Hälsa och skötsel

En tamfågel är ingen flytta-runt-sak!

2014-03-13 09:49 #0 av: JohannaN

I denna tamfågel-värld som finns pågår ett ständigt flytta-runt på många av fåglarna, det är viktigt att tänka på att en fågel är ingen flytta-runt-sak som man kan göra sig av med när helst det passar utan skall man skaffa fåglar är det vänner för livet. Här tas upp mer om vad som händer hos fåglarna vid för mycket flyttande.........

Tyvärr så pågår en handel med fåglarna som inte alltid är till fåglarnas fördel enbart människan. Oftast så köper man fåglar utan några som helst tankar på om det är fågelarten för just mig och tröttnar ganska snabbt, man glömmer också av en annan faktor i det hela vilken art passar mig och att läsa på om dom olika arterna. Precis som innan man köper en hund och det är viktigt att läsa på för att det skall passa båda parter är det minst lika viktigt att läsa på om fågelarter innan man bestämmer sig samt också läsa på om hur fågelarten är, har för behov för att må bra mm.
Att bara införskaffa fåglar för att tre månader eller ett halvår senare tröttna på fåglarna och sända dom vidare för att bli flytta-runt objekt är heller inte sjyst mot fåglarna. Alltså är det som så att skaffar man fåglar eller ett djur är det vänner för livet om inget oförutsett händer så som man blir svårt sjuk eller svårt allergisk.

När man inför en eller flera levande varelser från en miljö till en annan finns det risk för sjukdomar som ligger latent att bryta ut så som mask och parasitangrepp men också bakterier, infektioner, eller till och med virus då en flytt stressar fåglarna och ju längre resan är ju jobbigare för fåglarna. 

Därför skall man åter igen vara säker på om man vill införskaffa fåglar som husdjur så det bara blir en resa och inga fler för fåglarnas skull. Många som införskaffar fåglar glömmer också bort att  t ex att papegojor lever länge, dom kan heller inte liknas vid en hund eller en katt vad gäller att vilja sitta nära och bli kelad med på samma sätt som en hund eller en katt och dom har en helt egen vilja många gånger. Mindre papegojor lever ungefär i 30 år och stora papegojor kan leva långt över 50 år. En undulat lever från 7 år och även upp till 12 års ålder.

Att sälja en fåglar och låta dom byta hem är många gånger mycket traumatiskt för dom då dom är smarta och kan få men av det precis som du och jag. Särskilt gäller detta dom allra smartaste nämligen papegojfåglarna och parakiterna. Men även för en liten finkfågel är detta en traumatisk upplevelse. När man köper fåglar så skrivs ett osynligt kontrakt om omhändertagande som bör hålla hela deras liv och det innebär att man man måste ta ansvar för fåglarna!

Och såklart Den tid som man lägger ner på sina fåglar i början, ska man även lägga ner när man ägt fågeln i många år alltså inte enbart dom första månaderna och sedan tröttna.

Många fågelägare tröttnar i början för dom inte får fåglarna tama direkt och det inte blir som man tänkt men då måste man också tänka på att det tar tid att bygga upp en relation hos fåglarna samt också att alla är individer precis som du och jag och alla fåglar vill kanske inte ha just en sådan kontakt som en själv önskar.
Fåglar har också personligheter som du och jag och den ena är inte den andra lik, det en gör gör alltså inte en annan. Åter igen så är det viktigt att läsa på ordentligt för att komma underfund med vad som passar just mig. En äldre omplaceringsfågel är svårare än en unge från en seriös uppfödare att få tam.
Också inte att förglömma att bara för att fåglarna varit tama i det förra hemmet innebär det inte att dom är tama med dig utan det är du som måste skapa ett förtroende och bygga på det ibland under hela fåglarnas liv, detta går alltså inte på några timmar eller några dagar utan kan ta ett halvår eller mer innan man fått dom handtama men det kan också gå fort, det beror åter igen helt på hur fågeln är i personligheten och hur mycket man jobbar med dom varje dag.

Då fåglarna har en personlighet kan dom också lägga sig till med dåliga vanor så som att bitas, kanske skrika högt mm. detta är också något man måste ta med i beräkningen när man skaffar fåglar.
En ansvarsfull djurägare börjar med lättare arter av dem man är intresserad av för att efter att ägt en lät art sedan längre fram börjar med dom lite mer svåra och avancerade fågelarterna. Ett fågelägande funkar precis som vilken annan hobby som helst, man är nybörjare i början och tar sig långsamt uppåt.

Enda gången det kan vara okej att flytta på fåglar till nya hem är vid uppfödning av fåglar och byte mellan för att förbättra arten, men som privatperson och dom val du gör då måste du stå fast vid dina val angående fåglarna och inte göra så fåglarna blir slit och slängvara.

Fåglar har en själ, ett psyke och minne precis som du och jag, så gör fåglarna en tjänst läs på, känn in och fundera länge innan man skaffar sig fåglar som husdjur så blir det också bra för båda parter.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2014-03-13 12:34 #1 av: Fridafj

Toppenartikel, och mycket viktiga (kan tyckas självklara men det behöver de ju såklar inte vara om man är helt ny med en djursort) saker som tas upp! Det är ju så himla stor skillnad på finkar och parakiter och duvor och stora papegojor så det är viktigt att pussla lite och se vilken som passar en själv, precis som du skriver som när man skaffar hund och måste tänka på att deras olika egenskaper kanske inte passar just din livsstil, och man kanske måste inse att även om man så gärna VILL så måste man vara realistisk för sin egen och för djurets skull :)

Anmäl
2014-03-13 18:14 #2 av: [Emma--]

Ja man ska verkligen tänka sig för, men om man gör ett misstag och det verkligen inte blev som man tänkt sig det, och om ännu värre att man inte ger fåglarna det dom behöver så kan omplacering vara det bättre alternativet ändå. 

Men då får man försöka lära sig av det misstaget också och göra sitt bästa att hitta ett bra hem åt dom. 

Medarbetare på devon rex ifokus & katter ifokus

Anmäl
2014-03-14 16:54 #3 av: Evisen

Bra skrivet KramisenTummen upp.


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.