2015-01-29 22:32 #0 av: JohannaN

Det har uppkommit en hel del fågelägare som tyvärr kommit hem och funnit sina fåglar fast i sina leksaker eller rent av mist sina älskade fåglar på grund utav leksakerna i buren och omgivningen. Här tas upp om den farligaste som allmänheten bör känna till och inte tillåta att fåglarna har om dom inte är under uppsikt.........

Den leksak som jag talar om är förstås repleksaker/tygleksaker. Dessa leksaker säljs i både djurbutiker och webbshoppar och det finns en uppsjö av dom. Det som är farligast är just trådar av garn som finns kvar vid knutarna på leksakerna som i regel är långa och där särskilt små fåglar så som undulater, sparvpapegojor, dvärgpapegojor m.fl. som kan fastna i dessa trådar och få dom runt halsen och i värsta scenario strypas till döds. Dom större fågelarterna kan fastna med fötterna i trådarna som kan orsaka stor skada om fågeln blir hängande länge, dom skador som är vanligast är ju då i själva benet på fågeln.


Inte ens när man klipper av trådarna i lagom storlek är det ens säkert att ha dessa hos fåglarna då våra fåglar är experter på att tugga och bita på själva leksaken som då gör tillslut att trådremsor blir blottade och olyckan är ett faktum.
Det har nu på senare tid uppkommit flera som berättar om att deras fåglar blivit skadade och även avlidit efter att blivit hängande i trådar och därför viktigt att uppmana alla om detta. Om man nu skall ha denna sortens leksak till sina fåglar skall detta helst ske under uppsikt och tas bort när man inte är i rummet eller skall iväg någonstans men helst bör man inte ha dom alls. Det finns så mycket annat bra som man kan låta fåglarna ha istället bland annat egentillverkade saker av naturmaterial hittat ute i naturen.


Så denna artikel görs för att gå ut och varna allmänheten som håller burfåglar om riskerna med att ha tygleksaker och repleksaker och förhoppningsvis att inga fler fåglar skall behöva bli strypta till döds eller bli skadade.