Hälsa och skötsel

Vad är viktigast när det gäller att ha fåglar??

2014-06-03 15:19 #0 av: JohannaN

Vad är viktigast tamhet eller att skapa tillit, respekt och att se till fågelns natur?? Ja, detta är något som är oerhört viktigt att tänka igenom om man skall skaffa sig fåglar. Dessa bevingade varelser kommer inte att bli lika klappvänliga som en hund eller en katt och därför bör man tänk en eller två gånger innan man bestämmer sig för att välja just fåglar som husdjur. Här tas upp mer om det..............

När det gäller tamfåglar i allmänhet är det tydligt att tamheten på fågeln går före och är viktigare än att skapa tillit, respekt och att se till fågelns natur. Vi människor vill gärna ha en kompis som är lojal mot en, som man känner gemenskap med och som är öppen, ärlig och jämlik. Så är det också för våra bevingade vänner som i första hand behöver en artfrände för att må bra men istället berövas detta ofta då vi människor söker något att klappa och pussa på istället för att se till fågelns natur och vad fågeln faktiskt behöver för att må bra.


Djur som inte mår bra vilket innebär att fågeln inte får det den behöver det vill säga en artfrände, söker sig till det närmaste den kan komma och det är en människa och blir då lättare att få tam, för i flock är dom inte alls lika lätta att få tama på samma vis som om dom skulle vara själva. En fågel som lever ensam börjar tillslut att tala människans språk för att få någon respons av någon, många tycker detta är fantastiskt och roligt men jag säger att det är raka motsatsen ej fantastiskt och hemskt då fågeln gör detta på grund av sin otroliga ensamhet och saknad till att kunna tala sitt språk med någon. (Det finns undantag givetvis som arorna och dom större gojorna som även i flock kan lära sig härma sin omgivning).


att se till fågelns natur

Fåglar är flockdjur som i det vilda lever i stora flockar och där dom också bildar par, en del som håller livet ut, att beröva en fågel denna möjlighet är något av det hemskaste man kan göra och som då gör att respekten inte alls finns med i bilden och som att sätta denna i ett fängelse utan kontakt med omvärlden.

Som människa kan man aldrig ersätta en fågels behov att få tala med någon som kan sitt språk så varken människan eller speglar kan ersätta ett verkligt fågelsällskap. En ensam fågel kan också lägga till sig dåliga vanor som t ex att bitas och få psykiska störningar av sin ensamhet precis som vi då deras behov av kontakt, kärlek, ömsesidighet och att få prata är precis lika stort för dom som för oss. Dom har en själ, dom är individer och dom har behov precis som vi. Artfrände innefattar också att är en fågel  t ex ta en Rosella, då skall också kompisen vara en Rosella inte en nymf då dom inte talar samma språk, språket är bara den samma i just den art dom tillhör så också vad gäller ömsesidigheten, kontakten och kärlek ges enbart till sin egen art. Allt detta är viktigt att förstå och veta om.


Tillit och respekt

Att bygga ett förtroende tar tid. Att rasera det går blixtsnabbt. När det gäller att få en fågel tam gäller det att få förtroende och att ha tålamod, det kan ta väldigt lång tid eller det kan gå snabbt men vi människor måste ta ett steg tillbaka och ge det tid. Man måste också inse att fåglar i allmänhet inte blir så klappvänliga som en hund eller en katt samt att fåglarna har väldigt mycket mer av sin vilda sida i sig än dom mer klappvänliga djuren.

Det går att få fåglar i flock att lita och ha förtroende för en men kanske inte så klappvänliga som vi vill att dom skall vara då dom först och främst är ett vilt djur i hela sin själ och det är något vi inte har rätten att tvinga fram för då är respekten också borta. Detta är något en person som inköper fåglar måste ta med i beräkningen och tänka till mer än en gång och också inte alltid tänka på sina stora behov i första hand utan också på fågelns som är det viktigaste och hur den mår.


Det finns en form av respekt som heter Observantia och är den moraliska formen av respekt. Den innebär att objektet för ens respekt genom sin blotta existens ställer rättmätiga krav på hur man behandlar det och i detta fallet är det ju fåglarna.


När det gäller tillit handlar det i grund och botten om frihet, om man begränsar friheten bygger man ingen tillit och så är det också när det gäller våra fåglar.


Alltså är det inte tamheten som borde vara den viktiga utan hur våra fåglar mår och att dom får vara just det som dom är skapta till att vara en flygande flocklevande individ där dom också mår bra och att inte beröva dom denna frihet, först då vinner man både tillit, respekt och mycket mer.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2014-06-03 15:24 #1 av: VildaVittra

Jag resonerar så att jag vill vänja de av mina djur som inte är fullt domesticerade vid hantering, så att exempelvis moment som sårskötsel, kloklippning osv blir så stressfria som möjligt för djuren, men de behöver inte vara så tama att de kommer på en signal eller gör trick. 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2014-06-03 18:59 #2 av: Tarotstollan

För mig är det viktigaste att de är med sina artfränder, äter, dricker och flyger som de skall. Sen att de hoppar upp på pinnen som jag stäcker fram och lyfter in dem i burarna med, då de inte har burarna i samma rum som de är fria i.

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.