Sjukdomar

Ångbad Väldigt Bra Vid Sjukdom Hos Fåglar!

2014-01-22 19:36 #0 av: JohannaN

En fågel som visar tecken på sjukdom, har problem med andningen mm. blir väldigt bra hjälpt genom att få sitta i ångbad i duschrummet. Här tas upp mer om vad ett ångbad gör för fågeln och hur du skall gå till väga..............

När fågeln är sjuk är ett varmt ångbad något som är bra och som hjälper fågeln att t ex andas bättre men som också ger fåglarna värme. Man sätter alltså in fågeln i en sjukbur och in i duschen och sätter på varmvattnet på högsta värme och låter värmen fylla duschrummet så det blidas en ångande dimma. Detta är också något som rekommenderas av veterinärer.


Ett ångbad har en fysiologisk effekt på kroppen. Den varma fuktiga luften ökar fågelkroppens cirkulation och dessutom slappnar fågeln av i muskler och leder. Ånga är också till stor hjälp för fåglar som lider av tung andning och luftvägsbesvär då ångan även hjälper att öppna upp lungorna, lungsäckarna och luftrören på dom. 


Fågeln blir tvungen att andas in fuktig varm luft vilket gör att det blir mycket lättare för fågeln att öppna upp och rensa bort och det stödjer fågeln till att få lättare luftflöde. Ångan lindrar också samtidigt stress hos fåglarna som kan komma med att ha det jobbigt med andningen men också hanteringen när fågeln är sjuk som också är stressande.
Under ett ångbad, blodkärl förstora som svar på värme. 
Denna åtgärd leder till ett ökat flöde av blod i hela kroppen. Mer blod innebär mer syre och näringsämnen som levereras till cellerna, vilket påskyndar reparation av skadad vävnad.

Det man bör tänka på är att den fuktiga temperaturen i ett ångbad inte alltid är det bästa för fåglar som lider av svampproblem då fukt lätt blir en grogrund för svampar som trivs i fuktiga miljöer. Men en fågel som har extremt svårt att andas av t ex Aspergillios-svamp kan bli hjälpt av ångan under medicinering eller tills fågeln kommer under vård av veterinär.

Ånga befinner sig mest högre upp i ett rum och en smart lösning är att köpa krokar till duschkabiner som man använder för att hänga handukar mm. och hänger upp sjukburen i. På så vis kommer fågeln närmare den värmande ångan. se bilden nedan.

Tänk också på att inte låta fågeln sitta där inne för länge, en halvtimme till en timme max, sedan kan man sätta fågeln under en värmelampa eller i ett terrarium med tillhörande värmelampa och uvb-ljus. Tänk också på att alltid kontakta veterinär.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2014-01-22 19:57 #1 av: Josefineahlm

Kan man ha dom i ångbad även om dom inte är sjuka?

Anmäl
2014-01-22 20:01 #2 av: JohannaN

ibland på vintern kan man ha det då den torra luft vi har här i Sverige på vintern kan vara jobbig för deras andningGlad men inte för ofta baraGlad

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2014-01-22 20:04 #3 av: Josefineahlm

Okej! :)
Kan man ha dom då i badrummet när man duschar då eller?

Anmäl
2014-01-22 20:04 #4 av: JohannaN

helst skall dom stå där själva då tvål och schampo inte är bra för dom att andas inGlad

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2014-01-22 20:11 #5 av: Josefineahlm

Okej tack! ;)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.