Sjukdomar

Ägg peritonit vad är det??

2014-06-07 00:19 #0 av: JohannaN

Ägg peritonit en inflammation i buken till följd av vätska från äggula som läkt ut, mer om vad detta är och vad som orsakar det och hur det behandlas tas upp här i denna artikel.......

Peritonit är en peritonit är en inflammation som orsakas av en infektion i slemhinnan i bukhålan som kallas bukhinnan och i detta fallet är det då ägget som ställer till det inne i buken på fåglarna som kan vara dödliga för dom.

Den orsakas av att vätska från äggula läcker från äggledaren och äggstockarna i bukhålan som gör att vätskan byggs upp och och orsakar en synlig svullnad av magen. äggula kan då komma in i blodomloppet och förgifta fågeln och det kan också transporteras in i levern, vilket orsakar en förstorad lever och leverskador. Tyvärr är också äggula en utmärkt grogrund för bakterier och uppstår lätt i buken fågeln.

Symptom
Plötslig död, aptitlöshet och anorexi, svaghet, depression, andnöd, sjuklig trötthet, uppfluffade fjädrar, bristande läten/ljud pratar eller sjunger mindre, äggula färgade spillning, svullen buk (svullnaden känns svampig vid beröring) och ascites (tillstånd med vätskeansamlingar i bukhålan). 
Några av dessa symtom påminner också om äggnöd men där skillnaden är att en fågel med ägg peritonit kommer inte att lägga på sig någon extra vikt som en äggläggande fågel gör eller en fågel med äggnöd gör och svullnaden blir mer intern. 
Ett ägg kan kännas som en fast svullnad runt kloaken på både en fågel med äggnöd och en äggläggande hona, men svullnaden från en peritonit är inte så fast vid beröring. Det syns genom att fågeln ser uppsvälld ut i buken och i kloakområdet samt att fettkörteln kan stå ut för att området under är så svullet. Även missfärgning av näbben som gör att den ser väldigt blek ut kan förekomma och då beror på undernäring och vitamin och mineralbrister i samband med överdriven ägglägning innan peritonit inträffar.

Behandling
Behandling sker med ett diuretikum som är ett vätskedrivande/urindrivande medel om vätska finns i buken, Maria Tistle för att hjälpa levern reparera sig själv samt antibiotika för att förhindra ytterligare smitta.
Tydligen finns också framgångsrika behandlingar med acetylsalicylsyra, 5 mg / kg som späddes med en lika stor eller större mängd koksaltlösning. kontakta alltid veterinär för att få rätt hjälp vad gäller medicinering och behandling av denna sjukdom!


Andra vätskedrivande naturmedel som man kan använda innan man kommit till en veterinär är:
Färnkålste, Maskroste, oreganote.

Att göra sitt eget maskroste:

- Ta ett fång med torkade maskrosblommor (utan blad och stjälk)
- en liter vatten.
citronsaft några droppar utan att överdriva.

Att göra färnkålste:

- 2 teskedar färnkålsfrön
- 1 liter vatten.

Att göra oregano te:
- 1 tsk torkade oreganoblad
- Häll hett vatten över och låt stå och dra 10 minuter. 

En del infon funnen här:

http://www.exoticpetvet.net/avian/budgietiel.html

http://www.peteducation.com/article.cfm?c=15+1829&aid=3060

http://beautyofbirds.com/eggyolkperitonitis.html

Äggula Peritonit

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2014-06-07 00:41 #1 av: RobinEH

Hej!

Nu är inte jag någon fågelfantast men tycker att detta var intressant kuriosa.

Två saker dock. Den första meningen tycker jag låter lite underlig:
"Peritonit är en inflammation som orsakas av en inflammation i slemhinnan i bukhålan..."

Jag antar att du menar att peritonit är en inflammation som orsakas av en infektion i slemhinnan i bukhålan. När det gäller humanfysiologi så kan dock peritonit uppstå, även om det inte är vanligast, utan föreliggande infektion.

Det andra gäller anorexi. Du har inom parentes skrivit "avmagring". Enligt medicinsk terminologi så betyder anorexi aptitlöshet. Du finner bl.a. definitionen i ICD-10 R 63. I lekmannatal brukar man benämna Anorexia Nervosa (ätstörning) för anorexi/-a. Jag kollade dock igenom referenserna och jag tror att det är anorexi som aptitlöshet som de åsyftar.

Jag står för vad jag skriver, du får stå för din tolkning av det.
Sajtvärd på Träning.

Anmäl
2014-06-07 10:51 #2 av: JohannaN

tack för hjälpen, skall genast fixa till det helaGlad

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.