Annons:
Etiketterpapegojorartikel
Läst 29867 ggr
JohannaN
2014-06-11 01:27

Indisk halsbandsparakit!

Den indiska halsbandsparakiten är en tuff liten papegojfågel som man måste läsa på ordentligt om innan fåglarna inskaffas. Den är intelligent, lekfull och aktiv fågel som behöver mycket stimulans för att må bra, får den inte det lägger den lätt till med olika destruktiva beteenden så man måste veta vad man ger sig in på innan en sådan fågel inskaffas och också ta med i beräkningen ett dagligt jobb för att hålla dom sysselsatta. Här tas upp mer om dessa vackra och smarta fåglar..............

Halsbandsparakiten har varit en mycket populär burfågel och har även på många platser i världen introducerats i naturen. Denna art är en av få papegojarter som framgångsrikt har anpassat sig till att leva i en miljö som inte tillhör sitt eget habitat. Den indiska har ett rykte om sig att vara bitande kall och svår att tämja vilket den är oförtjänt av.
Dessa fåglar är så smarta och bli lätt uttråkad, vilket kan leda till att dom tar till olika destruktivt beteende om de inte får uppgifter och en berikad miljö, så en bra berikad miljö med massor av leksaker och uppgifter är något som är oerhört viktigt för denna art för att den skall må bra. 
Dessa små gojor går också igenom en liten tonårsrevolts bluff under tonåren som är svårt för vissa ägare att hantera. Så hanteras dom dagligen och blir väl omhändertagna så kommer man i allmänhet få en fågel med en söt, charmig personlighet vilket gör dom till en favorit för fågelentusiaster överallt i tam-fågelvärlden, dom lär sig också snabbt att snappa upp ord och kan lära sig tala. Tänk också på att dom skall hållas parvis.

Denna art delas in i fyra underarter som är:

Psittacula krameri krameri som lever i Afrika från Senegal, och Gambia samt Vita Nilen i Sudan och västra Uganda.

Psittacula krameri parvirostris Östra Sudan, norra Etiopien, Eritrean och Djibouti.

Psittacula krameri borealis i Pakistan från norra Indien till Burma.

Psittacula krameri maillensis i Sir Lanka och på den södra halvan av indiska halvön.

Den återfinns också i Europa i länder som Storbritannien (där den ses som ett skadedjur då dom förökat sig så och blivit väldigt många fler i antal), Tyskland, Nederländerna och Spanien även i Asien, Israel, Saudiarabien, Kuwait, Iran och Kina samt i Nordamerika i Kalifornien och Florida.
Den art är ca 40 cm lång, har en vikt på ca 130 g och blir Mellan 25 - 30 år men det har funnit dom som blivit runt 50 år med bra skötsel. I det vilda har den färgen grön men denna fågel i fångenskap har det avlats fram över 200-300 stycken färgmutationer. könsskillnaden på dessa fåglar är att hanen har svart till rosa band runt halsen, vilket honan saknar. 
Dom häckar i det vilda runt april-maj och försvarar sina häckningsplatser och det är i urgröpta hål i träden som dom väljer att ha som bo för sina ungar. Dom lägger 3 till 6 ägg som dom ruvar på i 23 dagar, ungarna lämnar boet efter 6 veckor och föräldrarna fortsätter då att mata ungarna.

I det vilda livnär sig dessa fåglar på knoppar, frukter, grönsaker, nötter, bär och frön. Men också på jordbruksmarker som erbjuder säd, spanmål mm.  och fruktodlingar. På vissa delar av världen livnär dom sig också på vintern även av duva pea (en flerårig baljväxt), mullbär och på sommaren datumpalmens ätbara frukter samt solros-och majsfält. En del halsbands parakiter är äter opiumvallmo frö som är ett frö där man framställer en drog och detta har gjort att det skapats ett beroende hos dessa fåglarna.

Foder för halsbandsparakiten

Maten är A och O i ett fågel och djurägande och det som man måste tänka på är att ha bra frön med bra kvalité. dit hör tyvärr inte frön från en mataffär då dom oftast inte är av bra kvalité, även pellets för fåglar kan ges om så önskas istället för frön!! I den vanliga fröblandningen kan man även blanda i andra frön av olika sorter Viktigt att också ge halsbandsparakiterna en så varierad och bra kost som möjligt.

då dom äter en sådan mångfald i det vilda är dessa fåglar är inte så värst kräsna och det är viktigt att erbjuda en så varierad kost som det bara går och tipset är att göra chops, här finns en beskrivning om vad chops är och hur man gör chops:
https://burfaglar.ifokus.se/articles/5a37bf0ece12c42e84003bc1-chops-till-vara-burfaglar-vad-ar-det

Vi måste hjälpa dom att få i sig allt dom behöver precis som vi behöver få i oss när vi äter så som vitaminer, mineraler, fibrer, antioxidanter, proteiner, nyttiga fetter, jod och kalk. Detta gör man genom att utfodra med olika sorters grönsaker, örter, bär, ätbara blommor, knoppar, baljväxter, olika groddade frön i olika mognadsstadier, blötlagda frön, frukt, ätbara växter från naturen, här är en lista på allt som är ätbart för fåglar:
https://burfaglar.ifokus.se/articles/52191c24ce12c462c200017f-lista-pa-atbar-och-giftfri-mat-faglarna-kan-ata

Även ett vitamin då och då strödd på maten samt mineralpulver är viktigt att dom får några gånger i veckan om man inte tänkt ge dom pellets. Det allra viktigaste är att man serverar fågeln kalk i någon form så som kalksten, sepiaskal, kalkpulver, snäckskal men också kokta äggskal då kalk är superviktigt för våra fåglar.

Giftig mat är: ALKOHOL, AVOKADO, CHOKLAD (drickbar och ätbart), LAKRITS, KAFFE, __LÖK, OKOKT POTATIS, RABARBER, TE, SALT ( i större mängd) TOMATPLANTAN (självaste tomaten kan man ge)!

Låta sina fåglar bada

alla fågelarter bör ha tillgång till ett vattenbad eller bli sprayade med en vattenspruta någon gång i veckan för att kunna hålla sin fjäderdräkt i trim så också halsbandsparakiterna. Tänk också på att ha färskt vatten till dom varje dag. Det är precis som du och jag och i det vilda så regnar det eller så söker fåglarna upp ett ställe för att kunna bada. 

Fåglar badar inte som vi människor gör utan doppar sig några snabba gånger så det täcker fjäderdräkten men där dom inte blir helt genomblötta. Sprayflaskor kan man köpa i affärer eller i shoppar. Vid sprayning eller bad, se till att du använder ljummet vatten. Försök att inte spray dom eller låta dom bada dagligen då det inte är bra för dom.

Motion är superviktigt för fåglarna

Fåglar är gjord för rörelse och inte för ett stillasittande liv i en trång liten bur! Fåglar behöver röra på sig för att behålla sin hälsa och prestationsförmåga. Fåglarna har samma arvsmassa i dag som då, dom är vilda i sinnet och precis som sina vilda släktingar är dom flesta fåglar nomader i det vilda och flyger långa sträckor varje dag för att finna föda, vatten och bra häckningsplaster.

Hälsovinsterna är stora om fåglarna får regelbundet flyga och hålla igång jämfört med om dom är mest stillasittande.
Dom blir gladare, kan lättare hantera stress och hålla vikten. Dessutom blir dom piggare. Starka muskler stöder och skyddar lederna, dessutom förbättras rörligheten och balansen. Det är viktigt att man sysselsätter sina fåglar med olika leksaker, grenar att gnaga på och att dom får flyga fritt så mycket som möjligt och att man har stora burar.
Friflygning i ett rum eller huset/lägenheten är något som är mycket viktigt för fåglarna, eller i stora voljärer utomhus och inomhus. När dina fåglar är ute och friflyger i rummet är det viktigt att tänka på fåglarnas säkerhet. att fågelsäkra rummet är ett måste då en parakit-näbb kan orsaka mycket skada både på inredning, sladdar mm. och sig själv.
Det finns också olika andra saker vi har i hemmet som är skadligt som man bör ha uppsikt över när ens fåglar är ute och flyger. när man tar ut sin fågel för första gången måste man ha persienner nere och fördragna eller postitlappar så dom inte flyger in i fönsterrutorna, efter en någon vecka kan man vrida persiennerna. Något mer som är viktigt är att tänka på att inte ha öppna fönster eller dörrar. ett tips är att man kan ha nätdörrar och nätfönster. då slipper man en förrymd fågel. 

Buren

Att införskaffa en en rejäl bur åt sina fåglar är något som är lag på, minsta tillåtna lagliga måttet för halsbandsparakiter är minst 1,44 cm lång, minst 160 cm hög och minst 100 cm bred men ju större desto bättre. Dom måste få chansen att kunna sträcka ut sina vingar även i buren och att måtten finns är för att någon gång måste vi människor iväg någonstans och då måste vi stänga in våra fåglar och då skall dom få ha möjlighet att kunna flyga runt även i buren. Voljär är något som verkligen rekommenderas att ha till dom med stora mått.

Grenar

Grenar är naturens klo och näbbtrimmare, grenar från naturen stimulerar fötterna, inget slår äkta härliga naturgrenar. Svarvade pinnar och plastpinnar är superdåligt för deras fötter och föreslås att inte ha i buren alls!
Även sandpappersrören som säljs i affärer borde inte få säljas då dom inte gör någon nytta alls enbart onytta, kan ge sår på fåglarnas fötter. 

Giftfria Trädsorter samt knopp och blomm!

Al, Asp, Bok, Björk, Ek, Gran, Hassel, Lönn, Ormhassel, Päronträd, Rönn, Syren-grenar (både blommorna, bladen och knopparna), Tall (grenar av Tall måste torkas så kådan stelnar) Vinbärsgrenar, Vidé och Äppelträd.

Giftiga trädsorter!! 

Barrträd bör undvikas pga kådan (eller torkas noga), Idegran, Getapel (rhamnus cathartica), Gullregn (laburnum), Hästkastanj (aescullus hippocastanum).

Uvb-ljus väldigt viktigt för inomhuslevande fåglar

Att ha en lampa med UV-ljus för fåglar som inte vistas regelbundet i utevoljär är att rekomendera. Fågelns belysning skall helst följa ljustiden utomhus. Det viktiga vitamin D3 som fåglar annars tillgodogör sig från solstrålar får dom genom en uv-lampa. UV-ljuset hjälper också fågeln att ta upp D-vitamin ur kosten, som i sin tur underlättar kalciumupptaget. TÄNK PÅ att INTE använda uv lampor avsedda för REPTILER då dom är oftast alldeles för starka och skadar ögonen på en fågel.

Häcka sina Halsbandsparakiter

Att häcka sina halsbandsparakiter är ett väldigt stort ansvar och man bör tänka efter noga innan man sätter sitt par i häck då häckning inte alltid är en dans på rosor!! Det är viktigt att man granskar dom par som ska få häcka noga.

De får inte vara sjuka eller svaga, de måste ha goda egenskaper man vill föra vidare och de måste leva under hälsosamma förhållanden. Det är också viktigt att läsa på ordentligt innan man ens funderar på att häcka sina fåglar.

En hanne blir könsmogen vid 18 månaders ålder, men börjar först att häcka normalt vid 3 års ålder. Dom lägger 3 till 6 ägg som dom ruvar på i 23 dagar. Ungarna lämnar boet efter 6 veckor.

Det finns två sätt att göra när det gäller att häcka sina halsbandsparakiter:

- Först sätter man honan i den bur som är tänkt bli häckburen med bra mått och inte under dom lagliga måtten. När honan börjar visa ett intresse för att häcka, oftast dom genom att spendera längre och längre tid i sin holk bör hanen placeras nära hennes bur.
Anledningen till detta är att honan måste anpassa sig för hanens närvaro innan han kan införas då honan annars kan bli väldigt aggressiv. Under denna tid kan hona spendera lång tid att klättra nära hanens bur. Hanen börjar då buga medan honan lutar huvudet bakåt. Då är det viktigt att hålla dem åtskilda i ungefär en vecka till  eller tills uppfödaren är säker på att hon är intresserad av sin kavaljer. Sedan sätter man in hanen till honan. Det är viktigt att uppfödaren har uppsikt över paret och minsta tendens till att honan tänker skada hanen skall häckningen avbrytas och en nya hane introduceras för honan på exakt samma sätt som den förra.

- Andra metoden är att man håller dom parvis och låter dom bekanta sig under ett helt år, detta gör honan mindre aggressiv och istället ägnar mer och mer tid åt varandra med tillgivenhet vilket i sin tur gör att dom blir ovanligt intresserad av varandra inför häckningen och när det händer är det bara en tidsfråga innan det första ägget läggs.

Info funnen här:
http://en.wikipedia.org/wiki/Rose-ringed_parakeet

http://birds.about.com/od/breedsofbirds/p/IndianRingnecks.htm

http://www.indianringneck.com/breeding/

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Annons:
[mommo 12]
2014-06-19 15:59
#1

Vilka fina papegojor!

WolfFire93
2017-08-28 22:18
#2

Tack! Jättebra information! :D

JohannaN
2017-08-28 23:34
#3

Tack, roligt att du gillar den🤗

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Maleficum
2017-08-29 13:07
#4

Det bodde en sådan här krabat i skogsdungen nära där jag bor i ett antal år (en förrymd fågel som de inte lyckades fånga in igen). Den följde efter en gröngöling hela tiden. Har dock inte sett den på senaste tid nu så vet inte om den flyttat vidare, äntligen blivit infångad eller dött.

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

JohannaN
2017-08-29 13:43
#5

Hum, ja, dessa små tycks klara sig bra om dom kommer lös ute🤔Hoppas inget hänt fågeln utan att hittade hem igen😕

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Upp till toppen
Annons: