Annons:
Etiketterallmänt-om-burfåglarartikelpapegojorparakiterbeteende-och-lekövriga-fågelarterfinkarhälsa-skötselhäckningövrigt
Läst 18620 ggr
JohannaN
3/3/15, 2:21 PM

Hur man får sina fåglar tama!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Det är många som undrar och vill ha tips och råd hur man skall göra för att få sin fågel/fåglar tama och det är tack vare det som denna artikel skapades för att vara till hjälp och guidning till alla dom som vill tam-träna sina fåglar, att tam-träna är ingen dans på rosor och kräver mycket tålamod från ägaren så här tas upp mer om det hela.........................

När det gäller tamhet hos våra fåglar är det något som alla fågelägare måste jobba på med för att få resultat. Man måste också inse att fåglar i allmänhet inte blir så klappvänliga som en hund eller en katt samt att fåglarna har väldigt mycket mer av sin vilda sida i sig än dom mer klappvänliga djuren, detta gör att vi måste ha mer tålamod och också ha koll på hur fåglarna är som personligheter för att lyckas på bästa sätt och givetvis att också ta med i det hela att visa tillit och respekt samt att se till fågelns natur.

Här nedan följer ett steg för steg program som man som nybliven fågelägare men även fåglar man kanske inte fått tama kan ha som hjälp i att jobba med att få sin fågel/fåglar tama. 
Tänk på att fåglar är flockdjur och skall vara minst två. En sak till att ta med i det hela är att metoderna nedan kanske inte funkar på alla fågelarter och riktar in sig främst på mindre papegojarter så som undulater, sparvpapegojor, dvärgpapegojor samt också mindre parakiter av olika sort, kan även funka med kanariefåglar. Men när det kommer till större papegojor så är rådet att höra av sig till dom mer erfarna om det hela. Läs också på om det som står längst ner om saker som är viktiga att tänka på. trevlig läsning önskar jag er.

Steg för steg metoden

1. Första dagen fågeln/fåglarna anländer låt dom få vara ifred och ta in omgivningen på en lugn plats, stör så lite som möjligt. Dag två kan man börja Sitta bredvid buren så ofta som möjligt och fortsätt med detta i en vecka, prata normalt med en lugn röst för att inte skrämma din Fågel/fåglar och prata om vad du vill. Läs en bok högt, prata om din dag, kommande evenemang, hemligheter, listan kan göras lång men allt handlar om att göra fåglarna vana vid rösten och vid just dig. Gör inga hastiga rörelser, ta inte in handen i buren och något som också är viktigt att inte stirra. Vi människor är "rovdjur", rovdjur stirrar länge innan anfall och detta gör att fåglarna känner sig illa till freds, blinka gärna ofta med ögonen.

2. När veckan har gått så fortsätter du att tala lugnt till fåglarna, stirra inte, blinka ofta men lägger då till långsamt och försiktigt handen i buren. Gör ingenting, bara vila handen på botten av buren.
Fågeln/fåglarna kommer förmodligen fladdra runt en hel del i buren men fortsätt att tala med lugnande röst och var uppfinningsrik i vad du talar om så samtalet flyter på. Gör detta minst 3 gånger per dag i ca 10 minuter vardera vad gäller handen i buren men fortsätt att tala med fågeln/fåglarna vid buren utöver det, låt det gärna gå några dagar där man upprepar med handen i buren och se om fågeln/fåglarna lugnar sig.

3. När fågeln/fåglarna är okej med handen vilande på botten kan du börja röra handen uppåt och kanske låta den vila på en gren eller dylikt, upprepa detta 3 gånger om dagen i 10 minuter. och efter det när det gått några dagar byt gärna så handen är på något annat ställe. Om nyfikenheten tar över hos fågeln/fåglarna och dom kommer fram för att undersöka handen gör inga hastiga rörelser utan låt det ske som sker och ta inte bort handen för ens dom väljer att gå undan, låt det ta sin tid.

4. Där efter skall man då inköpa lite hirskolvar som du först låter fåglarna få i buren, hirskolvar är godis för fåglarna. Ge detta i några dagar i buren ta sedan bort det och använd enbart i tamhetsträningen. Det man skall göra är att hålla en bit hirs i handen och flytta långsamt handen och hirskolven mot din fågel/fåglar. 
Ta det lugnt och flytta inte handen för hastigt mot fågeln/fåglarna. Blir dom rädda vila handen där den är i buren och vänta på att dom skall komma till dig. Bli inte besviken om det tar ett tag för fågeln/fåglarna att börja äta hirskovlen och har man mer än en fågel försök att fokusera på den fågel som är mest nyfiken.
Nyfikenheten kommer att ta över så småningom och sedan efter det kommer fågeln/fåglarna att våga smaka. Gör detta minst 3 gånger om dagen varje gång med 10 minuter till 15 minuter tills fröna är uppätna.

5. Efter att fågeln/fåglarna är bekväm att äta hirs från handen öppnar man handen och sätter hirskolven i mitten av handen. Detta kommer att göra så att fågeln/fåglarna måste kliva upp på handen för att nå hirskolven. Gör detta minst 3 gånger om dagen varje gång tills hirskolven är uppäten.

6. Så när fågeln/fåglarna är bekväm med att hoppa upp på din hand för att äta hirskolv kan du denna gång hålla ut fingret och sakta röra handen mot fågelns bröst och tryck försiktigt fingret mot bröstet på fågeln, mycket långsamt ökar man trycket mot bröstet tills fågeln stiger upp på fingret. Bara håll handen där tills fågeln inte ser spänd ut, låt fågeln hoppa av om den känner för det första gången men om fågeln sitter kvar sätt tillbaka fågeln på grenen innan fågeln bestämmer sig för att flyga från fingret själv. Detta är viktigt. Gör detta minst 3 gånger om dagen.

7. När fågeln nu stiger upp på fingret utan att vara rädd kan man långsamt flytta fingret runt buren för att få fågeln van vid att vara på handen medan den rör sig, upprepa flera tillfällen gärna 3 gånger om dagen i två tre dagar. När detta funkar kan man då också introducera en pinne för fågeln/fåglarna och få dom sakta men säkert att hoppa upp även på denna på samma sätt som man sätter fingret emot bröstet på fågeln och lätt trycker mot bröstet med pinnen till fågeln stiger upp. Detta kallas pinn-knepet och får man till det korrekt är det ett superbra verktyg när man vill ha in fåglarna i buren igen.
Pinn-knepet gör att man kan nå fåglarna högre upp, tränar man ordentligt kan man också använda pinnen om man måste förflytta fåglarna till mindre burar, annat rum mm. vilket inte skapar stress hos fåglarna så som en håv gör.

8. Eftersom fågeln/fåglarna nu är bekväm med handen när man flyttar på handen då kan du försöka ta ur fågeln på fingret ur buren. Om fågeln flyger av fingret och in i buren igen bli inte avskräckt. Försök igen 1 gång innan du tar en paus och försöka igen senare.
När fågeln väl är ute ur buren och varit ute ett bra tag kan man om det är svårt med handen att föra in fågeln med pinn-knepet, detta kräver tålamod då fåglar har en tendens att flyga från burens öppning flertalet gånger innan man kan få in dom ingen. Så ge inte upp utan fortsätt.

VIKTIGT ATT TÄNKA PÅ

Det är viktigt att tänka på är att när man får hem sina fåglar att man granskar dom medans man sitter och talar till dom, att kolla över vilken individ man har fått med sig hem så som en tuff orädd fågel, en försiktig fågel mm. här nedan kommer lite mer viktiga saker att tänka på:

1. Viktigt att tänka på när det gäller tam-träning av fåglar är att se till fågelns natur, skapa tillit och respekt. 

2. Viktigt också att tänka på att tam-träningen kan gå flera steg bakåt och att man då inte ger upp utan fortsätter där fågeln just då backat tillbaka till och fortsätta långsamt framåt. 

3. Tålamod och fågelägande går hand i hand vilket innebär att man måste som fågelägare ladda upp med en enorm portion tålamod och ta med det i beredskapen innan man skaffar fåglar. Även att vara så lugn och stressfri som man kan vilket gör att allting går så mycket bättre.

4. Något som är lika viktigt är att fåglar är individer precis som du och jag och alla fåglar går inte att få lika tama. Dom har olika temperament och känsla för saker och ting som du och jag.

Dom fåglar som är blyga, försynta och försiktiga, dessa fåglar behöver mer tid på sig och människan måste ge dom tiden och inte stressa fram, gör man det kan alltså allt raseras på bara ett ögonblick och fågeln tappar tilliten och respekten. 

Dom fåglar som är reserverade och biter mot sin ägare, dessa fåglar måste få göra det på sina villkor där människan inte sträcker fram handen eller tvingar fågeln då detta kan skapa mer bitande och tappad respekt och tillit. Låter man en sådan fågel få ta det i sin takt och på sina villkor kan dessa fåglar bli någorlunda tama men kanske inte klappvänliga eller ens hoppa upp på fingret på kommando tama. Detta måste vi respektera.

Den tuffa och orädda fågeln kan göra bakåtsteg även dom och där gäller det också att ha koll på hur mycket man kan gå framåt så man inte gör det i övermått och förlora på det. Den tuffa och orädda kan också hjälpa den osäkra och rädda genom att den tuffa och orädda oftast gör så att nyfikenheten tar över hos den rädda och osäkra.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

  • Redigerat 2/15/21, 10:11 PM av JohannaN
Annons:
Carerik
3/4/15, 5:12 PM
#1

Jättebra inlägg. Som sagt TÅLAMOD!

sandra41
6/3/18, 11:19 AM
#2

Har 2 dvärgpapegojor som inte är tama hur får jag in de i buren. De verkar AVSKY buren går bara in för dricka vatten och äta mat. En gång om dagen typ. snälla hjälp

M
4/3/22, 7:16 PM
#3

mycket bra,,måste lära mig detta,

JohannaN
4/4/22, 1:40 PM
#4

#2: Gör buren mer attraktiv för att vilja vara där :) Sedan när dom går in för att äta, stäng för några timmar så dom kan känna att buren är en trygg plats :) Gör också fodergömmor åt dom så dom har något dom tycker är kul att göra där :)

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Dubbel Henke
3/5/23, 5:43 PM
#5

Bra tips. Hade själv en stor voljär med dvärgpapegojor (4 Fischers som var tama hela flocken) och senare astrilder och amadiner osv. Blir genast vän m hönsflockar. 🤭🐓

Jag har nån sorts grej med fåglar att jag lätt får omöjliga fåglar tama. Tämjde en Grå papegoja (Jako) som högg folk i 20 år. Fast det tog tid. Hon blev så otroligt kärleksfull när hon litade på en. Brukade ha bofinkar på tomten som satte sig på handen och åt.

Nu ha har jag inga fåglar själv längre men älskar andras burfåglar och vilda fåglar. Kajor är intressanta fåglar och smarta och "psykiska" och talgoxar är för härliga. 🌹🐦🦜

Upp till toppen
Annons: