Foder

Mineraler är väldigt viktigt för våra fåglar!

2014-04-06 00:10 #0 av: JohannaN

Mineraler är superviktigt för våra fåglar att dom får i sig i kosten varje dag. Brist på ett enda mineral kan ha negativ inverkan på en hel kedja av reaktioner i fåglarnas kroppar. Det är alltså super viktigt för dom och vi måste hjälpa dom att få i sig av mineralerna, här tas upp mer om det.......

Ett block gjord av lera för fåglar är bra sätt att få i fåglarna av mineraler som man kan ge dom av och som dom gärna pickar i sig av.

Mineraler är viktiga för våra fåglar precis lika viktiga för oss är det för dom. Mineraler behövs också för fågelkroppens uppbyggnad. Både människor, djur, reptiler och också fåglarna består till stor del av ca 20-tal olika grundämnen och utöver  syre, kol, väte och kväve så finns det också ett antal mineralämnen även kallat spårämnen som deras kroppar behöver.
Mineralerna ger också näring till deras kroppar och behövs för att ett flertal funktioner för att deras kroppar ska kunna fungera optimalt. Mineraler bidrar till att bygga upp delar av deras kroppar så som skelett, näbb och brosk. Deras Kroppar behöver också mineraler för att kunna upprätthålla vatten- och saltbalansen, för musklernas arbete och för att nervimpulser och signalöverföring mellan celler ska fungera. Mineralämnen ingår bland annat i många enzymsystem och hormoner. 

Mineraler lagras i deras kroppar, vissa längre än andra.
Därför måste vi hjälpa våra fåglar att se till att dom kontinuerligt kan tillföra mineraler via kosten för att må bra. Lyckas man få balans på övriga näringsämnen i deras kroppar gynnas också Mineralbalansen hos dom.
Några saker som också är bra att veta vad gäller mineraler är att en del mineraler fungerar som antioxidanter i fåglarnas kroppar, mineraler är ingenting som fåglarnas kroppar kan tillverka själva utan måste tillföras via kosten samt att stress kan rubba mineralbalansen hos fåglarna. Brist på ett enda mineral kan ha negativ inverkan på en hel kedja av reaktioner i fåglarnas kroppar.

Vi får i fåglarna mineraler genom kosten och i de odlade grödor vi köper och ger till dom men mineralerna har dessvärre ofta minskat i grödor vilket beror på en allt för kraftig utarmning av odlingsjorden vilket gör att vi måste hjälpa fåglarna att få i sig det via ett bra vitamin och mineralpulver.

Funktioner som mineralerna har är att dom
- Bidrar till uppbyggnaden och bevarandet av ett starkt skelett och frisk och fin näbb.

- Bidrar till att bygga upp starka och friska muskler och nerver.

- Stöder energigivande reaktioner i kroppen.

- Samverkar med vitaminer, hormoner och andra ämnen för att reglera ämnesomsättningen.

- Aktiverar antioxidanter

- Är viktiga för att upprätthålla vätske- saltbalansen. 

Viktiga mineraler för fåglarna är: 
Jod, Järn, Kalcium, Kalium, Koppar, Krom, Magnesium, Mangan, Natrium, Selen och Zink.

Sedan har vi dom övriga mineralerna:
Fluor, Fosfor, Svavel, Kobolt, Kisel, Brom, Bor m.fl

Man skall vara försiktig vad gäller att ge för mycket fosfor till fåglarna då fröna vi ger våra fåglar innehåller mycket fosfor och ger man då för mycket fosfor kan det bli en överdos av det och bli farligt för dom.

Mineraler för fåglarna finns i
Lera (vilket är ett sätt för fåglarna i det vilda att få i sig viktiga mineraler), vitamin och mineralpulver för fåglar (som finns att köpa i olika zoo-shoppar bland annat på undulatshopen.se ). 
Grönsaker, säd, baljväxter är bästa källan för att tillföra mineraler i kosten för våra fåglar även kokosvatten innehåller många mineraler som fåglarna behöver som man kan ge dom av i vattnet då och då, så också aloe vera juice och spirulina-pulver. Men i födan vi ger dom finns det väldigt lite av mineralerna så det är viktigt att ge dom ett mineralpreparat strödd uppe på födan också men tänk på att ge lagom och finna en balans som passar just dina fåglar och tänk också på att en del mineraler går att överdosera.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2014-04-06 10:31 #1 av: JohannaN

En bra sida där det står om alla vitaminer och mineraler och vad som händer vid brister och vid överdoser hos fåglarGlad

http://www.youschi.se/indexSv.htm?/Halsa/Vitaminer&Mineraler/Vitaminer

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.