2014-06-09 23:19 #0 av: JohannaN

Solrosfröet, ja, detta solrosfrö som det debatteras om än hit och än dit om det ens bör ges över huvud taget till våra fåglar. Det finns i stort utbud i många fröblandningar vilket kan ställa till det för våra fåglar. Det är ett extremfett frö och skadligt i allt för hög giva. Men det är också ett nyttigt frö som innehåller mycket av det som våra fåglar behöver, det gäller att finna det som kallas för lagom och som en del av den varierade kosten. Här tas upp mer om det hela.........

Solrosfröet som på engelska kallas Sunflower seeds har traditionellt använts i våra tamfåglars fröblandningar genom tiderna och tyvärr åstadkommit en del hälsoproblem för våra fåglar. Solrosfrön är på ett vis bra då det innehåller massor av vitaminer, protein och fibrer, såsom vitaminerna A, C och E, zink och magnesium. Men en tesked av solrosfrön innehåller 2,3 gram fett värda 21,5 kalorier och 27 kalorier totalt. Våra inte så flygaktiva inomhusfåglar går då lätt upp i vikt och utvecklar hälsoproblem och övervikt. Särskilt undulater går lätt upp i vikt och av naturen kommer att äta så länge det finns mat och dessa små liv skall ha en högre andel protein i sina frön än fett. 

Alltför många frön med en hög fetthalt till exempel solrosfrön kan göra din fågel sjuk och en sjukdom som är allra vanligast är just fettlever och lipom (fettumör). De flesta frön saknar de essentiella aminosyrorna och erbjuder inte tillräckligt komplett protein i kosten. Fröna är inte dåliga i sig, de bara inte bör vara den viktigaste komponenten i fåglarnas kost. 

När det gäller solrosfrön så kan det ges men då sparsamt och bara som godis, belöning och inte allt för stor mängd samtidigt. Då Solrosfrön faktiskt är en bra källa till vitamin B1, vitamin B6, magnesium, kalium, fosfor, koppar, mangan, selen, järn och zink och en mycket bra källa till vitamin E så är det ett bra frö att ha som en del av den varierade kosten.
Fett behövs men i mindre mängd för alla både människor och djur. En kost med för lite fett har en negativ påverkan på fågelkroppens hormonnivåer, vilket leder till försämrat allmäntillstånd.
Fett förser även kroppen med de essentiella, livsnödvändiga, fettsyrorna i omega-3- och omega-6-familjerna. Fett behövs också för att kroppen ska kunna ta upp de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K från maten samt antioxidanter. så alltså kan man ge solrosfrön som en del av den varierade kosten men inte överdriva och inte heller ha en fröblandning som innehåller solrosfrön, då är det bättre att ge det vid sidan om så man själv kan reglera mängden.

Som en sista tanke att dela med så ja, solrosfrön innehåller mycket fett, men om vi lär oss att erbjuda sparsamt, försiktigt och begränsade mängder, kan det vara ett perfekt komplement till våra fåglars dagliga näringsbehov utan att påverka hälsan. Så det gäller att få till detta i den varierade kosten utan att överdriva mängden och också komma ihåg att ge fåglarna den dagliga motionen som dom behöver för att bibehålla en god hälsa.

Man kan så egna solrosfrön som då växer upp till dom underbart gula höga blommorna för att sedan skörda dom när blomman börjar vissna. Mer ekologiskt kan det inte bli.

Info funnen här:
http://www.ehow.com/facts_7979625_sunflower-seeds-budgies.html
http://www.bryansangels.net/2010/05/06/are-sunflower-seeds-bad-for-parrots/
http://www.fagelfenix.n.nu/om-oss