Papegojor

Bourkes Parakiten!

2014-01-19 16:35 #0 av: JohannaN

Bourkes parakiten en tystlåten, trevlig och vacker liten parakit som med sin rosa färgprakt och tystlåtenhet gör att dom lämpar sig utmärkt som lägenhetsfågel. Dom är väldigt enkla att ha att göra med men det gäller ändå att läsa på om dessa fina fåglar så dom får det så bra som möjligt. här tas upp mer om dom..........

Bourkes parakiten (Neophema bourkii) är en trevlig liten tystlåten och vacker fågel i sin rosa färgprakt. Den härstammar från inre delarna av södra och centrala Australien där den äter gräs och frön.

På engelska heter denna art Bourkes parrot eller Bourkes parakeet. Arten är 18 till 23 cm långa. Arten är De är som mest aktiv vid skymning och gryning.

Dom vilda Bourkes parakiternas färg är brun med övergripande färgsättning med rosa och en blå rumpa. Den vuxna hanen har en blå panna medan den vuxna honan har en liten eller ingen blå på panna. Bourkes parakiternas färg hjälpa arten att smälta in i den rödaktiga jorden i dess hem. 

Denna parakit kommer bra överens med andra parakiter men också undulater, nymfkakaduor, kanariefåglar och sällskapliga finkar. Däremot kan Bourkes parakiter som har sin mest aktiva del på morgon och kväll störa andra voljär fåglar, till och med gå så långt som att störa dom där dom sitter och sover på sina sittpinnar. Bäst trivs denna fågel med jämnstora parakiter.

Denna art har en livslängd på 10-12 år eller mer med god omsorg. Detta kan även vara en bra lägenhetsfågel då den är tystlåten av sig och som kvittra lite på morgon och kväll men inget som stör. Detta är en parakit som tillhör dom som är ganska enkla att sköta och som är en lämplig nybörjarfågel.
Dom är inte så speciellt svåra att få tama om man håller dom i par. Dom gillar att vara i stora flockar men blir då också lite mer avhållsamma mot människor.
Detta är en fågel som inte trivs i små burar och är då också viktigt att ge denna fågel ordentligt med flygutrymme och vara generös och ge dom stor plats att flyga på så får man lyckliga fåglar.
Bourkes parakiter är i allmänhet inte en destruktiv fågel vilket också gör att den lämpar sig utmärkt som lägenhetsfågel. Dessa fåglar klarar att vara ute även under kallare väderförhållanden, då bör dom få ha så dom kan gå ut och in som dom vill med tillhörande fågelrum/fågelhus och voljären ute bör skyddas mot hårt väder.  

Foder
Maten är A och O i ett fågel och djurägande och det som man måste tänka på är att ha bra frön med bra kvalité. dit hör tyvärr inte frön från en mataffär då dom oftast inte är av bra kvalité! i den vanliga fröblandningen samt en så varierad och bra kost som möjligt.

Lika viktigt som det är för oss är det för dom. Vi måste hjälpa dom att få i sig allt dom behöver precis som vi behöver få i oss när vi äter så som vitaminer, mineraler, fibrer, antioxidanter, proteiner, nyttiga fetter jod och kalk. 
Bourkes parakiters kost utöver frön bör bestå av olika örter, bär och grönsaker, även odlade skott av havre, vete och korn är en bra källa till nyttigheter, groddade och blötlagda frön samt odlade skott  snarlikt det dom äter av i det vilda. Men på sommaren är gräs något som är oerhört uppskattat. Man kan ge dom hirskolvar och då och då insektsfoder samt kokt ägg.


Låta sina fåglar bada 
alla fågelarter bör ha tillgång till ett vattenbad eller bli sprayade med en vattenspruta någon gång i veckan för att kunna hålla sin fjäderdräkt i trim så också bourkes parakiten.
Det är precis som du och jag och i det vilda så regnar det eller så söker fåglarna upp ett ställe för att kunna bada. Fåglar badar inte som vi människor gör utan doppar sig några snabba gånger så det täcker fjäderdräkten men där dom inte blir helt genomblötta. Sprayflaskor kan man köpa i affärer eller i shoppar. 

Tre eller fyra korta sprayningar ovanför fågeln bör vara tillräckligt för att vatten dimman skall sjunka in i fjäderdräkten lättast är att spraya dom när dom är i sin bur. Vid sprayning eller bad, se till att du använder ljummet vatten. Försök att inte spray dom eller låta dom bada dagligen då det inte är bra för dom.

Motion är superviktigt för fåglarna
Fåglar är gjord för rörelse och inte för ett stillasittande liv i en trång liten bur! Fåglar behöver röra på sig för att behålla sin hälsa och prestationsförmåga. Fåglarna har samma arvsmassa i dag som då, dom är vilda i sinnet och precis som sina vilda släktingar är dom flesta fåglar nomader i det vilda och flyger långa sträckor varje dag för att finna föda, vatten och bra häckningsplaster. 
Hälsovinsterna är stora om fåglarna får regelbundet flyga och hålla igång jämfört med om dom är mest stillasittande. Dom blir gladare, kan lättare hantera stress och hålla vikten. Dessutom blir dom piggare. Starka muskler stöder och skyddar lederna, dessutom förbättras rörligheten och balansen.
Det är viktigt att man sysselsätter sina fåglar med olika leksaker, grenar att gnaga på och att dom får flyga fritt så mycket som möjligt och att man har stora burar.Dålig motion kan då öka på fettansamlingarna hos fågeln som då lättare blir tumörer.
Friflygning i ett rum eller huset/lägenheten är något som är mycket viktigt för fåglarna.När dina fåglar är ute och friflyger i rummet är det viktigt att tänka på fåglarnas säkerhet. att fågelsäkra rummet är ett måste näbbar kan orsaka mycket skada både på inredning, sladdar mm. och sig själv.
Det finns också olika andra saker vi har i hemmet som är skadligt som man bör ha uppsikt över när ens fåglar är ute och flyger. Något mer som är viktigt är att tänka på att inte ha öppna fönster eller dörrar. ett tips är att man kan ha nätdörrar och nätfönster. Då slipper man en förrymd fågel.

Buren
Att införskaffa en en rejäl bur åt sina fåglar är något som är lag på, minsta tillåtna lagliga måttet för bourkes parakiter är minst 90 cm hög, 60 cm lång och  50 cm bred men ju större desto bättre.
Dom måste få chansen att kunna sträcka ut sina vingar även i buren och att måtten finns är för att någon gång måste vi människor iväg någonstans och då måste vi stänga in våra fåglar och då skall dom få ha möjlighet att kunna flyga runt även i buren. Voljär är något som verkligen rekommenderas att ha till dom med stora mått. Glöm inte att ge bra med sittmöjligheter.

Grenar
Grenar är naturens klo och näbbtrimmare, grenar från naturen stimulerar fötterna, inget slår äkta härliga naturgrenar.svarvade pinnar och plastpinnar är superdåligt för dvärgpapegojornas fötter och föreslås att inte ha i buren alls! även sandpappersrören som säljs i affärer borde inte få säljas då dom inte gör någon nytta alls enbart onytta, kan ge sår på deras fötter. Viktigt att ha olika sorters tjocklekar på grenarna och att alla fåglar skall kunna få någonstans att sitta.

Giftfria Trädsorter samt knopp och blomm!
Al, Asp, Bok, Björk, Ek, Gran, Hassel, Lönn, Ormhassel, Päronträd, Rönn, Syren-grenar (enbart grenarna inte blommorna/bladen), Tall (grenar av Tall sköljes noga så kådan försvinner) Vinbärsgrenar, Vidé och Äppelträd.

Giftiga trädsorter!! 
Barrträd bör undvikas pga kådan (eller skrubbas noga), Idegran, Getapel (rhamnus cathartica), Gullregn (laburnum), Hästkastanj (aescullus hippocastanum).

Uvb-ljus väldigt viktigt för inomhuslevande fåglar
Att ha en lampa med UV-ljus för fåglar som inte vistas regelbundet i utevoljär är att rekommendera. man kan införskaffa en uv-lampa som avger uvB eller en som avger både uvA och uvB strålning.
Fågelns belysning skall helst följa ljustiden utomhus. Detta hjälper fågeln att ställa in sin inre klocka,  reglera sitt endokrina system (endokrina körtlar är samlingsnamnet för de körtlar som bildar, ibland också lagrar och avger hormoner direkt till blodet), matsmältning, att få en fin fjäderdräkt och för att hålla sig frisk och sund.
Fågelns färger förstärks och framträder ljuset. Ljuset utlöser också häcknings- ruggnings- och flyttbeteendet.Det viktiga vitamin d3 som fåglar annars tillgodogör sig från solstrålar får dom genom en uv-lampa. Fågeln är väldigt beroende av sin syn och deras färgsyn är mycket mer utvecklad än vår och det hjälper UV-lampan till med. UV-ljuset hjälper också fågeln att ta upp D-vitamin ur kosten, som i sin tur underlättar kalciumupptaget.

Häcka sina Bourkes parakiter
Att häcka sina bourkes parakiter betyder att man sätter sin hona och hanne ihop så dom lägger ägg och får bebisar. Att häcka sina bourkes parakiter är ett väldigt stort ansvar och man bör tänka efter noga innan man sätter sitt par i häck då häckning inte alltid är en dans på rosor!! 
Det är också viktigt att man granskar dom fåglar som ska få häcka noga. De får inte vara sjuka eller svaga, de måste ha goda egenskaper man vill föra vidare och de måste leva under hälsosamma förhållanden.
Dom är redo när dom blivit ordentligt uppmatade med protinrik mat så som äggfoder, kokt mosat ägg, blötlagda och groddade frön av olika sort så som man kan grodda i olika stadier för att efterlikna det naturliga.
Även att blötlägga fröna och ge är viktigt samt av skott frön sådda frön samt grönsaker, örter och bär. Vid häckning lägger honan normalt 3-6 ägg som hon ruvar på i ca 18 dygn. Ungarna lämnar holken efter 4 veckor. Vill man häcka dom ta kontakt med som redan häckar denna art för att få tips, råd och stöttning.

Infon funnen på dessa sidor:
https://www.thespruce.com/bourkes-parakeets-as-pets-390918

https://en.wikipedia.org/wiki/Bourke%27s_parrot

http://www.petassure.com/newsletters/05152009newsletter/05152009article1.html

http://www.birdsinbackyards.net/species/Neopsephotus-bourkii

https://www.beautyofbirds.com/burkesparrots.html

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2016-05-23 19:49 #1 av: PuffBuck

Vilken bra artikel! Gör mig sugen på dessaTummen upp

Anmäl
2016-05-23 23:27 #2 av: JohannaN

 PuffBuck tack, roligt att du gillar denKramas ja, du är inte ensam om suget vill jag lovaSkrattar

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2016-05-23 23:32 #3 av: PuffBuck

Det dröjer nog ett tag då vi står mitt i bostadsletande och inte har råd just nu, men sen får vi se. Det skulle bli förstafåglar. Hur ser det ut på din front?Glad

Anmäl
2016-05-23 23:53 #4 av: JohannaN

okej, då är jag medGladhos mig ser det ut som så att jag måste minska lite fåglar innan nya kan komma in och det dröjer för alla är familjemedlemmar och har 19 undulater just nu här hemma ihop med 2 barrabands parakiter och 6 stycken katarina parakiterSkämtarGlad

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2016-05-23 23:54 #5 av: PuffBuck

Ojdå, haha! Det var inte så få! Hoppas att det blir framgångsriktTummen upp

Anmäl
2016-05-24 00:08 #6 av: JohannaN

hehehe....nopp, det är en del små livLiparGapskrattartackar, hoppas jag ocksåTummen upp

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl