Annons:
Etiketterallmänt-om-burfåglarartikelpapegojorhälsa-och-skötselavel-och-uppfödningparakiterutfodringövriga-fågelarterfinkarhälsa-skötselfoder-för-alla-fågelgrupperhäckning
Läst 9551 ggr
JohannaN
3/22/15, 11:02 AM

Hur man groddar till fåglarna steg för steg!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 3
Förhandsgranskning av bild 2 av 3
Förhandsgranskning av bild 3 av 3

Groddar en väldigt nyttig hälsobomb för våra fåglar stora som små, groddar innehåller en hel del av dom näringsämnen dom behöver och som är ett välkommet tillskott i våra fåglars kost. Men då till frågan hur gör man egentligen, det kan vara svårt att grodda som nybörjare och då kan man behöva guidning på vägen så här tas upp lite om det hela........

Att grodda frön och blötlägga frön åt fåglarna är bra och nyttigt för dom. I dom groddade fröna finns det 12% fett, 50% kolhydrater och 38% protein. Groddar är sprängfyllda med proteiner (Enzymer), mineraler, spårämnen, fibrer, antioxidanter, nyttiga fetter och vitaminer A, B, Vitamin B12, C, D och E vitamin (olika sorters frön har lite olika koncentrationer och typer av vitaminer men på ett ungefär samma). Här tas upp mer om det hela…….

Det är alltid lite krångligt innan man börjar komma igång med det hela ordentligt och kan vara lite trixigt om man är ny på att grodda, men då är det viktigt att ta fram en stor portion tålamod och att inte ge upp, fråga om man är osäker är också bra. här nedan följer steg för steg hur man kan grodda sina frön och vilka frön som man kan grodda.

Frön man kan använda att grodda och servera till sina fåglar
Alfa alfa, alla fågelfrö blandingar för burfåglar, Bovete, Broccoli frön, Bockhornsklöver frön (liten mängd då och då), Bönor (då och då) Hirs, Hampa, Havre, kanariefrö, Korn, Krasse, Linser (gröna, röda, gula, bruna, svarta), Linfrön (måste sköljas extra noga efter blötläggningen), Mung-bönor, Nigerfrö, Paprikafrön, Quinoa, Sesamfrö, Solrosfrön (då och då), Ruccola, Råris, Råg, Rödkåls frön, Rädisfrön, Vete, Ärtor.

Hur man gör steg för steg

1. Det är är viktigt att se till man får tag i organiska eller obesprutade frön avsedda för att grodda. Många kommersiella frön som används för plantering är förbehandlade med fungicider (giftiga svampar), pesticider (bekämnings-medel) och andra saker som man inte vill ge sina fåglar. Experimentera med olika frön och baljväxter för att lära dig vilken typ av groddar som passar både en själv och fåglarna bäst men variation är det bästa av olika slag.

2. Blötlägg fröna i en burk över natten med kallt vatten.Häll i tillräckligt med vatten för att täcka fröna och låt sedan fröna stå. Täck toppen av burken med gasväv, eller nylonstrumpa eller liknande som man lätt kan dränera vattnet igenom. 

Burkar man kan använda är alla typer av rena glasburkar som är perfekt för att göra groddar. Gamla pickles (ättiksgurks) burkar, mason jars (som är gjutna glasburkar, används som konservburkar) men också andra behållare av glas kan användas för groddar. 
Om metallringen fortfarande finns klvar runt övre delen av mason jar burkarna kan man använda den för att hålla dränaget på plats, eller så använder man gummiband eller annat för att göra detsamma med.

3. Töm vattnet och skölj dina groddar två gånger om dagen genom att vända glasburken upp och ner två gånger om dagen, det är nu gasväven eller nylonstrumpan kommer väl till pass som gör att inte fröna ramlar ut men som gör att vattnet gör det. I allmänhet bör man skölja alla typer av groddar varje morgon och kväll, låt vattnet rinna av noggrant för att främja groning, utan att ta bort dem från burken.

4. Det är viktigt att behåll den rätta miljön för groningen, man styr fukten genom att regelbundet skölja groddarna, men man kommer också att behöva hålla en jämn temperatur för att främja groning. Så det är bra om man hittar en bra varm plats i hemmet för sina groddar.
Tänk på att vissa groddar såsom rädisor och även alfa alfa växer bättre i mörker, men de kommer att behöva vara i ljus efter groddning för att bli gröna och växa sig större. I allmänhet växer dom flesta groddar bra i dagsljus och normal rumstemperatur.

tänk på att lukta på groddarna så dom luktar fräscht och gott, att dom inte är mögliga då är det inget bra att ge till fåglarna om så är fallet utan måste kasseras. Man kan också ge groddarna i olika faser till fåglarna som då innehåller olika beroende på i vilket läge grodden befinner sig, som mest nyttigast är fröna precis när den lilla svansen tittar ut ur fröna.

Lite info att läsa

http://www.sund.nu/docs/artikel.asp?tem=0&art=1167

http://www.baljvaxtakademin.se/tillagning/default.asp

http://www.avogel.se/se/livsstil/teman/BioSnacky/steg-for-steg-groddburk.php#headline1

https://husmorsbloggen.wordpress.com/2009/06/03/groodar/

http://energida.se/2011/03/11/borja-grodda/

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

  • Redigerat 2/21/21, 10:58 PM av JohannaN
Annons:
[Juel70]
3/24/15, 8:35 AM
#1

Tack för bra tips! Försökte grodda hirs, men jag gjorde ju helt fel och det blev inga groddar. Nu ska jag prova med lite olika frön.

JohannaN
3/24/15, 9:21 AM
#2

roligt att du gillar artikeln👍🙂 hoppas du lyckas med groddningen denna gången🤗

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Upp till toppen
Annons: