Papegojor

Barrabands parakiten!

2014-03-02 21:27 #0 av: JohannaN

Barrabandsparakiten är en oerhört vacker och lugn liten parakit. Den är en idealisk voljär fågel som är en utmärkt art för en person som söker upplevelse med mindre vanligt hållna papegojor. Allt som allt en trevlig fågelart att hålla. Här tas upp mer om det..........

superb papegoja (Polytelis swainsonii), även känd som Barraband parakit  är en idealisk voljärs fågel, som är en utmärkt art för en person som söker upplevelse med mindre vanligt hållande papegojor. Den är en härdig fågel som lever vilt i sydöstra Australien från skogsmark i New South Wales och Victoria. Det finns ungefär minst 10.000 individer i det vilda och bedöms som sårbar i det vilda på röda listan över utrotningshotade arter.
Denna parakit är en medelstora ljus grön ca 40 cm långa fågel, med långa stjärtfjädrar. Den vuxna hanen har ett rött band över bröst, ljust gult ansikte och hals. Den vuxna honan har ett blekt blå-grönt ansikte, grågrön hals. Ungdomar har bruna iris och i övrigt liknar dom honorna.
Dessa fåglar häckar i ett ihåliga Eucalyptus cladocalyx träd i mindre kolonier av mellan två och sex bon i samma eller angränsande träd. Många håligheter återanvänds traditionellt år efter år och där hålrummen varierar mycket på djupet. Dom lägger fyra eller fem ägg normalt och inkubationstiden/ruvningstiden är 22 dagar.
Ungarna lämnar boet efter ca 40 dagar efter kläckning det att dom kläckts och de unga fåglarna är ganska klumpiga under flygning i början.

Kosten hos dom vilda fåglarna består främst av eucalyptus blommor, frukter, nektar och pollen men också frön av gräs och örter, bär, nötter, blommor och insektslarver. I det vilda är dom särskilt förtjusta i psyllid nymfer, och stora flockar lockas till eucalypts angripna av dessa insektslarver.
Små grupper av barrabanderna besöker även gårdar, byggnader eller kreatursinhägnader där dom plockar upp spilld säd, och i skördeväxande områden och vägkanter där spannmåls spillts från passerande lastbilar ofta i sällskap med gula rosellor (Platycercus elegans flaveolus). Även Eucalyptus cladocalyx som sätts upp som vindskydd runt jordbruksmarker livnär sig barrabanderna av blommorna från dessa träd och är också det träd som dom föredrar att häcka i.

Dessa fåglar är väldigt fredliga och kan med fördel hållas med andra arter i bra och ordentligt stora voljärer. Tänk också på att dessa fåglar är ett flockdjur som i det vilda lever i mindre flockar där dom förflyttar sig tillsammans, söker föda och vatten ihop. Dom är också parlevande och du som människa kan aldrig ersätta en barrabandsparakits behov att få tala med någon som kan sitt språk så varken människan eller speglar kan ersätta ett verkligt fågelsällskap.

Foder för Barrabandsparakiter
Maten är A och O i ett fågel och djurägande och det som man måste tänka på är att ha bra frön med bra kvalité. dit hör tyvärr inte frön från en mataffär då dom oftast inte är av bra kvalité!!
I den vanliga fröblandningen kan man även blanda i andra frön av olika sorter så som Gräsfrö, åkergräsfrö, Havre, Korn, Råg, Sesamfrön, tistelfrön, vete och även frön från örter samt också att ge barrabanderna en så varierad och bra kost som möjligt. Dessa fåglar är inte så värst kräsna utan äter och smakar oftast det som bjuds. Tänk på att lika viktigt som det är för oss är det för dom att få en bra och varierad kost.
Fåglar i det vilda äter olika frösorter både torra och i olika groddnings faser samt gräset som växer upp av fröna och även annat dom finner på sina nomad vandringar, även insekter och där får dom i sig allt dom behöver, det får dom absolut inte i en bur i Sverige, därför måste vi hjälpa dom att få i sig allt dom behöver precis som vi behöver få i oss när vi äter så som vitaminer, mineraler, fibrer, antioxidanter, proteiner, nyttiga fetter jod och kalk.
Utöver fröblandningen kan man erbjuda dessa fåglar pellets, grönsaker, bär, örter, frukter (då och då), nektar, pollen, nötter, blommor och insektslarver. Gör kosten så varierad som det bara går och något som är viktigt för fåglarna är att ge dom fri tillgång på kalksten och jodsten. Det är också viktigt att ge runt 3-4 gånger i veckan ett vitamin och mineralpreparat på maten så dom verkligen får i sig allt det dom behöver.
Alla fåglar reagerar starkt till när man hänger in i voljären av grenar av blommande eucalypts eller grevilleas. Dom kommer omedelbart att äta av blommorna och sedan spendera många timmar att tugga och strimla bladen innan dom tuggar bort barken. Så kan ni få tag i det är ni fåglarnas bästa vän.

Giftig mat är: ALKOHOL, AVOKADO, CITRON, CHOKLAD (drickbar och ätbart)LAKRITS, KAFFE, LÖK, OKOKT POTATIS, RABARBER, TE, SALT ( i större mängd) TOMATPLANTAN (självaste tomaten kan man ge)!


Låta sina fåglar bada

alla fågelarter bör ha tillgång till ett vattenbad eller bli sprayade med en vattenspruta någon gång i veckan för att kunna hålla sin fjäderdräkt i trim så också barrabanderna. tänk också på att ha färskt vatten till dom varje dag. 
Det är precis som du och jag och i det vilda så regnar det eller så söker fåglarna upp ett ställe för att kunna bada.
Fåglar badar inte som vi människor gör utan doppar sig några snabba gånger så det täcker fjäderdräkten men där dom inte blir helt genomblötta. Sprayflaskor kan man köpa i affärer eller i shoppar. 
Sex eller sju korta sprayningar ovanför fågeln bör vara tillräckligt för att vatten dimman skall sjunka in i fjäderdräkten lättast är att spraya dom när dom är i sin bur. Vid sprayning eller bad, se till att du använder ljummet vatten. Försök att inte spray dom eller låta dom bada dagligen då det inte är bra för dom.

Motion är superviktigt för fåglarna
Fåglar är gjord för rörelse och inte för ett stillasittande liv i en trång liten bur! Fåglar behöver röra på sig för att behålla sin hälsa och prestationsförmåga. Fåglarna har samma arvsmassa i dag som då, dom är vilda i sinnet och precis som sina vilda släktingar är dom flesta fåglar nomader i det vilda och flyger långa sträckor varje dag för att finna föda, vatten och bra häckningsplaster.
Hälsovinsterna är stora om fåglarna får regelbundet flyga och hålla igång jämfört med om dom är mest stillasittande. Dom blir gladare, kan lättare hantera stress och hålla vikten. Dessutom blir dom piggare. Starka muskler stöder och skyddar lederna, dessutom förbättras rörligheten och balansen. Det är viktigt att man sysselsätter sina fåglar med olika leksaker, grenar att gnaga på och att dom får flyga fritt så mycket som möjligt och att man har stora burar.
Friflygning i ett rum eller huset/lägenheten är något som är mycket viktigt för fåglarna, eller i stora voljärer utomhus och inomhus.

när dina fåglar är ute och friflyger i rummet är det viktigt att tänka på fåglarnas säkerhet. att fågelsäkra rummet är ett måste då en parakit-näbb kan orsaka mycket skada både på inredning, sladdar mm. och sig själv. det finns också olika andra saker vi har i hemmet som är skadligt som man bör ha uppsikt över när ens fåglar är ute och flyger. när man tar ut sin fågel för första gången måste man ha persienner nere och fördragna eller postitlappar så dom inte flyger in i fönsterrutorna, efter en någon vecka kan man vrida persiennerna.

något mer som är viktigt är att tänka på att inte ha öppna fönster eller dörrar. ett tips är att man kan ha nätdörrar och nätfönster. då slipper man en förrymd fågel. 

Buren
Att införskaffa en en rejäl bur åt sina fåglar är något som är lag på, minsta tillåtna lagliga måttet för barrabandsparakiter är 1,44, burens längd minst 160 cm, höjd minst 100 cm där minsta tillåtna yta är (m2) men ju större desto bättre. Dom måste få chansen att kunna sträcka ut sina vingar även i buren och att måtten finns är för att någon gång måste vi människor iväg någonstans och då måste vi stänga in våra fåglar och då skall dom få ha möjlighet att kunna flyga runt även i buren. Voljär är något som verkligen rekommenderas att ha till dom med stora mått. 

Grenar

Grenar är naturens klo och näbbtrimmare, grenar från naturen stimulerar fötterna, inget slår äkta härliga naturgrenar. svarvade pinnar och plastpinnar är superdåligt för deras fötter och föreslås att inte ha i buren alls! Även sandpappersrören som säljs i affärer borde inte få säljas då dom inte gör någon nytta alls enbart onytta, kan ge sår på fåglarnas fötter. 

Giftfria Trädsorter samt knopp och blomm!
Al, Asp, Bok, Björk, Ek, Gran, Hassel, Lönn, Ormhassel, Päronträd, Rönn, Syren-grenar (enbart grenarna inte blommorna/bladen), Tall (grenar av Tall sköljes noga så kådan försvinner) Vinbärsgrenar, Vidé och Äppelträd.

Giftiga trädsorter!!
Barrträd bör undvikas pga kådan (eller skrubbas noga), Idegran, Getapel (rhamnus cathartica), Gullregn (laburnum), Hästkastanj (aescullus hippocastanum).

Uvb-ljus väldigt viktigt för inomhuslevande fåglar
Att ha en lampa med UV-ljus för fåglar som inte vistas regelbundet i utevoljär är att rekomendera. man kan införskaffa en uv-lampa som avger uvB.
Fågelns belysning skall helst följa ljustiden utomhus. Detta hjälper fågeln att ställa in sin inre klocka,  reglera sitt endokrina system (endokrina körtlar är samlingsnamnet för de körtlar som bildar, ibland också lagrar och avger hormoner direkt till blodet), matsmältning, att få en fin fjäderdräkt och för att hålla sig frisk och sund. Fågelns färger förstärks och framträder ljuset. Ljuset utlöser också häcknings- ruggnings- och flyttbeteendet.
Det viktiga vitamin d3 som fåglar annars tillgodogör sig från solstrålar får dom genom en uv-lampa. Fågeln är väldigt beroende av sin syn och deras färgsyn är mycket mer utvecklad än vår och det hjälper UV-lampan till med. UV-ljuset hjälper också fågeln att ta upp D-vitamin ur kosten, som i sin tur underlättar kalciumupptaget.
TÄNK PÅ att INTE använda uv lampor avsedda för REPTILER då dom är oftast alldeles för starka och skadar ögonen på en fågel.

Häcka sina barrabandsparakiter
Att häcka sina barrabander är ett väldigt stort ansvar och man bör tänka efter noga innan man sätter sitt par i häck då häckning inte alltid är en dans på rosor!! Det är viktigt att man granskar dom barrabandspar som ska få häcka noga.
De får inte vara sjuka eller svaga, de måste ha goda egenskaper man vill föra vidare och de måste leva under hälsosamma förhållanden. Det är också viktigt att läsa på ordentligt innan man ens funderar på att häcka sina fåglar.

Bästa resultat av en häckning är från par som hålls i separata voljärer med bra mått och en holk där det kan vara svårt att få paren att acceptera holken.
Där emot vill dom gärna bygga bo i ihåliga stockar med entréer genom naturliga gångar. Dom lägger fyra till sex ägg normalt och inkubationstiden/ruvningstiden är 22 dagar.

Ungarna lämnar boet efter ca 40 dagar efter kläckning det att dom kläckts och de unga fåglarna är ganska klumpiga under flygning i början. Aveln i det vilda börjar i slutet av september där ungarna är flygklara under slutet av november till början av december.
Efter att dom flygtränat följer ungarna med dom vuxna på en nästan omedelbar utflyttning från häckningsområdet så det är bra att känna till det.

Sjukdomar
Det är väldigt viktigt att läsa på om dom olika sjukdomar som drabbar fåglar så man är förbered på om sjukdom skulle vara framme. En sjukdom som är väldigt vanlig på barrabander är rundmaskar. Då dessa fåglar spenderar mycket tid på marken för att finna föda är det viktigt att hålla koll på dom så dom inte insjuknar av dessa maskar. mer info om sjukdomar på fågel finns längst ner på fakta sidan på www.fagelfenix.n.nu .

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2014-03-03 14:22 #1 av: Zebrafink

hur ser ungen ut da :)

Anmäl
2014-03-03 16:13 #2 av: JohannaN

precis som honanGlad

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2014-03-05 14:20 #3 av: mr bashir

kan dem bi tama? :)

Anmäl
2014-03-05 15:40 #4 av: JohannaN

med tålamod och hur mycket man håller på med dom spelar nog en viktig rollGlad

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2014-07-27 04:54 #5 av: Zebrafink

Super bra inlägg tycker jag! !! 😀
Vet massa saker om dessa sötnosarna!
Fortsätt så Kramisen!
Hipp hipp hurra

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.