2014-05-16 22:27 #0 av: JohannaN

Allergi mot fåglar är inte så vanligt som man kan tro. Överkänslighet finns men ren allergi är ovanlig och drabbar oftast dom stora fågeluppfödarna. Här tas upp mer om det hela........

Fågel allergi är inte speciellt vanligt och det är personer med hyperreaktiva luftvägar som dock ofta får besvär om det finns fåglar i hemmet, beroende på att fåglarna tillför extra damm till omgivningen. fågelfodret kan innehålla allergiframkallande ämnen som virvlas upp av flaxandet så det är därför viktigt att hålla buren så ren och fri från stoff som möjligt.
Det finns en ovanlig form av allergi som kan orsakas av undulater eller duvor men denna sjukdom drabbar endast uppfödare som utsätts för stora mängder fågelstoff. Denna sjukdom heter dammlunga.
Dun fyllda täcken och kuddar framkallar allergiska symtom som då beror mer på kvalster än på dun eller fjäder. 
Damm innehåller många olika ämnen som kan reta luft­vägarna, särskilt om man redan har allergi eller känsliga luftvägar. Damm är en blandning av allt möjligt stoff och innehåller många olika ämnen som kan reta luftvägarna, särskilt om man redan har en allergi.

Att ha en luftrenare i bostaden och i fågelrummet kan hjälpa att hålla nere dammet och dammsuga, städa och hålla efter varje dag samt att vädra ofta, men se till att era fåglar är instängda i buren under tiden så inga olyckor inträffar.