Hälsa och skötsel

Rädda oönskade, vanvårdade fåglar!

2014-02-15 22:30 #0 av: JohannaN

Det är en oerhört fin gest att göra om man har plats och rum för flera små dun. Det finns så många oönskade, vanvårdade fåglar där ute i behov av hem men också fåglar som behöver hem på grund av att ägaren själv blivit sjuk eller andra omständigheter behöver hjälp att omplacera sina fåglar. Det är mycket man behöver tänka på när man tar hand om en fågel från ett annat hem särskilt om man redan har fåglar. Här tas upp mer om det.............

Den gula fågeln led av en fruktansvärd näringsbrist, vitaminbrist och mineralbrist när den kom och var så mager att man trodde att döden var enda alternativet. Denna fågel efter att ha fått rätt behandling och kost gick upp i vikt och fjädrarna började komma fram samt livsgnistan kom tillbaka.

Att ta hand om eller rädda en oönskad fågel, ett vanvårdsfall eller att ta hand om en omplaceringsfågel är en väldigt god gärning då det finns så många oönskade små liv där ute i behov av nytt hem. 

Många människor köper en fågel utan att tänka efter, läsa på och bara efter en kort tid tappat intresset vilket gör att det finns en mängd fåglar ute på annons som längtar efter ett nytt hem men som också kan leva under hemska förhållanden. Ägaren kan också få akuta problem till varför dom måste omplacera eller sälja sin fågel/fåglar.

Det finns mycket man bör tänka på när man tar över fåglar från ett hem särskilt om det hemmet inte varit det bästa och det är att ha karantän om man har andra fåglar i huset för att minska smittospridningen i flocken. 
Man bör också hälsoundersöka fågeln/fåglarna hos veterinär där man kan få hjälp med att avmaska och kvalsterbehandla sina fåglar för att minimera att få in parasiter och mask i sin egen flock. 
När fågeln/fåglarna anländer hem bör man ge fågeln/fåglarna extra med b-vitaminer som gör att dom klarar ur flytten och transporten.
Det är också viktigt att se till fågelns/fåglarnas allmäntillstånd är under hela karantänstiden och vara uppmärksam och handla snabbt om fågeln/fåglarna inte mår bra.

Att ta hand om ett djur som farit illa eller som behöver omplaceras innebär att man ger ett djur i behov av hjälp ett nytt fint och bättre hem. 

Genom att öppna ditt hem för en fågel/fåglar som behöver nytt hem oavsätt om det är en ung individ eller en vuxen individ spelar ingen roll. Är det en vuxen individ är fågeln redan en färdig individ med utvecklad karaktär och egenheter och kan ha mycket med sig i bagaget så man är beredd på det och det kan också röra sig om misshandel eller misär vilket gör att dom kan vara tillbakadragna, känsliga eller oroliga, lättstressade samt kan också ha lagt till sig med dåliga och fula ovanor. Ganska snart kan du upptäcka om fågeln är en pigg framåt individ eller är det den spralliga individen och energiknippet eller så kan det vara en väldigt skygg liten fågel. Det gäller att ta det i fågelns/fåglarnas takt och inte stressa, låt det ta sin tid och detta gäller särskilt om fågeln/fåglarna är gamla.

Vare sig man köper en fågel från en uppfödare eller tar en sig an ett vanvårdsfall/omplacering bör beslutet alltid vara ordentligt genomtänkt. Att flytta ofta och ständigt, få nya hem kan sätta djupa spår i själen på en fågel. En fågel som tidigare varit med om flera separationer kan känna sig väldigt otrygg och knyta sig hårt till dig som ägare men också till flocken. Lev alltid upp till fåglarnas förväntningar och tänk noga igenom beslutet att ta in en till fågel i ditt hem men också gäller detta för den som tar hem en fågel/fåglar i hemmet som inte tidigare haft fåglar så djuret slipper omplaceras igen. Läs alltid noga på om fågelarten så man är påläst och vet vad man gör.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2014-02-16 15:25 #1 av: zebrafink2014

Ja, det är en fin sak att rädda vanvårdade fåglar =)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.