Annons:
Etiketterallmänt-om-burfåglarartikelpapegojorhälsa-och-skötselparakiterutfodringbeteende-och-leksjukdomarhäckning
Läst 16698 ggr
JohannaN
2014-03-02 21:27

Barraband parakiten!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 25
Förhandsgranskning av bild 2 av 25
Förhandsgranskning av bild 3 av 25
Förhandsgranskning av bild 4 av 25
Förhandsgranskning av bild 5 av 25
Förhandsgranskning av bild 6 av 25
Förhandsgranskning av bild 7 av 25
Förhandsgranskning av bild 8 av 25
Förhandsgranskning av bild 9 av 25
Förhandsgranskning av bild 10 av 25
Förhandsgranskning av bild 11 av 25
Förhandsgranskning av bild 12 av 25
Förhandsgranskning av bild 13 av 25
Förhandsgranskning av bild 14 av 25
Förhandsgranskning av bild 15 av 25
Förhandsgranskning av bild 16 av 25
Förhandsgranskning av bild 17 av 25
Förhandsgranskning av bild 18 av 25
Förhandsgranskning av bild 19 av 25
Förhandsgranskning av bild 20 av 25
Förhandsgranskning av bild 21 av 25
Förhandsgranskning av bild 22 av 25
Förhandsgranskning av bild 23 av 25
Förhandsgranskning av bild 24 av 25
Förhandsgranskning av bild 25 av 25

Barrabandsparakiten är en oerhört vacker och lugn liten parakit. Den är en idealisk voljär fågel som är en utmärkt art för en person som söker upplevelse med mindre vanligt hållna papegojor. Allt som allt en trevlig fågelart att hålla. Här tas upp mer om det..........

superb papegoja (Polytelis swainsonii), även känd som Barraband parakit  är en idealisk voljärs fågel, som är en utmärkt art för en person som söker upplevelse med mindre vanligt hållande papegojor. Här kan ni läsa mer om det hela…….**

Denna parakit är en medelstor ljusgrön ca 40 cm långa fågel, med långa stjärtfjädrar. Den vuxna hanen har ett rött band över bröst, ljust gult ansikte och hals. Något mycket intressant om arten är att det gröna i fågeln inte har något grönt pigment i sig. Fjädrarnas mikroskopiska ultrastruktur får vitt ljus och får fram eller tvingar fram (svårt att förklara ) det gröna så att ju ljusare dagen är desto grönare ser dom ut. Så en solig dag ser fågeln ut som om den har ett ljus inuti sig. Den vuxna honan har ett blekt blå-grönt ansikte, grågrön hals. Ungdomar har bruna iris och i övrigt liknar dom honorna. Deras vikt ligger på 150 g.

Dessa fåglar häckar i ett ihåliga Eucalyptus cladocalyx träd i mindre kolonier av mellan två och sex bon i samma eller angränsande träd. Dom häckar från september till januari. Många håligheter återanvänds traditionellt år efter år och där hålrummen varierar mycket på djupet. Dom lägger fyra eller fem ägg normalt och inkubationstiden/ruvningstiden är 22 dagar. Ungarna lämnar boet efter ca 40 dagar efter kläckning och dom unga fåglarna är ganska klumpiga under flygning i början.

Kosten hos dom vilda fåglarna består främst av eukalyptusblommor, frukter, nektar och pollen men också frön av gräs och örter, bär, nötter, blommor och insektslarver. I det vilda är dom särskilt förtjusta i psyllid nymfer, och stora flockar lockas till eukalyptus angripna av dessa insektslarver.

I det vilda föredrar barrabands parakiten öppna skogar och skogar nära floder. Dom älskar särskilt skogar med massor av mogna River Red Gum träd att häcka i. Andra träd de gillar inkluderar Blakelys Red Gum, White Box, Red Box, Apple Box och Green Box träd.

Små grupper av barrabander besöker även gårdar, byggnader eller kreaturs-inhägnader där dom plockar upp spilld säd, och i skördeväxande områden och vägkanter där spannmåls spillts från passerande lastbilar ofta i sällskap med gula rosellor (Platycercus elegans flaveolus). Även Eucalyptus cladocalyx som sätts upp som vindskydd runt jordbruksmarker livnär sig barrabanderna av blommorna från dessa träd och är också det träd som dom föredrar att häcka i.

Barrabandparakiten har ett antal smeknamn så som Superb Parrot, Barraband's Parrot, Green Leek parrot och Scarlet-Breasted Parrot. De kommunicerar med ett starkt, skarptkrak-karrark-ljud.

Barrabands parakiten är listad som en sårbar art i ACT (Association for the Conservation of Threatened Parrots) och NSW (New South Wales) och skyddas nationellt och inter-nationellt. Markröjning har förstört mycket av den livsmiljö dom lever i. Det uppskattas att endast cirka 6500 vuxna individer kan hittas i naturen.

Små grupper av barrabanderna besöker även gårdar, byggnader eller kreatursinhägnader där dom plockar upp spilld säd, och i skördeväxande områden och vägkanter där spannmåls spillts från passerande lastbilar ofta i sällskap med gula rosellor (Platycercus elegans flaveolus). Även Eucalyptus cladocalyx som sätts upp som vindskydd runt jordbruksmarker livnär sig barrabanderna av blommorna från dessa träd och är också det träd som dom föredrar att häcka i.

Dessa fåglar är väldigt fredliga och kan med fördel hållas med andra arter i bra och ordentligt stora voljärer. Tänk också på att dessa fåglar är ett flockdjur som i det vilda lever i mindre flockar där dom förflyttar sig tillsammans, söker föda och vatten ihop. Dom är också parlevande och du som människa kan aldrig ersätta en barrabandsparakits behov att få tala med någon som kan sitt språk så varken människan eller speglar kan ersätta ett verkligt fågelsällskap.
Det ända negativa med barrabanderna är att dom är väldigt lätt stressade fåglar så det är viktigt att börja tidigt för att få dom att lite på en och på handen.

Kosten för Barrabandsparakiter
Maten är A och O i ett fågel och djurägande och det som man måste tänka på är att ha bra frön med bra kvalité. dit hör tyvärr inte frön från en mataffär då dom oftast inte är av bra kvalité!!

När det kommer till kosten hos barrabands parakiterna blir det oftast fel, man tänker fel, har fått fel tips från början och det kan leda till hälsoproblem hos dom. Kosten, lika viktigt som det är för oss är det för dom. Vi måste hjälpa dom att få i sig allt dom behöver precis som vi behöver få i oss när vi äter så som vitaminer, mineraler, fibrer, antioxidanter, proteiner, nyttiga fetter, omega 3+6, enzymer, jod och kalk.

I det vilda lever dom på eukalyptusblommor, frukter, nektar och pollen men också frön av gräs och örter, bär, nötter, blommor och insektslarver. I det vilda är dom särskilt förtjusta i psyllid nymfer, och stora flockar lockas till eukalyptus angripna av dessa insektslarver.

Arten drabbas lätt av ögonproblem, maskangrepp, aspergillus svamp och A-vitamin brist. Tänk på att fett och A-vitaminer samarbetar i fågelkroppen, fett gör så att fågelkroppen tar upp a-vitaminerna bättre i fågel-kroppen så man skall ge av båda men inte överdriva. Det är alltså viktigt att tänka på att inte ge för mycket av det dåliga fettet till fåglarna och fokusera sig på att ge mer av a-vitaminrik kost. Bra fetter är omega 3, chia frön är bra att ge, hampa och linfrön. Solrosfrön då och då. För att undvika maskangrepp och parasiter hos dom efter sommaren ute i voljär kan man erbjuda dom lite renfana för att hålla det i schack.

10% av kosten bör bestå av pellets.

40% av kosten kan man erbjuda frön av stor variation och med bra kvalité är ett bra tillskott i kosten. Dit hör tyvärr inte frön från en mataffär då dom oftast inte är av bra kvalité! Solrosfrön kan ges då och då i kosten för att berika den och då skalade frön. Även nötter kan erbjudas men då i mindre mängd än fröna. Tänk på att solros-frön och nötter har stort innehåll av fett, som kan göra dom sjuka och överviktig om det ges i för stora mängder, man ska inte heller ge jordnötter då detta kan göra dom sjuka, på grund av svampsporer som finns i dessa nötter.

50% av kosten ska bestå av grönsaker, örter, bär, groddade och blötlagda frön och baljväxter, odlade skott, ätbara blommor, bär och frukt samt växter från naturen.

A-vitaminrika saker att ge till fåglarna är: Blomkål, Broccoli, Brysselkål, Chili (särskilt den röda), Endiver, Grönkål, Lingon, Maskrosblad, Melon, Morötter, Nypon, Nässlor, Papaya, Persilja, Pumpa, Röd paprika, Rönnbär, Spenat, Sparris, Sötpotatis, Tomater och kokt Ägg. Starkt färgade grönsaker innehåller mer A-vitamin.

Även att baka fågelbröd, olika sorters smoothies och erbjuda egengjord juice, torkade frukter, bär och grönsaker (i mindre mängd), torkade örter, naturliga teer (ej från mataffär) etc.

Fågelbröd recept https://burfaglar.ifokus.se/articles/5e56d3f78e0e742f27006268-att-baka-brod-till-vara-burfaglar?discussions-1

Hur man torkar frukt, grönsaker och bär https://burfaglar.ifokus.se/articles/5e5d3f088e0e74377701a24d-torkad-frukt-bar-gronsaker-till-vara-burfaglar?discussions-1

Smoothie tips https://burfaglar.ifokus.se/articles/5e4b0bca8e0e74406403e6e8-smoothies-en-nyttig-dryck-aven-for-burfaglar?discussions-1

Super food pulver att blanda i chops, smoothies, juicer, fågelbröd etc. https://burfaglar.ifokus.se/articles/5e55a09d8e0e7427d3000589-raw-superfood-pulver-for-vara-burfaglar?discussions-1

Kalksten, jod sten och ett bra vitamin och mineralpulver är också bra att ha i buren/voljären. Glöm inte av motionen och när ni ger dom torra fröna av stor variation låt dom leta efter fröna i halm, hö etc. så dom måste jobba för födan. Hitta på både fodergömmor och födosök så dom får hålla sig aktiva. Precis som dom skulle ha gjort i det vilda.

Giftig mat är: ALKOHOL, AVOKADO, CHOKLAD (drickbar och ätbart), LAKRITS, KAFFE, __LÖK, OKOKT POTATIS, RABARBER, TE, SALT ( i större mängd) TOMATPLANTAN (självaste tomaten kan man ge)!

Låta sina fåglar bada
alla fågelarter bör ha tillgång till ett vattenbad eller bli sprayade med en vattenspruta någon gång i veckan för att kunna hålla sin fjäderdräkt i trim så också barrabanderna. tänk också på att ha färskt vatten till dom varje dag. 
Det är precis som du och jag och i det vilda så regnar det eller så söker fåglarna upp ett ställe för att kunna bada.
Fåglar badar inte som vi människor gör utan doppar sig några snabba gånger så det täcker fjäderdräkten men där dom inte blir helt genomblötta. Sprayflaskor kan man köpa i affärer eller i shoppar. 
Sex eller sju korta sprayningar ovanför fågeln bör vara tillräckligt för att vatten dimman skall sjunka in i fjäderdräkten lättast är att spraya dom när dom är i sin bur. Vid sprayning eller bad, se till att du använder ljummet vatten. Försök att inte spray dom eller låta dom bada dagligen då det inte är bra för dom.

Motion är superviktigt för fåglarna
Fåglar är gjord för rörelse och inte för ett stillasittande liv i en trång liten bur! Fåglar behöver röra på sig för att behålla sin hälsa och prestationsförmåga. Fåglarna har samma arvsmassa i dag som då, dom är vilda i sinnet och precis som sina vilda släktingar är dom flesta fåglar nomader i det vilda och flyger långa sträckor varje dag för att finna föda, vatten och bra häckningsplaster.
Hälsovinsterna är stora om fåglarna får regelbundet flyga och hålla igång jämfört med om dom är mest stillasittande. Dom blir gladare, kan lättare hantera stress och hålla vikten. Dessutom blir dom piggare. Starka muskler stöder och skyddar lederna, dessutom förbättras rörligheten och balansen. Det är viktigt att man sysselsätter sina fåglar med olika leksaker, grenar att gnaga på och att dom får flyga fritt så mycket som möjligt och att man har stora burar.
Friflygning i ett rum eller huset/lägenheten är något som är mycket viktigt för fåglarna, eller i stora voljärer utomhus och inomhus.

när dina fåglar är ute och friflyger i rummet är det viktigt att tänka på fåglarnas säkerhet. att fågelsäkra rummet är ett måste då en parakit-näbb kan orsaka mycket skada både på inredning, sladdar mm. och sig själv. det finns också olika andra saker vi har i hemmet som är skadligt som man bör ha uppsikt över när ens fåglar är ute och flyger. när man tar ut sin fågel för första gången måste man ha persienner nere och fördragna eller postitlappar så dom inte flyger in i fönsterrutorna, efter en någon vecka kan man vrida persiennerna.

något mer som är viktigt är att tänka på att inte ha öppna fönster eller dörrar. ett tips är att man kan ha nätdörrar och nätfönster. då slipper man en förrymd fågel. 

Buren
Att införskaffa en en rejäl bur åt sina fåglar är något som är lag på, minsta tillåtna lagliga måttet för barrabandsparakiter är 1,44, burens längd minst 160 cm, höjd minst 100 cm där minsta tillåtna yta är (m2) men ju större desto bättre. Dom måste få chansen att kunna sträcka ut sina vingar även i buren och att måtten finns är för att någon gång måste vi människor iväg någonstans och då måste vi stänga in våra fåglar och då skall dom få ha möjlighet att kunna flyga runt även i buren. Voljär är något som verkligen rekommenderas att ha till dom med stora mått. 

Grenar
Grenar är naturens klo och näbbtrimmare, grenar från naturen stimulerar fötterna, inget slår äkta härliga naturgrenar. svarvade pinnar och plastpinnar är superdåligt för deras fötter och föreslås att inte ha i buren alls! Även sandpappersrören som säljs i affärer borde inte få säljas då dom inte gör någon nytta alls enbart onytta, kan ge sår på fåglarnas fötter. 

Giftfria Trädsorter samt knopp och blomm!
Al, Alm, Asp, Berberis, Björk, Bok, bottle brush, Camellia, Ekologiska citrusträd
(från Lime, Kumquat, Grapefrukt, Apelsin och Citron), Ek, Eukalyptus, Fikon träd, Gran (grenar, barr och kottar, torka grenarna så kådan stelnar), Hagtorn (grenar, blad, blommor och bär), Hallonbuske, Hassel, Havtorn (grenar, blommor och blad), Lönn, Lind, Lärk, Magnolia (Grenar, blommor, knopp och bark), Mandelträd, Ormhassel, Pil, Päronträd, Poppel, Rosträd, Rönn, Rönnsumak, Spirea, Syren-grenar (endast bondsyren och man kan ge både grenarna blommorna/bladen), Syrenbuddleja, Sälg, Tall (grenar, barr och kottar, torka grenarna så kådan stelnar) Vinbärsgrenar (Grenar, bär, och blad), Vidé och Äppelträd.

Giftiga trädsorter!!
Barrträd bör undvikas pga kådan (eller skrubbas noga), Idegran, Getapel (rhamnus cathartica), Gullregn (laburnum), Hästkastanj (aescullus hippocastanum).

Uvb-ljus väldigt viktigt för inomhuslevande fåglar
Att ha en lampa med UV-ljus för fåglar som inte vistas regelbundet i utevoljär är att rekomendera. man kan införskaffa en uv-lampa som avger uvB.
Fågelns belysning skall helst följa ljustiden utomhus. Detta hjälper fågeln att ställa in sin inre klocka,  reglera sitt endokrina system (endokrina körtlar är samlingsnamnet för de körtlar som bildar, ibland också lagrar och avger hormoner direkt till blodet), matsmältning, att få en fin fjäderdräkt och för att hålla sig frisk och sund. Fågelns färger förstärks och framträder ljuset. Ljuset utlöser också häcknings- ruggnings- och flyttbeteendet.
Det viktiga vitamin d3 som fåglar annars tillgodogör sig från solstrålar får dom genom en uv-lampa. Fågeln är väldigt beroende av sin syn och deras färgsyn är mycket mer utvecklad än vår och det hjälper UV-lampan till med. UV-ljuset hjälper också fågeln att ta upp D-vitamin ur kosten, som i sin tur underlättar kalciumupptaget.
TÄNK PÅ att INTE använda uv lampor avsedda för REPTILER då dom är oftast alldeles för starka och skadar ögonen på en fågel.

Häcka sina barrabandsparakiter
Att häcka sina barrabander är ett väldigt stort ansvar och man bör tänka efter noga innan man sätter sitt par i häck då häckning inte alltid är en dans på rosor!! Det är viktigt att man granskar dom barrabandspar som ska få häcka noga.
De får inte vara sjuka eller svaga, de måste ha goda egenskaper man vill föra vidare och de måste leva under hälsosamma förhållanden. Det är också viktigt att läsa på ordentligt innan man ens funderar på att häcka sina fåglar.

Bästa resultat av en häckning är från par som hålls i separata voljärer med bra mått och en holk. Det kan vara svårt att få paren att acceptera holken.
Där emot vill dom gärna bygga bo i ihåliga stockar med entréer genom naturliga gångar. Dom lägger fyra till sex ägg normalt och inkubationstiden/ruvningstiden är 22 dagar.

Ungarna lämnar boet efter ca 40 dagar efter kläckning det att dom kläckts och de unga fåglarna är ganska klumpiga under flygning i början. Dom häckar från september till januari. Efter att dom flygtränat följer ungarna med dom vuxna på en nästan omedelbar utflyttning från häckningsområdet så det är bra att känna till det.

Sjukdomar
Det är väldigt viktigt att läsa på om dom olika sjukdomar som drabbar fåglar så man är förbered på om sjukdom skulle vara framme. En sjukdom som är väldigt vanlig på barrabander är rundmaskar. Då dessa fåglar spenderar mycket tid på marken för att finna föda är det viktigt att hålla koll på dom så dom inte insjuknar av dessa maskar. mer info om sjukdomar på fågel finns längst ner på fakta sidan på www.fagelfenix.n.nu .

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Burfåglar.ifokus är sajten för oss alla fågelintresserade. Om du har undulater, zebrafinkar, nymfkakaduor eller ingen fågel alls spelar ingen roll. Här är alla lika välkomna! På burfåglar.ifokus diskuterar vi om olika fågelarter och hur man tar hand om sina fåglar på bästa sätt. Välkommen in i burfåglarnas värld!
  • Redigerat 2022-01-14 14:22 av JohannaN
Annons:
Zebrafink
2014-03-03 14:22
#1

hur ser ungen ut da :)

JohannaN
2014-03-03 16:13
#2

precis som honan🙂

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

mr bashir
2014-03-05 14:20
#3

kan dem bi tama? :)

JohannaN
2014-03-05 15:40
#4

med tålamod och hur mycket man håller på med dom spelar nog en viktig roll🙂

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Zebrafink
2014-07-27 04:54
#5

Super bra inlägg tycker jag! !! 😀 Vet massa saker om dessa sötnosarna! Fortsätt så Kramisen! Hipp hipp hurra

MontEverest
2019-03-16 09:37
#6

Är barrabander högljudda??  för lägenhet? Går de ihop med andra fåglar? Måste man ha cites? Bara allmänt nyfiken på de… de verkar äta mer frukt …har de mer som loris avföring då?

Annons:
JohannaN
2019-03-21 16:06
#7

**Är barrabander högljudda?
**Dom har ett högljudd läte men dom har det inte hela tiden. Mina har jag i lägenhet och grannen störs inte av dom. Men alltid bra att höra hur grannarna ser på det hela med fåglar ovan eller under där man bor.

**Går de ihop med andra fåglar? 
**Dom går bra ihop med andra arter av fåglar.

** Måste man ha cites?
**Nopp, ingen cites behövs.

Bara allmänt nyfiken på de… de verkar äta mer frukt …har de mer som loris avföring då?
Mina äter en varierad kost och dom äter både frön, bär, grönsaker, frukt, örter etc. så dom är allätare och har som en nymfparakits avföring.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Upp till toppen
Annons: