2014-07-13 23:28 #0 av: JohannaN

Då var det dags att kika lite närmare på e-vitaminet och dess funktioner. E-vitaminet behövs för ett antal olika funktioner i fågelkroppen och som är viktigt att det finns i kosten dagligen i form av en varierad kost annars kan problem tillstöta. Här tas upp mer om det hela..............

E-vitamin skyddar cellerna i fågelkroppen mot fria radikaler ("skadliga ämnen" i kroppen) och är en naturlig antioxidant som sägs skydda mot cancer. E-vitamin är bra för fåglarnas hud, den gör huden elastisk och skyddar också huden mot solens UV-strålar. Den motverkar också leverfläckar, ärrbildningar och har en läkande effekt på sår.

E-vitamin förbättrar syreförsörjningen hos musklerna, är bra för de röda blodkropparna, motverkar inflammationer, och infektioner, behövs för cellmembranen och tarmens funktion. Fåglar behöver generellt större mängder e-vitamin än däggdjur. E-vitamin till skillnad från andra fettlösliga vitaminer lagras inte i kroppen under långa perioder utan behöver tillsättas i fågelkroppen dagligen i form av en bra varierad e-vitaminrik kost samt ett bra vitaminpreparat. 

När det gäller e-vitamin spelar detta en stor roll för en fungerande häckning då den ökar fertiliteten hos paret, Vitamin E behövs även för att utveckla äggen i honan och för äggkläckningen. Det finns en faktor till i häckningsbiten och vitamin-e, för finns det inte tillräckligt med vitamin-e kan embryots utveckling störas och en stor andel av embryona kan också dö. 


Symptom på e-vitaminbrist är 
Degeneration (en sjukdom där celler förlorar sin funktion) i detta fall av hjärt-och skelettmuskler, infertilitet, leverfläckar, problem med flyg och okoordinerade och darrande rörelser, ökad mottaglighet för sjukdomar, Det kan även orsaka muskelförtvining och om det sker i muskelmagen dåligt bearbetade frön som då kommer ut osmälta i avföringen även ödem runt hals, vingar och bröst. 

Vitamin E är en aktiv anti-oxidant som förhindrar oxidation av fettföreningar och ökar aktiviteten av a-vitamin och är viktigt för att förhindra att blodkärl drar ihop sig och släpper igenom inget eller lite blod även kallat vasodilator, e-vitamin funkar också som ett anti-koagulerande medel.
Behovet av e-vitamin beror oftast på innehållet i fågelkroppen vad gäller fleromättade fettsyror hos fåglarna så som omega 3 och omega 6. Innehåller kosten mycket av fleromättat fett ökas e-vitamin behovet då e-vitaminet förhindrar oxidation av fettföreningar. 

E-vitamin brister är lättbehandlat genom att man snabbt behandlar symptomen. Genom användningen av e-vitamintillskott finns det en omedelbar och fullständig förbättring bland undulater. Då behövs en rekommenderad dos som är 300 IE per kg och fågel i fodret eller 1 g/L i dricksvattnet dagligen. Misstänks e-vitaminbrist tala med en fågelveterinär.


E-vitaminrik kost är

Bipollen (liten mängd då och då), Bär, Frukt, Groddade frön, Grönsaker, gröna bladväxter, Hallon, Havre, Korngräs, Korngräs-pulver, Kokt, ägg, Kokt sötpotatis, Nypon, Nyponpulver, pumpafrön, sesamfrön (liten mängd då och då), Rotfrukter, Råg, Solrosfrön (liten mängd då och då), spenat (ge i liten mängd), Vetegräs, Vetegräs-pulver,vetegroddar, Vete-grodds-olja.


infon funnen här


http://talkbudgies.com/articles-budgie-disease-illness/22025-need-effect-vitamins-health-budgerigars.html

http://www.halsosidorna.se/Evitamin.htm


http://www.birds-online.de/gesundheit/gessonstiges/vitaminmangel_en.htm