Annons:
Etiketterallmänt-om-burfåglarartikelpapegojorburar-och-tillbehöravel-och-uppfödningparakiterövriga-fågelarterfinkarhälsa-skötselsjukdomarhäckninghönsfåglar
Läst 10347 ggr
JohannaN
1/1/15, 12:00 AM

fåglar i bur, vilka följder kan det medföra??

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Hur mår våra fåglar i bur egentligen?? det är inte många som vet att det finns psykologiska sjukdomar hos oss människor som också kan finnas hos våra fåglar så som Posttraumatiskt stressyndrom och även andra olika psykiska sjukdomar, denna artikel gå in mer på djupet vad gäller detta..........

Det är inte många som tänker på att fåglar faktiskt kan lida av något som människor kan lida av nämligen något som heter Posttraumatiskt stressyndrom. Det finns obduktioner och studier av fåglar som levt i bur som visar att ett stort antal har levt under stress under större delen av sina liv. På djurens rätts hemsida beskriver dom att det finns studier på att så många som 96 procent av alla fåglar i flockar som hålls i större burar uppvisar onormala och enformiga beteenden. Detta visar alltså att större burar och socialt umgänge med samma art är inte tillräckligt för att våra fåglar skall må bra eller att bete sig normalt. 

Många symtom på detta kan vara både fjäderplockning, tomtuggning, gallerbitning, att gå fram och tillbaka, att göra samma rörelser gång på gång och att upprepade gånger röra vid föremål på samma sätt. Andra onormala beteenden är skrikande, aggression och apati. Ta bara något så hemskt som en vingklippning som kan orsaka psykiska problem som gör att fåglar utvecklar sådant som fjäderplockning som mycket väl kan skapa Posttraumatiskt stress.

I en studie på en utländsk sida visade alla papegojor i studien ett brett spektrum med åtminstone några som gav onormal obalans som sträckte sig från en oförmåga att kunna själv lugna, till oförmåga att kontrollera känslomässiga reaktioner och då med självstympning. Studien var omfattande eftersom medel- och stora-papegojor kom att utplaceras i hem mer än en gång i livet.

Liksom andra sociala djur med starka familjära band kan papegojor som tas bort från sin egen sort/art i tidig ålder eller dom uppfödda av människor från kläckning ge effekter av trauma och störningar i normala utvecklingsprocessen och där efter kan yttrar sig på fåglar i många olika former. Dom specifika beteenden varierar från överdrivet ropande efter flocken eller matte/husse, hyper upphetsning eller att dom blir deprimerade, slöa eller hamna i ett tillstånd av att vara konstant rädd. 

Hyper upphetsningar kan ge beteenden så som  att fåglarna blir aggressiva och oförutsägbara, överdrivna uppvisningar, extremt beskyddande och olika former av självdestruktivt beteende antingen på fjädrar eller kroppsstympning som innebär att fågeln biter i huden så blodvite uppstår. 
Ytterligare studier visar att fåglars hjärnor speglar människans intelligens och då också trauman samt neuropsykologi. Processer som styr känslor, kognition, stress reglering hos fåglar och människor är jämförbara. Symtomen hos fåglar med Posttraumatiskt stress är nästan omöjlig att skilja från de mänskliga krigsfångar och koncentrationsläger överlevande då dom uppvisar liknande symtom. Dessa inkluderar emotionella störningar, medvetandestörningar och svårigheter att bilda normala relationer.

Fåglar instängda i en en liten bur dagar i ända och till och med ett litet rum kan innebära en stressfaktor för de flesta fåglar och hämmar deras naturliga instinkt att flyga, födosöka och hitta boplatser mm. Papegojor anses vara några av de mest sociala arter som bildar partner för livet och lever i komplexa, täta flockar. Men i fångenskap kan bristen på att kunna flyga längre sträckor, bur-sittande liv, bristen på födosök, en icke berikad miljö vara oerhört skadligt för fåglarna på ett plan vi människor inte kan förstå. 

Men också stora flockar på mindre ytor kan skapa stressrelaterade problem som kan i sin tur skapa aggressivitet både mot fågeln själv i form av plockning eller självstympning men också något som kallas för mate trauma i fångenskap. Detta innebär att, oftast hanen, attackerar honans huvud och eftersom honan inte har lätt att fly undan i buren, leder detta ofta till att hon får så allvarliga skador att hon dör. Det här är ett beteende som inte har observerats bland vilda fåglar som djurens rätt så fint beskriver.

Denna sortens stress med för många fåglar på liten yta kan också ge upphov till sjukdomar av olika slag då stress oftast är den utlösande faktorn tillsammans med dom olika foderbristerna som förekommer. Megabacteria eller megabacterios som är väldigt vanlig hos bland annat undulater är en sådan sjukdom som kan utlösas av stress och stress kan också ha många ansikten är viktigt att komma ihåg. Vi människor kan inte alltid avläsa om våra fåglar är stressade eller inte då våra små fjun varken kan prata eller uttrycka sig så vi förstår men dom är också otroligt duktiga på att dölja sjukdomar och så också sin stress och mående i övrigt. Vi kan bara anta alltså aldrig helt säkert veta.

I fångenskap behöver fåglar knappt inte använda sina vingar för att flyga istället har de en bur för säkerhet och förhoppningsvis, kärleksfull ägare som förser dem med alla deras behov. Bristen på flygningen är en stor frustration för varelser som skapades för att flyga. De flesta av oss som delar ett liv med en fågel eller fler har inte lyxen att ge tillräckligt utrymme för fågeln/fåglarna att sträcka ut sina vingar eller att få flyga vilket hos alla levande varelser i sig kan skapa stress och psykiska men.

Det är bara att gå till oss själva, om vi människor skulle få våra liv avstängda och tas bort så som vi lever livet, det vill säga vårt val av livsmedel/mat, när och var att få bada, när och vilka man ska välja att ha som kompisar eller helt enkelt vad vi skall göra eller befinna oss vid en viss tidpunkt då skulle vi vara rätt så traumatiserade men också känna frustration och precis så är det för våra älskade fåglar och det enkla faktum att vi försöker tämja ett djur som är vilt i sinnet. Många tror också att den enda källan till frustration i sällskapsfåglar är könsmognad men så är tyvärr inte fallet hos många fåglar.

Till skillnad från vissa andra djur som hålls som sällskapsdjur, som exempelvis hundar och katter, så är fåglar i det vilda bytesdjur och det gör att deras naturliga reaktion på nya miljöer är rädsla eller misstänksamhet vilket vi människor helt glömmer bort och det är förmodligen en bidragande faktor till att fåglar är så stressade i fångenskap. Alltså det som vi människor inte skulle anse vara skrämmande blir det för en fågel, så som ett barn som leker, främmande människor, en hand som sträcks mot fågeln, en katt som går förbi utanför fönstret ja, listan kan göras lång som djurens rätt så fint beskriver åter igen.

Summan av det hela är alltså att vi människor måste göra våran del i att göra våra fåglars liv så drägliga som möjligt då fåglarna inte alls valt att leva så här, utan det är vi människor som har sett till att dom befinner sig hos oss. Det är också viktigt att skapa tillit, respekt och att se till fågelns natur. Vi måste hjälpa våra fåglar att få leva i stora miljöer och att tänka till innan en fågel införskaffas, där man ser till att buren hos fåglarna är så stora som det bara går för att fåglarna skall kunna sträcka ut sina vingar, flyga och där människan kan skapa en stimulerande miljö för dom.

Vi måste också sluta leva i det förflutna där man höll fåglar i så små burar att dom knappt kunde röra sig och förstå att vi lever på 2000-talet där vi har mer kött på benen om fåglars och även djurs sätt att leva i det vilda samt hur dom funkar, vi måste också sluta tänka på att det är tamheten som är viktigast och även inse att vi inte kan proppa burar, voljärer eller dylikt till maxgränsen utan att det faktiskt kan göra mer skada än nytta. Det är dags för människan att ta lite mer ansvar för dom fåglar och djur vi har i hemmet så vad säger ni alla fågelägare ska vi inte alla nu in i det nya året 2015 börja visa ett större ansvar och engagemang än vi någonsin gjort samt också visa den respekt våra befjädrade vänner förtjänar och sluta tänka på enbart oss själva??

Info funnen här

http://www.maars.org/news/announcements/2011-08/ptsd.php

http://www.parrotrefuge.com/problem.html

http://www.earthintransition.org/2011/10/why-the-caged-bird-does-not-sing/

http://www.djurensratt.se/vara-fragor/djur-som-familjemedlemmar/faglar/fordjupning

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

  • Redigerat 1/1/21, 12:49 AM av JohannaN
Annons:
grumpy19
1/1/15, 12:03 AM
#1

Intressant artikel!

Medarbetare på vegan ifokus.

Leif Smitterberg
1/1/15, 3:31 PM
#2

Mycket bra inlägg.
Då vill jag passa på att informera att flera föreningar har friflygningar inomhus och ute på sommaren i stora tält. Dessa träffar ger vansinnigt mycket för våra fåglar, dels så får dom flyga men framför allt träffa andra fåglar. Vi har i SPF haft allt från undulater till Aror på våra träffar och det fungerar utmärkt.

Bilder och info finns om detta bl.a. på www.papegojforening.se

JohannaN
1/1/15, 5:35 PM
#3

mycket bra info LeifSmitterberg🙂👍 sådan info som behövs🙂

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Pepsie
1/16/15, 12:47 AM
#4

Bra artikel fram till sista meningen. Är det en hint till oansvariga fågelägare eller ett antagande att alla människor bara tänker på sig själva? Av personlig erfarenhet så kan jag meddela att jag hatar mig själv men älskar min fågel. Med det menar jag att hos mig är det fågeln som står i centrum, aldrig jag själv.

Djävlas

JohannaN
1/16/15, 9:20 AM
#5

tackar🙂det är till alla oansvariga människor där ute, det är fortfarande många där ute som lever i dåtid med sina fåglar där dom stängs in i en mindre bur än vad lagen säger, bland annat på blocket kan man se detta😕 så därför skrev jag på det viset🙂

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Pepsie
1/16/15, 9:57 AM
#6

Okej, då fattar jag grejen! :)

Djävlas

Annons:
Upp till toppen
Annons: