Hälsa och skötsel

Viktigt att väga sina burfåglar!

2015-04-11 17:41 #0 av: JohannaN

Väga sina fåglar, skall det verkligen vara nödvändigt ?? Jo, att väga sina fåglar är viktigare än vad man kan tro och det hjälper ägarna att ha koll på fågelns mående, mer om detta tas upp i denna artikeln......................

När det gäller sjukdomar hos våra fåglar så är dom mästare på att dölja hur dom mår, för fåglar i det vilda, är det nödvändigt att maskera sina sjukdomsproblem så länge dom kan då en sjuk eller skadad fågel är mer sårbar för rovdjur. Att dölja sina sjukdomar har alltså blivit ett viktig sätt för att överleva och är ett instinktivt beteende hos vilda fåglar.
Våra fåglar i fångenskap har då behållit detta instinktiva beteende och till skillnad från andra djur som kan högljutt visar sitt obehag eller sjukdom kommer då våra sällskapsfåglar som är sjuka att göra sitt bästa för att dölja sin sjukdomsproblematik och oftast in i det sista. Viktförändringarna är en av dom tidiga varningstecken på sjukdomar hos fåglar som vi människor kan se och då lätt upptäcka om något är fel. Av denna anledning är just regelbunden vägning en viktig del av fågelägandet. 

Väga fåglarna från bebisstadium 
När det gäller vikten på fåglarna är det omöjligt för oss att veta vad som varit standardvikten på våra fåglar då man oftast införskaffar sig fåglar som kommer från ett tidigare hem eller fler, det är inte heller många uppfödare som väger ungarna regelbundet från det att dom kläcks till det att dom flyttar till nya hem.
Men faktum är att det är ett viktigt måste för uppfödarna och ett seriöst sådant att väga ungarna ända från start för att underlätta för dom som skall hämta hem dom nya små liven sen så dom nya ägarna har lite koll på läget vart standard-vikten ligger hos just den ungfågeln för att kunna se förändringar när dom sen väger sina fåglar.

Att väga sina fåglar
När det gäller att väga sina fåglar så gäller det att man väger med en våg som visar gram, alltså är en digital köksvåg den bästa att väga sina fåglar med. Man kan med lite tålamod lära sina fåglar att kliva upp på vågen när det gäller dom mindre nyfikna arterna och det med godistricket. Dom större arterna kan man t ex använda en mindre träställning som först ställs på vågen och vägs, vågen ställs sedan på noll och då ber man fågeln kliva upp på vågen och fågeln blir vägd. Dom större arterna brukar vara enklare att väga varje dag än dom mindre fåglarna.
Annars för mindre arter kan man sätta dom i en mindre transportbur och då en och en. Här gäller samma sak, man ställer först dit transportburen och nollställer sedan vågen, lägger i fåglen och då får man vikten på fågeln. Har man en stor flock är det lite svårt att väga dagligen eller en gång i månaden då kan man göra det en gång i halvåret bara för att få ett hum om vad vikten ligger på hos varje individ.
Det är också viktigt att ha ett bra schema där du antecknar fåglarnas vikt och där du också kan skriva in datum vid varje vägning, detta papper kan också agera som hälsoschema och där du har fåglarnas uppgifter mm. vilket då gör det lätt att ta med pappret till veterinären som hjälp då allt finns på just det pappret över just den fågeln.

Lite ord på vägen
Så av denna anledning är det alltså viktigt att väga sina fåglar regelbundet för att man skall kunna lättare genomskåda fåglarnas dolda sjukdomar och på så vis snabbt kunna agera om fågeln tappat vikt då fågeln troligast är sjuk. När det gäller vikten så är det som så att har fågeln rasat mycket på väldigt kort tid ta då fågeln till veterinär för att vara säker på att fågeln inte är sjuk.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2015-04-11 21:09 #1 av: Aquila-e

Vilken bra och viktig information!  Har inte digitalvåg, har alltid vägt min kanin genom att kliva upp på vanliga vågen med honom i armarna, men de funkar definitivt inte med fåglar :p

Finns ju riktigt billiga digitalvågar hos tex Rusta btw :)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.