Hälsa och skötsel

9 saker att ha hemma ifall burfåglarna blir sjuka!

2015-06-15 17:45 #0 av: JohannaN

När fågeln är sjuk är det viktigt att agera snabbt, det är också viktigt att man ser till att ha saker och ting hemma som man kan ha till hands till fågeln får komma till en fågelkunnig veterinär. Här tas upp 8 saker som man alltid skall se till att ha hemma.......................

Det är många som köper fåglar och som glömmer en viktig del i det hela och det är att fågeln kan insjukna väldigt snabbt och kan behöva hjälp både innan man kommer till veterinär men också efteråt. Det är alltså viktigt att vara påläst i vad man som fågelägare behöver ha hemma för att kunna så snabbt som möjligt kunna ge sina fåglar snabb och bra vård både före och efter veterinärbesöket. Snabb vård kan rädda fåglarna när dom är sjuka och genom att ha sakerna hemma så kan man snabbt fixa till så snabb vård sätts in, detta underlättar för veterinären och för fågeln själv. 
Det som är viktigt att känna till är att när fåglarna blir sjuka är det precis som när vi blir sjuka dom börjar frysa och må allmänt dåligt, detta gör att fåglarna snabbt förlorar värme, men en sak till som fåglarna förlorar är både viktiga salter och mineraler samt b-vitaminer. Allt detta är viktigt att ha på hemmaplan för att snabbt kunna underlätta, hjälpa och stötta.

När våra fåglar inte längre är livliga och aktiva är dom sjuka, tecken på sjukdom är bland annat lös eller missfärgad avföring, uppburrad matt fjäderdräkt, matta ögon eller att fågeln andas med öppen näbb. Sitter fågeln uppburrad på bur-botten är det väldigt långt gånget i sjukdomen. Men också om fågeln slutar med sitt vanliga beteende så som att den sjunger inte längre kan också vara ett tecken på sjukdom. Det gäller alltså att vara uppmärksam på hur ens fåglar mår, gärna väga fåglarna regelbundet och föra anteckningar kan också hjälpa i hur fåglarnas allmänna allmäntillstånd är.

Här nedan följer dom 9 viktigaste sakerna att ha hemma när våra fåglar blir sjuka

Värmelampa/värmekälla Den första prioriteringen när det gäller en sjuk fågel är att ge fågeln extra med värme, detta skall ske innan fågeln hanteras vad gäller att ge läkemedel, om det tar tid att få komma till veterinären mm. Rumstemperatur är inte tillräckligt varmt för den sjuka fågel som behöver extra värme så att fågelns kropp kan fokusera sin energi på att reparera sig själv och mindre på att upprätthålla normal kroppstemperatur. Värme har vid flera tillfällen inom fågelhållning var nog för att få den sjuke att repa sig och må bra.

Sprutor Sprutor i hemmet är en viktig sak att ha hemma och tillgängliga. Dessa kan användas för att stödmata en sjuk fågel, ge vätska, ge medicin eller kan också användas för att handmata ungar som blivit ratade av fågelföräldrarna. Dessa kan man finna på apoteket i olika storlekar beroende på storleken på arten man har.

Poly Aid (undulatshopen har denna hemma ibland) Använd där svält är kritisk. Detta preparat används då den gör det lätt för fågeln att ta upp näring samt ger mag och tarmstöd och har immunstegrande ingredienser. Vitamin A, D3, E, K, C. Balanserade proteiner, mineralsalter, glukos-värkande ämnen, 8 mineraler och nio andra viktiga vitaminer som våra sjuka fåglar behöver. Finns också på bird cares hemsida.

B-vitamindroppar för häst eller lantdjur Dessa b-vitaminer är mycket bättre än något annat preparat ute på marknaden, tänk på att det skall vara socker och sötningsfria b-vitaminer. Fåglarna förlorar väldigt snabbt b-vitaminer precis som mineraler när dom är sjuka då kroppen jobbar så intensivt och b-vitaminerna är vattenlösliga och kissas ut ganska så snabbt när dom är sjuka. B-vitaminer stimulerar bland annat deras ämnesomsättning, immunsystem och celldelning, hjälper bland annat fåglarnas kropp att ta upp energi ur maten och bryter ned fett, kolhydrater och protein.
B-vitaminerna ser dessutom till att fjädrar, hud och klor håller sig starka och friska, dom skyddar mot miljögifter och fungerar var och en som delenzymer, eller koenxymer, och samarbetar inbördes i en kedja av kemiska enzymreaktioner, dom ökar också effekten av andra vitaminer som intas, det vill säga A, E, och C-vitaminernas verkan blir större om fåglarna samtidigt får i sig tillräckligt med B-vitaminer.

Mineraler Mineraler är väldigt viktiga för våra fåglar, precis lika viktiga för oss är det för dom. Mineraler behövs också för fågelkroppens uppbyggnad. Både människor, djur, reptiler och också fåglarna består till stor del av ca 20-tal olika grundämnen och utöver  syre, kol, väte och kväve så finns det också ett antal mineralämnen även kallat spårämnen som deras kroppar behöver.
Mineralerna ger också näring till deras kroppar och behövs för att ett flertal funktioner för att deras kroppar ska kunna fungera optimalt. Mineraler bidrar till att bygga upp delar av deras kroppar så som skelett, näbb och brosk. Deras Kroppar behöver också mineraler för att kunna upprätthålla vatten- och saltbalansen, för musklernas arbete och för att nervimpulser och signalöverföring mellan celler ska fungera. Mineralämnen ingår bland annat i många enzymsystem och hormoner. Mineraler lagras i deras kroppar, vissa längre än andra och försvinner då fort ut ur kroppen. Så ett bra mineralpreparat att ha hemma både att ge när dom inte är sjuka men också att tillföra i deras kroppar när dom är sjuka.

En vass sax med en trubbig ände 
Ibland händer det att fåglarna trasslar i sig i saker så en sax i hemmet är viktigt att ha för att kunna få loss sin fågel om den fått något runt halsen. Vilken orsak det än gäller kommer en sax att komma väl till hands i många olika situationer. 

Sjukbur/Transportbur Sjukbur som är i storlek av en trasportbur som finns i många zoobutiker och webbshoppar för fåglar. När en fågel är sjuk måste den sitta litet så inte energin går åt och där värme kan ges snabbt. Det är svårare i större burar. Även när man skall transportera sina fåglar behövs en liten bur så därför viktigt att se till att ha en mindre bur i hemmet lätt att ta fram.


Stödmatningsfoder 
Det är viktigt att man har stödmatningsfoder hemma till sina sjuka fåglar så man kan hjälpa den att få i sig mat via spruta om den är så sjuk att den inte kan äta. Brukar finnas i dom flesta zoobutiker annars kan man också använda sig av Harrisons pellets som blötläggs till en gröt. Tänk på att det inte skall finnas sötningsmedel eller socker i blandningen. 


Virkon S
Desinfektionsmedlet virkon s är något som är bra att ha hemma för att snabbt och lätt kunna få bort bakterier och annat i burar och omgivningen.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2015-06-15 17:51 #1 av: VildaVittra

Jag skulle lägga till Virkon i listan, den är bra att ha hemma så att man kan desinfektera buren om de blir sjuka. 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2015-06-15 18:19 #2 av: JohannaN

Tack för tipset  VildaVittra skall jag fixaTummen uppGlad

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2015-06-18 10:40 #3 av: [Juel70]

Tack för en bra lista. Det borde gå lika bra att göra rent buren med Klorin?

Spraya på -verka- och duscha av.

Anmäl
2015-06-18 11:49 #4 av: VildaVittra

#3 Klorin är hälsovådligt och inte bra för fåglarna, Virkon används inom hönseriet, så det är väl utprovat och riskfritt. Det är heller inte speciellt dyrt eller tar mycket plats. 

http://www.granngarden.se/Sortiment/Tr%C3%A4dg%C3%A5rd/Skadedjursbek%C3%A4mpning/Stallreng%C3%B6ring-%26-Desinfektion/Desinfektion-Virkon-S/p/1019149_BASE

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2015-06-18 14:02 #5 av: [Juel70]

#4 Ja kan tänka mig att klorin inte är bra på träsaker som suger åt sig, men om man tvättar galler och burbotten med klorin och duschar av klorinet efteråt tror jag inte är någon fara. 

Finns Virkon i djuraffärer också?

Anmäl
2015-06-18 14:05 #6 av: [Juel70]

Ett bra tips till, ifall fågeln har fått i sig något "inte så bra" ämne är Kokt ris utan stärkelse.

Man kan även blanda i grönsaker, kalk, vitaminer och även mediciner, så det är bra att lära sin fågel att äta ris (utan stärkelse)  Riset suger även upp farliga ämnen i tarmarna så att det inte når vitala organ. 

Man kokar upp riset och sen byter man vatten mitt i kokningen (häller bort stärkelsen) och sen kokar man färdigt med nytt vatten. Jag brukar använda Jasmin-ris.

Anmäl
2015-06-18 14:27 #7 av: VildaVittra

#5 Virkon finns också på apoteket. Och även om man sköljer bort klorinen fortsätter det att lukta->klorinångor. 

#6 Kokt ris utan stärkelse? Ris består ju typ enbart av stärkelse. 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2015-06-18 15:19 #8 av: [Juel70]

#7 Mycket av det kan man koka bort om man gör som jag sade. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.