2014-08-31 21:25 #0 av: JohannaN

Kanariefröet som många förknippar med just kanariefåglar och deras kost men faktum är att detta fröet är så mycket bättre än hirs på så många olika plan och innehåller inte dom skadliga ämnen som hirsen innehåller. Det är också ett gräsfrö som också är åter igen så mycket bättre för fåglarna än hirsen är. På senare tid har det börjat uppmärksammas hur bra detta fröet är även för andra arter men också för människor så här tas upp lite fakta om kanariefröet i denna artikel.........

Kanariefrö tillhör Poaceae familjen, ett släkte av gräs, så kallad på grund av sin likhet med spannmål. Kanariegräs är en växtart i familjen gräs och är ettårigt och vanligen ca 40 cm högt med breda blad och äggformig vippa. Ytteragnarna har grön mitt-ribba och vita kanter. Arten är inhemsk i Afrika och på Kanarieöarna men finns också i regioner i Europa. Detta frö görs en mjölk av som då heter canary seed milk som vi människor dricker, det användes också för länge sedan till att göra mjöl som sedan gjordes bröd av.


Detta frö är allmänt känt som fröfoderbas till kanariefåglarna men det är inte bara denna art som mår bra av att äta detta frö utan också andra arter. Det innehåller inga giftiga eller dåliga ämnen heller vilket också är bra.

kanariefrö tros bidra till att kunna göra så att man minskar i vikt, kolesterol, högt blodtryck, triglycerider, balansera blodsockret och hjälpa att avgifta lever, njurar och gallblåsa inte så dumt va. 


Detta frö är laddat med den mest förekommande enzymet lipas som är ansvarig för att ta bort överflödigt kroppsfett och är hög i proteinhalten. Den innehåller lika mycket protein som kött men med stabila aminosyror, som förs ut ur kroppen lätt och lämnar inga giftiga rester i kroppen, precis vad vi eftersträvar hos våra fåglar. Dessutom innehåller detta frö runt 16,6 % protein, kan variera något och 11,8% fibrer, fibrerna underlättar matsmältningen. 


Bland dess komponenter finns salicylsyra och oxalsyra, dessa enzymer ger kanariefröet en enorm hjälp att tömma fåglarnas organ som nämnts ovan särskilt lever, njurar och bukspottkörtel, därför förnyas buksportkörteln oerhört tack vara dessa enzymer.Kanariefröet är rik på tryptofan, innehåller också höga halter av järn, fosfor, koppar, natrium och zink men innehåller också 7 gånger mer kalium än en banan och mer kalcium än en kopp skummande mjölk vilket vi också eftersöker till våra fåglar.


Lite mer intressant fakta om kanariefröet

 • Den har en kraftfull förmåga att ladda enzymer.
 • Utmärkt källa av antioxidanter, vilka förhindrar åldrande och för tidigt åldrande av huden.
 • Hög halt av växtproteiner.
 • Enzymer i detta underbara lilla frö är ett idealiskt naturligt botemedel mot svullna inre organ som lever, njurar och bukspottkörtel, är mycket kraftfull vid att förnya bukspottskörtelfunktionen och därför avsevärt bidrar till att minska förhöjda blodsockernivåer och utrota diabetes.
 • Eliminerar skrumplever genom att öka hepatocyter i levern och minskar inflammation. Den laddar njurenzymer som hjälper till att eliminera överflödig vätska.
 • Förhindrar arterioskleros (åderförkalkning.
 • Hjälper i fall av gikt och andra typer av reumatism, ödem, gastrit och magsår (väldigt vanligt bland våra fåglar, särskilt gikt).
 • Idealisk för högt blodtryck.
 • Innehåller lipas, ett enzym som hjälper till att rena skadliga fetter i vener, artärer, eller helt enkelt fettdepåer, vilket fungerar som en extraordinär åtgärd för fetma, celluliter, svullen buk mm. vilket också är väldigt vanligt särskilt bland undulater.
 • Hjälper till att bränna fett, sänker kolesterolet och ger muskeltonus (passiv muskelsträckning). Mycket god mat för viktkontroll dieter eller kolesterolsänkande vilket vi också eftersträvar hos våra fåglar.
 • Ett bra botemedel mot sjukdomar i njurar och urinblåsa (cystit), effektivt mot urinvägsinfektioner, eftersom det dödar bakterier i urinvägarna.
 • Sägs ha antibakteriella egenskaper.


Kanariefröet är alltså ett utmärkt frö att ge för att bygga fåglarnas muskler och det som gör det är just proteinet. Något som också är fantastiskt är att en studie visat att kanariefrön innehåller cirka 11% fett, mestadels omättade, ännu en super bra grej som gör fröet ännu mer super att ge dom små liven. Även kanariegräset är något man kan odlad och ge sina fåglar. allt som allt är detta frö en av dom bästa för våra fåglar och som är ett bra frö i den varierade fröblandningen. 


Infon är hämtad på dessa sidor

https://www.alpiste.com/faq/nutrition-information.html

http://darinsnaturals.com/bird-food-anyone/

http://www.inkanatural.com/en/arti.asp?ref=canary-seed-en