2014-06-18 00:26 #0 av: JohannaN

Känslan av ett nystädat hem är härlig. Allt är på sin plats och det doftar rent överallt och man kan slappna av mycket bättre när man slipper se röran och så är det också för våra fåglar och djur. Detta kan alltså inte tjatas nog om och att ha det städat när man har fåglar är särskilt viktigt. Här tas upp mer om det hela.......

Städning hur självklart är det?? När det gäller fågelhållning och städning är det ibland under alla kritik och där folk inte förstår vikten av ett rent hem även för våra fåglar, om inte än mer viktigt.
Känslan av ett nystädat hem är härlig. Allt är på sin plats och det doftar rent överallt och man kan slappna av mycket bättre när man slipper se röran och så är det också för våra fåglar och djur.

När det gäller städningen hos våra fåglar är det viktigt att smuts och damm avlägsnas runt miljön och antalet mikroorganismer i miljön reduceras. Detta kan indirekt leda till färre infektioner genom att förebygga smittspridning. 
Genom städning bortförs eller minskar också olika föroreningar som kan påverka luftkvaliteten och den är A-O för våra älskade fåglar då dom har ett känsligt lung- och andningssystem där minsta lilla dålig luft gör dom sjuka. Deras lungor och luftsäckar är oerhört känsliga och deras lungor är uppbyggd på ett helt annat sätt än människans och andra däggdjurs lungor, dom har nämligen ett komplicerat system av lungsäckar.
Dessa lungsäckar gör att dom kan ta upp mycket mer syre ur luften.
Fåglar har heller inga flimmerhår så som vi människor och däggdjur har och det gör att det då finns en väldigt negativ sida av att kunna ta upp mer syre ur luften då dom kan dra på sig en mängd olika luftburna sjukdomar som sätter sig i lungorna och dom känsliga lungsäckarna. 
Damm innehåller många olika ämnen som kan reta luftvägarna på oss människor rejält och orsaka allergi tänk då vad det kan göra på våra fåglar. En rätt utförd städning minskar också antalet mikroorganismer och hämmar förutsättningarna för tillväxt. När det gäller rätt städning gäller det också utrymmen runt om som inte skall vara stökig för då bildas mer damm och partiklar som kan yra runt, utan rena ytor är det som gäller. Gör städningen till något roligt istället för tråkigt t ex använd musik.

Burar
Rengöring hos och runt om fåglarna innefattar inom den dagliga göran byte av tidningspapper, eller rensa upp avföringen dagligen med en kattsands-spade om man har strö på botten, fyll på med nytt strö, för på så vis håller man damm och fröskal i schack och det tar inte lång tid att göra det, detta för både fåglarnas och husse/mattes trivsel och mående, diska också alla skålar gärna i diskmaskin som gör jobbet bättre och renare än förhand, dammsugning, dammtorkning av ytor runt fåglarna och torka gärna golvet i det utrymme dom är i. Gör man detta dagligen blir det till en rutin och som i sin tur gör att det går fort och lätt att hålla efter. 

Man skall också skilja på vecko- och storstädning. För vid storstädning innefattar det att tvätta bur-galler och låda noga, diska alla leksaker och då gärna i diskmaskinen som rengör så mycket bättre än för hand, både tyg och trägungor tål diskmaskinen så också plastgrejer.
Sätta in nya grenar och göra det trivsamt detta kan göras en gång i veckan eller var tredje vecka, då kan man också ta lite ytdesinfektion på galler och låda in med nytt bottenmaterial enklast är tidningspapper.

Voljärer och fågelhus
När det gäller voljärer och fågelhus är det också här viktigt att hålla efter och rent över allt och att få in en bra rutin. Det är viktigt att inte låta golvet i voljären gro igen med avföring/spillning och fröskal för då är det en grogrund för alla möjliga bakterier, svamp och annat, även kvalster får lättare fäste i ett damm och smuts-berg. Sopa upp avföring och fröskal dagligen och på med nytt strö. 

Dammsuga alla hörn, vrån och ytor ni kommer åt, töm då ströet och dammsug då också golvet inne i voljären en gång i veckan samt byt då också strö, detta minskar också dammet. Diska även alla skålar, foderbehållare gärna i diskmaskin som gör jobbet bättre och renare än förhand några gånger i veckan. Vid storstädning byt ut alla grenar och sätt in nya, diska också då alla leksaker och grejer i diskmaskin. både tyg och trägungor tål diskmaskinen så också plastgrejer. Finns det fönster i fågelhuset torka gärna av dom också för att få det rent och trivsamt och gör det då lättare för fåglarna att kicka ut på världen utanför.

Ute-voljärs-delen till fågelhuset är det viktigt att kratta eller sopa bort avföringen och eventuellt då och då även skura bort bajs på själva voljärs-delarna. även här byta alla grenar en gång var tredje vecka och också diska alla leksaker. på våren och hösten kan man högtryckstvätta hela ute-voljären för att hålla den så ren som möjligt, utan fåglarna i då förstås.

Hålla städgrejerna rena
En viktig del i det hela är också att hålla all städutrustning ren. Man kan t ex ta en kam och kamma igenom borststråna för att få bort smutsavlagringar där och sedan skölja borsten under varmt vatten med och med såpa så håller den sig ren och fräsch så också själva sopskyffeln. 
Se även till ibland att byta ut diskborste, disksvamp och disktrasor då dessa är en grogrund för bakterier, använd helst inte samma till era grejer som till fåglarnas grejer då det är lite ohygieniskt. Man kan alltså lägga disktrasorna i tvättmaskinen i 60 grader och svampar och diskborste i diskmaskinen om man har det. I tvättmaskinen kan man också tvätta mopparna för att hålla dom rena och det görs på 60 grader.

Luftrenare
En luftrenare är en apparat som tar bort föroreningar från luften.
Luftrenare fångar effektivt ett större antal bakterier, virus, svampsporer och DNA skadliga partiklar. Luftrenare används alltså för att minska koncentrationen av dessa luftburna föroreningar som är så skadligt för fåglarna men också gör det mindre dammigt för oss vad gäller fåglarna. Det är också även här oerhört viktigt att byta filter och rengöra luftrenaren ofta för att den skall hålla och göra sitt jobb. det gäller alltså att kunna just sin luftrenare och vad den behöver för att vara som mest effektiv.

Vädring av utrymme
Att vädra utrymmet där vi människor, fåglar och djur vistas är oerhört viktigt och att frisk luft är bra för hälsan är en gammal kunskap som vi också kan ta för vana att använda genom att vädra ut rummet fåglarna är i, då är det viktigt att alla fåglar är i sina burar så ingen olycka händer. Även hos fåglar som lever i fågelhus bör också få inomhus delen vädrad ofta så luften blir förnyad ofta. Att andas frisk luft är en viktig förutsättning för en god hälsa så också för våra fåglar. 

Bra bottenströ att använda
- Al-spån
- Bokspån
- Halm
- Hampaströ
- Hö
- Ikeas ritpapper på rulle. 
- Pappers pellets för katt
- Skyddspapp
 (sådant man använder som skydd när man målar med färg)
- Tidningspapper (svärtan i tidningspappret var giftigt förr men inte nu längre)
- Träpällets