Annons:
Etiketterallmänt-om-burfåglarartikelpapegojorhälsa-och-skötselavel-och-uppfödningparakiterövriga-fågelarterfinkar
Läst 9514 ggr
JohannaN
2014-06-29 23:15

näbb och fjädersjukdomen PBFD ett hemskt virus!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

PBFD eller närmare bestämt Psittacine Beak and Feather Disease är en hemsk och jobbig sjukdom som kan drabba våra älskade papegojfåglar stora som små. Det är inte många som känner till att det finns en speciell virussjukdom som just drabbar våra gojor som är ett sällsynt virus i en klass för sig. Den drabbar som tur är inte människor men för papegojfåglarna kan det bli värre. Här tas upp mer om det hela..........

En kakadua som drabbats av PBFD-viruset som gjort den helt naken på kroppen.

näbb och och fjädersjukdomen som går under namnet PBFD som på engelska står för Psittacine Beak and Feather Disease och är en extremt smittsam, dödlig virussjukdom som drabbar näbb, fjädrar och immunsystemet hos fåglar som tillhör papegojfamiljen. Det upptäcktes först 1975 av veterinärer i Australien där sjukdomen drabbade vilda fåglar. PBFD har diagnostiserats i över 40 arter inom papegojsläktet. PBFD ses oftast hos kakaduor och nymfkakaduor men Ädelpapegojor, Dvärgpapegojor, Undulater och Grå jakos påverkas också. Yngre fåglar drabbas oftare, framför allt vad gäller den
akuta formen av sjukdomen. 

De flesta fåglar som får diagnosen näbb och fjädersjukdom är under 2 år. PBFD orsakas av ett DNA-virus som påverkar cellerna i immunsystemet och infekterar och dödar cellerna i fjäder och näbben. Viruset är ett circovirus som är ett av de minsta virus som är kända för att orsaka sjukdom. Det finns ett liknande virus som drabbar duvor och andra fåglar.
Vad man vet är de ännu inte så vanliga i Sverige men mörkertalet kan vara stort och risken är stor att de blir allt vanligare i takt med att allt fler papegojor importeras från Europa. 

PBFD drabbar främst unga fåglar, men kan även överföras till fåglar i alla åldrar. Det virus som orsakar PBFD kan också sätta sig på levern, hjärnan och immunsystemet som då orsakar minskad motståndskraft mot infektioner.Tidig död kan inträffa och då vanligtvis av dom sekundära bakteriella, svamp, parasit, eller virusinfektioner som också kan komma som följd av PBFD och det minskade immunförsvaret.
Viruset kan bli luftburet och kan återfinnas i spillningen, krävan och fjäder dammet från smittade fåglar. Fjäderdamm sprids lätt och kan förorena livsmedel, vatten, burar, kläder och andra delar av miljön. Näbb och fjädersjukdomen tros överföras genom inandning eller intag av viruset. Det har talats om att viruset kan överföras från hona till till ägg.

Inkubationstiden (tiden mellan exponering för viruset och utvecklingen av tecken på sjukdom) kan vara så kort som 3-4 veckor eller upp till flera år, beroende på den mängd av virus som överförs, åldern hos fågeln samt vilket stadium fågeln är i fjäder utveckling och även hälsan hos fågelns immunförsvar. Det finns både akuta och kroniska former av sjukdomen. 

Symptom

Den akuta formen avsjukdomen ger symptom så som depression, uppstötningar, diarré, aptitlöshet, minskad vikt, onormal fjäderutveckling samt döden kan inträffa. Den akuta formen uppträder vanligtvis i mycket unga fåglar och kan börja med tecken som inte har med näbben eller fjädrar att göra. Drabbade fåglar är ofta deprimerad och spyr på grund av krävstasis som innebär långsam tömning av krävan. De kan också utveckla en diarré som orsakar inflammation i tarmen, lunginflammation och dör utan att visa några skador av fjädrar eller näbb. 
I den akuta formen kan ungfåglar förlorar förmågan att utveckla fjädrar och där fjädrar som växer ut har skador, inklusive cirkulära band runt fjädrarna vid dess bas. Dessa fjädrar är ofta lösa, går lätt sönder, kan blöda och är mycket smärtsamma för fågeln.

Den kroniska formen ger symptom så som förlust av fjäder damm/stoff/pulver, onormal fjäder utveckling, onormal tillväxt och missbildningar i näbben, Nekrotisk/vävnadsdöd av näbb och orala lesioner (sjuklig förändring i funktion eller organstruktur), sekundära infektioner, döden kan infinna sig efter månader till år.

I den kroniska formen av PBFD vilket då är vanligare hos äldre fåglar kan det pulver/stoff dom har i dun och fjädrar vara de första som blir drabbat. Fjädrarna och så också folliklarna blir ömtåliga och bryts av lätt, dessa kan blöda och kan missfärgas, bli deformerade eller böjda. Eftersom fjäderfolliklar är skadade kommer fågeln snart inte kunna ersätta fjädrarna, även stjärtfjädrarna går förlorade. Bar hud exponeras och det normala fjäderdammet finns inte på kroppen. fjäderavvikelser kommer oftast inte förrän den första ruggningen efter det att fågeln drabbats av infektionen, som kan ta upp till 6 månader.

Näbben kan utveckla oregelbundna insjunkna områden. Brunt nekrotiskt/vävnadsdött område kan finnas inne i övre näbben och näbben kan förlängas, deformeras och ge frakturer på näbben. Sekundära näbb och mun-infektioner förekommer ofta. Hos vissa fåglar kan också klorna deformeras.

Slem i avföring eller en grön nyans på spillningen kan uppträda och hos vissa fåglar kan levern komma att påverkas och leversvikt kan då bli dödsorsaken. Urarter och urin som får en färgförändring till gult eller grönt har oftast med att göra med att fågeln har problem med levern.

När det gäller den kroniska formen av sjukdomen kan fågeln leva i månader eller år innan döden inträffar av en sekundär infektion. Denna långa period av sjukdom där fågeln kan då är fjäderlösa och gradvis försvagas kan vara mycket känslomässigt svårt för ägarna som också är något som fågelägare måste bearbeta och jobba med eventuellt få prata av oss med någon.

Diagnos

För att ställa diagonsen PBFD börjar veterinären med en fysisk undersökning och där veterinären kollar hull, fjädrar och annat som rör symptom på PBFD, kollar så det inte är tecken på polyomavirus hos undulater som kan vara snarlikt PBFD, detta följs sedan av blodprover, en biopsi som är Vävnadsprov, 
obduktion av redan döda fåglar. När det gäller blodproverna för att fastställa PBFD så är det inte alltid så enkelt alltid då dessa testresultat av proverna kan komma tillbaka falskt positiva och falskt negativa.
Exempelvis kan infekterade luftburna celler kontaminerat (förorenat) ett prov och ge ett falskt positivt resultat. Friska fåglar med ett positivt testresultat ska testas på nytt efter 90 dagar. Om de fortfarande har positiva testresultat bör fåglarna/fågeln anses bärare av viruset. Om omprovet är negativt kan fågeln/fåglarna ha eliminerat viruset och blivit immuna.

Behandling

När det gäller behandlingen av detta virus finna det ingen medicinsk behandling utan allt handlar om understödjande och immunstärkande behandling med en så bra och varierad kost som det bara går där inga komponenter får missas vad gäller vitaminer, mineral, proteiner, antioxidanter, nyttiga fetter, salter, jod och kalk som hjälper till att stödja fåglarnas kroppar. För leverns skull är det bra att ha mariatistel-droppar som hjälper till att stödja levern. Kosttillskott är ett namn på produkter som kan tillföra kroppen viktiga näringsämnen som gör kroppen starkare vilket ju dessa fåglar behöver och dom kosttillskott man kan ge till dom sjuka fåglarna för att stödja immunförsvaret är bland annat:

- Ekologisk aloe vera juice innehåller mer än 75 näringsämnen och 200 aktiva föreningar, däribland 20 mineraler, 18 aminosyror och 12 vitaminer. Aloe Vera är en av de mest näringsrika växterna i världen och har använts i tusentals år främst för dess antiinflammatoriska egenskaper 

- Bipollen innehåller en riktig cocktail av näringsämnen, ungefär 205 bioaktiva ämnen, 16 vitaminer, 27 mineraler, 22 aminosyror och dess koncentration av vitaminer är högre än i frukt och grönsaker. Vitaminerna ska göra att blodkärlen stärks, inre blödningar, åderförkalkning och benskörhet förebyggs, bakterietillväxt hämmas och infektioner förebyggs.

- Spirulina En blå-grön alg som har funnits på jorden i över 3,5 miljarder år som innehåller hela 60 % protein, vitamin B1, B2, B5, B6, B11, B12, C- och E-vitamin, antioxidanter, 18 av 20 aminosyror, klorofyll, betakaroten. Spirulinan är också rik på mineralerna järn, kalcium, magnesium, mangan, kalium och zink och innehåller även koppar, natrium, krom och selen. 5-8 procent fett, varav en hög andel essentiella fettsyror så som omega-6. strö på maten eller lägg i vattnet.

Vetegräspulver Vetegräs är i stort sett ett komplett livsmedel som är super att ge våra fåglar och också då dom sjuka fåglarna som insjuknat i PBFD. Det innehåller alla de 8 essentiella aminosyrorna, liksom 13 av de icke essentiella aminosyrorna. Av de alla 102 möjliga mineralerna och vitaminerna innehåller vetegräs hela 90 av dessa vilket åter igen är något som vi eftersöker till våra älskade fåglar. 
Det innehåller en hel del vitaminer som våra fåglar behöver så som vitamin A, B1, B2, B3, B5, B6, B8, B12, C, E och K och flera hundra enzymer som är svåra att hitta i andra livsmedel till våra fåglar.Det som ger vetegräset sina speciella hälsoegenskaper är det gröna växtämnet klorofyll. Klorofyll hjälper till att förhindra skadlig bakterietillväxt i kroppen. 

Korngräspulver är ett av de mest väl sammansatta födoämnena näringsmässigt som naturen har att erbjuda. Korngräs är en mycket alkaliserande föda som hjälper kroppen på både människor och djur till att återställa en bättre syra/bas balans. Den förser dessutom kroppen med ett brett urval av naturliga mineraler, vitaminer och enzymer och hela 18 aminosyror. 

Korngräset är speciellt rik på betakaroten som är förstadiet till a-vitamin. Den är också rik på just vitamin A men också vitamin B1, B2, B12, vitamin C. Den är också rik på mineralerna kalcium, järn och kalium samt folsyra, men inte nog med det är gräset rikt på klorofyll (växternas blod) som renar vårat och våra djurs blod och stärker immunförsvaret, kostfiber finns det också mycket av. blanda i fåglarnas vatten eller strö på maten.

Mer som kanske behöver göras för fåglar med denna sjukdom

tillskottsvärme (inkubator), näbbtrimning, och behandling av sekundära infektioner. Sjukdomen är dock progressiv, och väldigt få fåglar återhämta sig tyvärr. En del fåglar som verkligen lider av smärta är det allra mest humaniska att göra att låta fågeln få somna in. De flesta fåglar dör inom 6 månader till 2 år att utveckla sjukdomen och allt hänger på hurvida man lyckas med att göra fågeln/fåglarnas immunförsvar starkt eller inte.

**Att tänka på!
**Fåglar bör köpas från leverantörer med sjukdomsfria fåglar och nya fåglar som kommer ifrån utlandet bör sättas i karantän och testas för denna sjukdomen. I Australien har det rapporterats att upp till 20 procent av frigående kakaduor i Victoria, Australien, kan ha kliniska tecken på PBFD under ett år. Så alla ni som importerar tänk på karantän och tänk på att hålla utkik efter tecken på denna sjukdom. Noggrann hygien runt dessa fåglar och ägare samt mellan dom sjuka fåglarna och dom friska är viktigt också. Så också med noggrann handhygien.

Info funnen här:

http://www.peteducation.com/article.cfm?c=15+1829&aid=2592

http://burfaglar.ifokus.se/articles/539725668e0e7411980008f8-korngraset-super-fodan-for-vara-sma?discussions-1

http://www.veterinaren.nu/fagel/sjukdomar/infektioner-och-parasiter/pscittacene-beak-and-feather-disaese-pbfd-papegoja

http://www.goforlife.se/produkter/spirulina

http://www.aloeveraoriginal.se/fakta-om-aloe-vera.html

http://www.ravarubutiken.se/sv/artiklar/bipollen-raw-eko-250-g.html

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Ask a vet online now. Chat live with veterinarians and other pet experts. Find answers to health, behavior and nutrition questions about dogs and cats.
  • Redigerat 2022-02-21 12:36 av JohannaN
Annons:
Upp till toppen
Annons: