierad kost. på denna sidan finns en super bra artikel med viktig info om vad som händer med fåglarna när dom får brister av dom olika B-vitaminer och i vilken kost man kan finna dessa, något som är viktigt att alla fågelägare läser på för att kunna hjälpa sina fåglar att få i sig alla dom B-vitaminer som fågelkroppen behöver för att må bra, där finns också annat matnyttigt just för fåglar: http://www.youschi.se/indexSv.htm?/Halsa/Vitaminer&Mineraler/


Infon funnen på dessa sidor


http://www.beautyofbirds.com/budgievitamins.html


http://theworldofafricangreys.weebly.com/a-healthy-diet.html


http://blog.birdsupplies.com/bird-vitamins-5-essential-nutrients-parrots-need


http://www.synonymer.se/?query=metabol


https://sv.wikipedia.org/wiki/Metabolism