2014-04-20 22:52 #0 av: JohannaN

Nu är sommaren här plocka blommor och bär..... ja, sången stämmer så bra in på denna artikel då när sommaren är här är det dags att plocka alla godsaker som naturen har att erbjuda, massor av nyttigheter för våra små liv men också plantera och odla massa gott som man också kan ta till vara på till hösten och vintern när det är som mest kargt så ut. Här tas upp mer om det.........

Våtarv ett väldigt nyttigt godis till era fåglar.

Sommaren har så mycket att erbjuda våra fågel vänner vad gäller massor av härligt gott från naturen. så det är bara att gå ut och plocka både gräs, maskrosblad och annat gott och nyttigt är det och det finns i ett överflöd verkligen. Nu är också årstiden inne för att odla en massa härligheter för att ha när vintern kommer.
Lite fakta ni kanske inte visste bland annat maskrosor har en hög C-vitaminhalt och maskrossaften är rik på vitaminer och mineral bland annat rik på kalk. 
Våtarv är rik på kolhydrater och protein med bra aminosyrasammansättning. Innehåller också mineralämnen och C-vitamin.

Från träden kan man plocka:
Al-löv, Asplöv, Björklöv, Boklöv, Hasselblad, Lönnblad, Rönn-blad, Skott från gran,

Från naturen i övrigt kan man plocka:
Blåbärsris, Blåklint, Frögräs, Gräs, Groblad (samt stängerna), Gökärt,
Hallonblad, kirskål, Klöver (både röd och vit) , Maskrosblad (samt blomma, frön och rot), Mjölkört, Morotsblast, Renfana (torkade/färska),Pensé (egenodlad),  Smultronblad, Tistel (både torkad och färsk), Tusensköna (Bellis), Vetegräs Vinbärsblad, Våtarv. 

Havre, Korn, Råg och Vete kan man plocka i olika mognadsfaser på ängarna runt om men glöm inte att fråga bonden först.

Man kan också plocka bär av olika sort ute:
Björnbär, Blåbär, Hallon, Hjortron, Jordgubbar, krusbär, Körsbär, Lingon, Hjortron, Jordgubbar, krusbär, Körsbär, Lingon Smultron.

Plantera örter som man kan både ge färsk och torkad för vintern:
Basilika, Canelbasilika, Citronmeliss, Citrontimjan, Dill, Dragon,   Körvel, Mejram, Mynta, Oregano, Persilja, Rosmarin, Salvia,
Smörgåskrasse och Timjan.

Odla olika grönsaker vilket inte kan bli mer ekologiskt att ge sina fåglar än sina egna odlade grönsaker:
Aubergin, Blomkål, Broccoli, Brysselkål (I liten mängd), 
bönskidor, Chili, Gurka, Grönsallad, Grönkål (liten mängd), Isbergssallad, Chili, Gurka, Grönsallad, Grönkål (liten mängd), Isbergssallad, Paprika (gul, grön, orange, röd samt fröna), 
palsternacka, Romansallad, Ruccolasallad, Rädisor, Rödbeta, Rödkål (liten mängd), Sparris, Savojkål (liten mängd), Spenat, Spetskål (liten mängd), Solrosskott, Sockerärtor, Tomat (i olika storlekar), Vitkål (liten mängd), Zucchini, Ärtor, Ärtskott.

Man kan också odla: Egen Hirs och odla skott av olika frön.

det man kan odla till skott är: 
Alfaalfa, Bovete, Hirs, Hampa, Havre, Korn, Krasse, Linfrön, Majsfrö, Negerfrö, Safflor, Sesamfrö, Solrosfrön, Råris, Råg, Rädisfrö, Vete, Ärtor. 

Man kan också odla skott av örter:
Basilika, Canelbasilika, Citronmeliss, Citrontimjan, Dill, Dragon, Körvel, Mejram, Mynta, Oregano, Persilja, Rosmarin, Salvia, Smörgåskrasse, Timjan.


Tänk också på att läsa på ordentligt så ni inte ger fåglarna något giftigt annars är det bara att gå ut i naturen och plocka på så mycket ni orkar.