Annons:
Etiketterallmänt-om-burfåglarartikelpapegojorhälsa-och-skötselavel-och-uppfödningparakiterutfodringövriga-fågelarterfinkarhälsa-skötselsjukdomarhäckninghönsfåglar
Läst 5656 ggr
JohannaN
6/15/14, 9:53 PM

Njursvikt och njursjukdom hos fåglar!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Njursvikt och njursjukdomar är väldigt vanligt hos sällskapsfåglar och har man en fågel med detta problem är det en del man måste tänka på vad gäller bland annat kosten. Här tas upp mer om det hela.......

Njursvikt och njursjukdom är ganska vanligt hos sällskapsfåglar, och är en av de vanligaste problemen hos äldre fåglar. Njurarna och urinvägarna är viktiga för att kroppen ska kunna rena blodet och göra sig av med ämnen som inte behövs, så kallade restprodukter dessa restprodukter lämnar sedan kroppen med urinen. 
Även främmande ämnen som kommit in kroppen utsöndras med urinen, till exempel läkemedel. Njurarna reglerar också urinens volym, salthalt och surhetsgrad. Njurarna har också andra funktioner så som bildar hormoner, reglera blodtrycket, stimulera röda blodkroppar att bildas, tillverka glukos och aktivera vitamin D.
Skillnanden på människor och fåglar vad gäller kiss och avföring är att fåglar bildar urinsyra som utsöndras tillsammans med avföringen som då kallas för spillning som är en halvfast avförings och urinsyra-del. Då fåglar inte har separat urinblåsa eller urinrör kommer allt ut ur samma ställe. Men annars funkar det på ungefär samma vis vad gäller själva njurarnas funktion i kroppen hos fåglar och människor.

Njurarna är vitala, livsuppehållande organ, och njursvikt utgör en potentiell och allvarlig risk för en fågels välbefinnande. Njursvikt och andra njursjukdomar kan beror på lite olika saker så som virus, bakterier, svamp, gifter, cancer, näringsbrist så som A-vitaminbrist, överskott av kalcium, vitamin D, fosfor, ett hinder/förträngning, men också skador på andra organ. Det kan också bero på uttorkning.

A-vitaminbrist som även kallas hypovitaminosis A uppstår hos fåglar med en kost som är för låg på just A-vitamin och detta kan utveckla njursjukdom. Detta sker oftast hos fåglar som får en enbart frödiet utan andra komplement i kosten.

Gifter De två vanligaste orsakerna till njurtoxicitet är för höga halter av vitamin D och reaktioner på en viss sorts antibiotika t ex till gentamicin och streptomycin. Även tungmetaller så som zink och bly, kan också orsaka njurskador. Även mindre vanligt, för mycket salt kan också skada njurarna på fåglar.

Svamp Aspergillios är den vanligaste orsaken till svampinfektioner i njurarna hos fåglar, men svamp-njursjukdom är relativt ovanligt.

Bakteriella infektioner  bakterieinfektioner på njurarna uppstår oftast som en följd av spridning av en infektion från en annan del av kroppen till njurarna via blodet eller urinvägarna.

Virusinfektioner Flera virus kan orsaka antingen tillfälliga eller permanent skador på njurar. Polyomavirus är de vanligaste, men Proventricular Dilatation syndrom (en sjukdom i nervsystemet och mag-tarmkanalen ) Poxvirus och herpesvirus har också satts i samband med njursjukdom.

Hinder  En förträngning i urinvägarna genom en urinsten, eller ett förstorat ägg som inte kan passera kan leda till njurskador.
Njursjukdomen som också är förknippad med problem/hinder är gikt och eftersom den sjuka njuren inte kan sortera ut urinsyra kan det leda till att det sätter sig i lederna eller i tubuli som sitter i njuren och är ett rörsystem i njurarna.

Cancer  Njurtumörer är särskilt vanligt hos undulater. Storleken av tumörerna kan ofta sätta press på andra organ och nerver. 
Om tumören sätter press på nerverna som går till benen kan fågeln uppleva svaghet, svårigheter att röra ett ben, eller oförmåga att stå. Buken kan också bli utspänd.

Det finns två former av njursvikt

Kronisk njursvikt: Progressiva destruktiva tillstånd som påverkar båda njurarna. Debuten kan vara mycket långsam och symptomen ospecifika men man ser att fågeln mår helt enkelt inte bra.

Akut njursvikt: vid akut sjukdom så som förgiftning, tecknen på sjukdom uppträder plötsligt och kan vara mycket allvarliga.

Symptom
Depression och onormal trötthet, uppfluffning av fjädrarna,
svaghet, , ökat drickande, vattning spillning, förlust av vikt och aptit, uppkastning/kräkning, samt uttorkning. Är det gikt kan hälta och oförmåga att flyga ses. även Blod i avföring (röd fågelspillning) kan ses.

Behandling av njursvikt och andra njursjukdomar Allmän behandling som kan komma att omfatta vätsketerapi, sondmatning och att ge extra värme. Periodisk testning av blodet kan vara nödvändigt för att övervaka svaret på behandlingen och justera den därefter. 

  • Eftersom bakterieinfektioner kan vara en vanlig orsak till njursjukdom, eller kan ofta uppstå sekundärt, kan behandlingen innehålla antibiotika. Den underliggande orsaken till njursjukdom behöver behandlas.

  • Antivirala läkemedel (mediciner som vid en virusinfektion bromsar virusets framfart, de botar alltså inte virussjukdomar utan bromsar deras utveckling).

  • svampdödande läkemedel om det är svamp som orsakat det hela.

  • speciella behandlingar för gikt eller toxiner.

  • Vitamin A-tillskott.

  • Operation kan bli nödvändig.

Se om kosten
Kosten är som alltid A och O och vid njursvikt är det viktigt att dra ner på den proteinrika kosten nästan helt och som innefattar Groddar, Insekter, för mycket kanariefrön, Kokt ägg, Laktosfri keso, Linser, Spirulina, Vetegroddar, ärtor och byta ut den mot annat, gärna mer av grönsaker, örter, skott och bär, ibland frukt och även klorofyll-rika växter så som korngräs/pulver, vetegräs/pulver och ge gärna detta dagligen utblandat i vatten eller odla skott och ge. 
Grönsaker man bör undvika att ge är grönsaker med höga kaliumnivåer som omfattar tomater, spenat, kronärtskocka och squash.

Brännässla pulver eller brännässla te är också något som är bra att ge i vattnet. Man kan också ge grönt te (koffeinfritt), aloe vera juice, göra eget maskros te som också är bra för njurarna. Genom att ge det i vattnet kan man vara säker på att att den njursjuka fågeln får i sig av det som är så bra för den men erbjud också färska grönsaker, skott och örter dagligen.

Tänk också på att ge men inte överdriva konsumtionen av Vitamin A som hjälper läkningsprocessen av urinvägarna. Även att ge B-vitamin komplex som hjälper ämnesomsättningen, ge c-vitamin som ökar immunitet och höjer urinsyrahalten. Vitamin-E som höjer immunförsvaret. Detta finner man i grönsaker, örter och bär.
Quercetin är ett ämne som är antiinflammatoriskt och kan minska produktionen av urinsyra. Det förekommer naturligt i äpplen, rosa grapefrukt, vattenmelon och gröna bladgrönsaker, samt grönt te och fläder saft. Bromelain är ett annat antiinflammatorisk ämne som finns i ananas och man kan ge ananassaften i deras vatten då och då. Bromelain och Quercetin är mest effektiva när de används tillsammans.

Tänk också på att även dessa fåglar behöver en stor variation av kosten och även i fall man drastiskt minskar ner på proteinet måste alla djur och människor ha protein för enzymernas skull men också för mycket annat, så att ge det då och då är bra men absolut inte stora konsumtionen dagligen.

Info funnen här:

www.wikipedia.org

www.peteducation.com

www.beautyofbirds.com kidneydisease birds.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

  • Redigerat 3/28/21, 11:40 PM av JohannaN
Annons:
Upp till toppen
Annons: