2014-01-29 20:58 #0 av: JohannaN

Frågor som tagits upp så många gånger men som inte riktigt fått något svar på men som nu finns att ta del av. Detta är en fakta artikel ur en veterinärs ögon men också dom erfarna uppfödarnas ögon. Hoppas ni får en trevlig läsning.........

Dessa frågor har ställts och diskuterats så många gånger fram och tillbaka och nu tog jag mig friheten att ställa frågorna hos kunniga och erfarna veterinärer, uppfödare och sätter in det som en artikel.

Frågan i sin helhet finns här samt svaret det är Marianne Tornvall som svarat: http://www.veterinaren.nu/fragelada/besvarad/fagel/mjolkintolerans-och-glutenkansliga-fagel

Så här svarade hon och då det inte funnits något särskilt bra svar om detta tidigare men nu tack vare hennes och dom andras svar har man nu något att gå på:
Eftersom fåglar inte är däggdjur kommer de aldrig någonsin i kontakt med mjölkprodukter i det vilda. De är därför inte skapta att äta eller dricka mjölprodukter. Därmed inte sagt att det är direkt skadligt i små mängder. Ska man hårddra det hela finns det ingen fågel i fångenskap som äter det som de äter i det vilda. Det mesta de stoppar i sig i naturen, vet vi inte ens vad det är.

Fördelen med mjölkprodukter är att de är kalkrika och det är inte helt ovanligt med kalkbristsjukdomar, ffa på honfåglar som lägger ägg. Det är också en ganska bra proteinkälla.

Innan vi vet mer om fågelnutrition och vad varje art äter naturligt är det svårt att säga vad som är lämpligt och olämpligt. Råden vi har idag är oftast baserade på erfarenhet och inte på vetenskapliga studier.

När det gäller mjölsyrebeakterier har jag aldrig hört eller erfarit att det skulle vara skadligt. Diskussionen gäller snarare om de gör någon nytta över huvud taget.

Även när det gäller glutenintolerans finns det alldeles för lite studier för att man ska kunna säga att fåglar kan drabbas av det. Rykten av den här typen uppstår ofta till följd av att någon har eller har haft en fågel som varit dålig i magen och när de slutade ge gluten blev den bättre. Om det var en “äkta” glutenintolerans eller inte är svårt att veta eftersom även livsmedel innehållande gluten är onaturlig mat får en fågel.

Jag är ledsen att inte kunna ge dig mer exakta svar men vetenskapen går långsamt framåt så förhoppningsvis vet vi snart mer.

svar från Gunnel Andersson Roslagstull:

Hej Johanna,
Nej det går vanligen bra att ge fåglar mjölkprodukter. Precis som många andra djur så har de inte enzymet laktas som spjälkar mjölksockret. Hos enstaka individer kan detta leda till diarré, men som många fågelägare kan intyga är det merparten av fåglar som tål att äta ost, keso, yoghurt m m.
Problem uppstår vanligen hos äldre individer som inte introducerats för mjölkprodukter relativt tidigt i livet. Detsamma gäller faktiskt för oss människor.

Hälsningar
Gunnel


Här kommer svar från en uppfödare med hela 60 års erfarenhet vad gäller fågeluppfödning och fågelhobby:

Hej Johanna.
Gamle kände stadsveterinären Uno Plazikowski, som var en god vän till mig, föreslog vid tillfälle vitt franskbröd uppblött med mjölk, som ett foderkomplement till fåglar. Där finns i stort sätt svar på bägge de frågeställningar du har.
Jag har inte mött några problem med varken det ena eller det andra. Nu är väl inte mjölk och laktos det första man tänker på, som fågelfoder, men jag tror inte det bereder dem problem. Jag har svårt att se problem med glutenintolerans hos fåglar.
Kan eventuellt förekomma problem med det hos någon enstaka individ, men det är inget att oro sig för. Jag har under mina alla årtionden aldrig mött problem med något av detta.
Med anknytning till probiotika vill jag säga att jag ser, med mycket lång erfarenhet (30 år) och medicinsk skolning, probiotika som en välsignelse för såväl människor som djur. Precis som aloe vera. Det skulle ta flera sidor av mail för att förklara och fördjupa oss i detta.
Som i så många andra fall kan det finnas olika synpunkter på såväl mjölkprodukter, som gluten och probiotika, men jag lutar mina kommentarer och mina synpunkter mot LÅÅÅÅÅNG erfarenhet.