Annons:
Etiketterallmänt-om-burfåglarartikelpapegojorhälsa-och-skötselavel-och-uppfödningparakiterutfodringövriga-fågelarterhälsa-skötselfoder-för-alla-fågelgruppersjukdomarhäckning
Läst 9484 ggr
JohannaN
2014-01-15 22:50

Pellets att ge eller inte ge det är frågan?

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Pellets är något som är ute mycket nu på marknaden och där folk undrar om man skall ge eller inte ge, där veterinärer rekommenderar det och där frågorna är oändliga. Så hur är det egentligen med det här med pellets. Här tas upp lite fakta kring det hela och tänk på att alla gör som dom vill det finns inget fel eller rätt och där man själv för väga för och nackdelar och bestämma själv.....

Vad är pellets??
Pellets är material i detta fallet djurfoder som pressats till små, hårda kulor eller stavar som sedan ges till fåglarna eller djuren. Pellets är ett så kallat fullfoder, vilket innebär att det ska vara näringsmässigt såväl komplett som balanserat. Det förutsätter givetvis att det rör sig om pellets framtagna just för den aktuella arten.

Pellets som utfodring fördelar??
man vet ännu inte exakt vad alla arter av sällskapsfåglar äter i det vilda och dels för att det som de äter i det vilda inte finns att få tag på i zoo-butiker. Tyvärr har burfåglar traditionellt utfodrats med en ensidig frödiet som skapat bristtillstånd och sjukdomar.
Fodret är A och O i ett fågelägande för att fågeln skall få en bra livslängd och hålla sig friskt. En dålig kost kan vara den bakomliggande faktorn till att fågeln blir sjuk och är grunden till många hälsoproblem hos fåglarna.

Fågelägaren vet inte hur dom skall få till en bra kost till sina fåglar och då blir det pellets som alternativ. Varför veterinärer föreslår Pellets är på grund utav att dom inte vet hur dom skall hjälpa fågel ägarna med att få till en varierad kost. Men då dom föreslår det så föreslår dom flesta veterinärer ofta att man skall variera kosten med fröna alltså dels frö och dels pellets varvat med ett dagligt intag av färska bär, örter och grönsaker som fågel-ägaren inte kommer ifrån vare sig det är giva av pellets eller frön.

Det har debatterats länge, mångt och mycket angående om pellets till fåglar är bra eller dåligt. Pellets är processat foder, som kan ha blivit utsatt för såväl torkning, högt tryck och ibland höga temperaturer. Sådan påverkan kan påverka smältbarheten hos näringsämnena negativt och då påverka fåglarna negativt.

Som en erfaren veterinär säger:
Min personliga uppfattning är att pellets kan vara utmärkt som en viktig del i en varierad och väl sammansatt foderstat. Det är också viktigt att ta hänsyn till att fåglar är individer med individuella preferenser.
Alla fåglar har olika tycke och smak precis som vi människor. I fågel värden är förhållandena mindre väl kända vad gäller allergier eller överkänslighet mot pellets, men förmodligen är förutsättningarna likartade._

Nackdelen med pelletsgiva??
Nackdelarna med pelleterat foder är att en del individer inte blir stimulerade av det eller helt enkelt vägrar att ta det. Det leder till sämre kondition eller avmagring och svält. Dessutom stimuleras ju inte fodersöksinstinkterna alls av pelletsskålen. Det finns emellertid inga belägg för att pellets generellt skulle vara skadliga för fåglar. 
Men pellets innehåller extremfeta nötter så som jordnötter, majs (väldigt sockerrikt och omvandlas till fett i fågelkroppen) och annat i denna väg. pellets kost kan säkert vara bra för större papegojfåglar i deras varierade kost men saker som jordnötter finnas inte i mindre fåglars kost.

Pellets är också framtaget utan att ta hänsyn till skillnaden mellan en stor aras kost och till exempel en liten finks kost. Alltså blir det hela väldigt fel.
I pellets är det fel typer av fetter och oroväckande högt bearbetat protein. Det är bara att jämföra det med oss ​​att vi skulle äta biff filé varje kväll, det är bra för oss, men efter några veckor eller månader skulle vi blir sjuka av att äta biff, så också med fåglar med en enbart pelletsdiet. En pelletsdiet kan lika väl ge problem på lever och njurar hos fåglar som en frödiet gör men då är det samma med pelletsdieten som med frödieten ingen variation i kosten.

När det gäller frögiva till fåglar har många inte förstått att det är av stor vikt att ge dom en fröblandning med många variationer av frön och av bra kvalité dit hör inte fröblandningar köpta i våra mataffärer.
Det handlar alltså om att ge en bra varierad frödiet med många olika sor-ters frön istället för tre. Då måste fåglarna äta olika sorter och inte enbart av få. Man kan också utfodra några frösorter morgon och några kväll så dom inte kan välja utan måste äta av dom olika sorterna och på så vis få i sig av dom olika viktiga nyttigheterna som finns i olika sorters frön.
Sedan också något man kan göra med frön som inte pellets kan och det är att grodda och blötlägga dom vilket ger både mineraler, vitaminer och mycket annat i nyttighetsväg.
Man kan också så fröna vilket man inte kan med pellets och då många parakiter t ex också lever av gräset som växer upp av fröna är det ett välkommet tillskott hos fåglarna som inte finns i pellets.
Att också kombinera detta med färska grönsaker, örter och bär gör att man kan få ihop en bra varierad kost för fåglarna på ett vis man inte kan med pellets. Läser man sedan innehållet på pellets så är det inte alls så bra utsträckning av nyttigheter som man kan få genom att skapa det själv med färskvaror.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

  • Redigerat 2021-01-31 11:15 av JohannaN
Annons:
Snurrig
2015-12-21 22:33
#1

Jag vet att Harrisons brukar rekommenderas. Men fungerar det att ge NutriBird också? Eller är det sämre/dåligt?

                 "The secret of happiness, you see, is not found in seeking more,
                                       but in developing the capacity to enjoy less."

JohannaN
2015-12-22 10:15
#2

 NutriBird innhåller färgämnen, har en konstig lukt och har socker i sig, därför håller jag mig undan dessa pellets till fåglarna och ger Harrisons pellets🙂

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Snurrig
2015-12-22 15:41
#3

#2 Synd att jag inte såg ditt meddelande tidigare. Var iväg och köpte NutriBird nämligen.. det luktade som godis när jag öppnade det. Det är tyvärr ingen här som säljer Harrisons. Jag beställde det från undulatshopen en gång, men eftersom undulaterna vägrade äta av det så blev det inte mer av det. Risfåglarna har än så länge ätit av allt jag har gett dom - så hade hoppats att jag kunde få dom att äta pellets.

Vet inte vad jag ska göra nu. Ska jag slänga det? Eller ska jag försöka få dom att äta upp förpackningen, och när den är slut försöka få över dom på harrisons istället? Kan jag inte få dom att äta NutriBird så lär jag inte kunna få dom att äta harrisons heller.

                 "The secret of happiness, you see, is not found in seeking more,
                                       but in developing the capacity to enjoy less."

Maleficum
2015-12-22 16:48
#4

#3 Jag har i perioder get NutriBird (bla just nu har jag bla det). Tyvärr har det blivit mer färg och doft på det än vad det var för ett par år sedan men vad jag har märkt är det lättare att lära fåglarna äta den sorten för att sedan lära dem äta andra sorter (är väl mer tilltalande för dem med just färgerna och dofterna och smakerna?

Just nu till mina nya kanariefåglar har jag NutriBird, Harrison och Tropical och de börja självmant äta av det men de började med NutriBird (speciellt de röda bitarna) och åt av det andra först när det inte fanns annan sorts pellets (de har hela tiden haft tillgång till fröer också).

Även Tropical har ändrats, förr var alla (kemisk)banandoftande men nu har de även bitar i apelsin och rosemarin (min ena duva vägra äta dem då han tidigare fått antibiotika som dofta kemisk banan).

Så tycker du nog kan använda dem för att lära dem äta pellets för att sen vänja dem vid något med mindre färgämnen, socker och sånt onyttigt.

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

Snurrig
2015-12-22 19:04
#5

#4 Vad bra! Då behöver jag inte känna mig hemsk som ger dom det. Tack för att du tog dig tid att svara.

                 "The secret of happiness, you see, is not found in seeking more,
                                       but in developing the capacity to enjoy less."

Snurrig
2015-12-23 09:56
#6

Eftersom dom luktade så sött så trodde jag nästan att det skulle vara rena sockerpiller eller nått, men jag smakade och det smakar inte som det luktar. Jag vet att tre av risfåglarna redan har vågat smaka på det, trots att det är i en helt separat skål. Fast jag undrar om dom verkligen får i sig något, eller om dom bara står och rullar runt det i näbben..

                 "The secret of happiness, you see, is not found in seeking more,
                                       but in developing the capacity to enjoy less."

Annons:
Snurrig
2016-01-11 15:40
#7

Trots att risfåglarna äter av det varje dag så har undulaterna fortfarande inte vågat smaka. Jag vet inte hur jag ska få dom att äta det. Tror ni det hjälper om jag blandar frön och pellets i fröautomaten? Eller kommer dom bara att plocka ut fröna och strunta i pelletsen ändå?

#4 (ris)fåglarna här verkar föredra dom gröna kulorna mer än dom röda/orangea. Vet du om alla innehåller samma sak, och att färgen är den enda skillnaden eller är det olika smaker på dom också?

                 "The secret of happiness, you see, is not found in seeking more,
                                       but in developing the capacity to enjoy less."

Maleficum
2016-01-11 23:00
#8

#7 har faktiskt ingen aning om det är olika smak eller hur det är med innehållet i dem, vet att tropicanas så har de olika färgerna olika smak men annars är det samma sak i dem så kan tänka mig det är något liknande med nutribird (förr var de inte alls så färgglada och "stinkiga" så tror de ändrat det för att uppmuntra fåglarna att vilja äta det och ge mer variation).

mina undulater lärde sig när mamma använde schemat som rekommenderades med nutribird maten (finns här), var främst mamma som skötte det då det var dem som hade hand om mina djur i en månads tid ungefär när jag skulle flytta.

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

JohannaN
2016-01-12 22:52
#9

Här är skillnaderna om dom olika pelletsens innehåll, själv använder jag helst Harrisons Pellets då dessa inte innehåller några färgämnen eller tillsatser men det gör tyvärr dom andra pelletsen😕🙂
Skillnaden i innehållet avslöjar att Harrisons innehåller mer och fler olika sorters bra råvaror än någon av dom andra, dom innehåller inte heller några konstiga smakoljor vilket gör att jag inte vill ge något annat änr just harrisons pellets🙂 

**Harrisons Pellets innehåll
**Malda solrosfrön, malda skalade korn, malda sojabönor, malda skalade jordnötter, malda gröna ärtor, malda linser, krossad gul majs, malt ris, malda rostade havregryn, psyllium, mald Alfalfa, kalciumkarbonat, spirulina, montmorilloniten-lera, mald kelp, Vitamin E tillskott, Havssalt, Vitamin A tillskott, Vitamin D3 tillskott, Niacin tillskott, Vitamin B12 tillskott, Riboflavin tillskott, d-Kalcium Pantoten, Pyridoxin hydroklorid, d-Biotin, Tiaminmononitrat, Selen. CERTIFIERADE EKOLOGISKA INGREDIENSER och innehåller inga tillsatta färg-, konservering- eller smakämnen.

Tropican pellets (det är lite skillnad på undulater och större arter)

_För undulaterna och mindre arter _Frukt: apelsinolja (för smak) Frön: majs, ris Övrigt: torkade ägg, vitaminer och mineraler.

_För större arter _Frukt: apelsinolja, banan olja (för smak). Frön: majs, vete, ris, solroskärnor, linfrö, havregryn. Grönsaker: tomater. Baljväxter: soja , jordnötter. Övrigt: spirulina, rosmarin extrakt, vitaminer och mineraler.

**
Nutribirds innehåll_
Mindre arter
_**Spannmål Frön Frukt (minst 10% färsk frukt) Vegetabiliskt protein extrakt Derivat av vegetabiliskt ursprung Socker Mineraler L-lysin metionin Yucca Schidigera extrakt fruktooligosackarider Vitaminer Spår element.

Större arter
Spannmål, frön, nötter (minst 10 % jordnötter), frukt (minst 5 % färsk frukt), grönsaker, oljor och fetter, vegetabiliska proteinextrakt, vegetabiliska biprodukter, socker, mineraler, yucca schidigera- extrakt, fruktooligosackarider.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Maleficum
2016-01-13 00:37
#10

#9 Har bara NutriBird för exotiska finkar hemma just nu men de har liknande som övriga pellets med skillnad på frön (minst 50% kanariefrö) och frukt (minst 5%). Men är inte alls lika förtjust i dem längre sen de ändrade dem.

Men finns ju även andra sorter än dessa tre. Bla ZuPreem, Roudybush (ska inte innehålla tillsatt socker eller färgämnen eller konstgjorda konserveringsämnen), Pretty Bird (vet inte hur fågelpelletsen är men vet att PrettyPets är rena godiset, mina kusiners kaniner åt det och deras tänder såg helt förfärliga ut och då växer ju ändå deras tänder hela tiden).

Jag har tidigare provat bla Ecobird (11% protein 7% fett Sammansättning och innehåll: Majsmjöl, sojabönor (fett), bönor, jordnötter, Luzern, havre kli, vetemjöl, oligosackarider, yucca.-extrakt, Chlorella alger, naturliga Kokosfibrer) och en sort jag inte minns namnet på nu, ingen av ovannämnda sorter men minns att den tillverkades på nåt annat vis än de vanliga pelletarna (han ha varit XtraCare+ men det verkar inte finnas kvar längre så är inte helt säker).

Har aldrig riktigt hållit fast vid enbart en sort utan det brukar bli att jag byter sort när den jag har hemma börjar ta slut (och sen har jag perioder då jag inte gett pellets alls).

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

Snurrig
2016-03-13 14:09
#11

Vet inte om jag bör skapa en tråd för mina frågor, eller om det är okej att jag skriver här?

Jag har haft pellets i separata skålar, och idag, efter 11-12 veckor har jag för första gången sett Fru Undulat smaka (äta?) av det två gånger, och Herr Undulat en gång. Det är mycket möjligt att dom har gjort det tidigare utan min vetskap. Men hur vet man att dom faktiskt äter? Med finkarna är det lätt, då man kan se hur dom sväljer hela kulorna. Men undulaterna smular sönder sina, och det mesta verkar falla ner i skålen igen. När skulle det vara okej att ta bort fröna helt? (Om jag väljer att göra det). Skulle jag kunna göra det nu när jag vet att dom vågar smaka eller ska jag vänta tills jag har sett att dom smakat/ätit fler gånger?

                 "The secret of happiness, you see, is not found in seeking more,
                                       but in developing the capacity to enjoy less."

Maleficum
2016-03-13 17:33
#12

Många "träningsscheman" så tar man ju efter ett tag bort fröna under längre och längre tid så du kan ju testa ta bort fröna under en dag och se om de verkar äta av pelletsen. Kanske inte helt lätt om finkarna och undulaterna går i samma bur? Annars kan man ju se om mer pellets försvunnit (man kan ju alltid väga hur mycket man fyller på och sen väga och se hur mycket som försvunnit). Sen kan du ju se om de verkar kasta sig över frön dagen efter och verkar jättehungriga eller inte.

Är så skönt med finkarna som är så enkla att lära äta pellets. Malte äter just nu hellre pelletsen än torra hirsfrön (däremot så slinker torra kanariefrön ner först av allt om det finns).

Min brorsa kör med de små Harrison pelletarna till sin amazon eftersom han smular sönder de större (försöker väl skala dem) och det blir mer svinn av det.

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

Snurrig
2016-03-13 17:44
#13

#12 Ja, undulaterna och risfåglarna bor tillsammans, så det blir svårt att veta om undulaterna har ätit genom att se hur mycket som har försvunnit. Men jag kan testa att ta bort fröna nästa lördag, när jag är ledig och kan ligga och titta på dom hela dagen. Men ska man ta bort färskfodret då också? För annars kanske dom bara äter det istället. 🤔

Om dom äter den dagen så kan jag fortsätta enligt det där schemat. Tack! 👍

                 "The secret of happiness, you see, is not found in seeking more,
                                       but in developing the capacity to enjoy less."

Annons:
Maleficum
2016-03-13 17:56
#14

Jag skulle nog ta bort allt utom pellets den dagen så de inte äter sig mätte på något annat.

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

Aquila-e
2016-03-14 11:56
#15

Min egen åsikt angående pellets är att det är inte ett bra alternativ till vare sig fåglar eller andra sorters djur. Pellets är mer eller mindre processad foder som man tillsatt syntetiska vitaminer och annat i. Naturliga vitaminer ja, men dem är syntetisk framställda och är inte bra vare sig för människors hälsa eller djurs.

Jag som själv undviker processad mat, syntetiska vitaminer och produkter skulle aldrig någonsin vilja ge pellets till mina fåglar.  Men jag förstår varför man vill ge, särskilt om man har fåglar som kanske inte äter grönt och frukt, då vill man göra sitt bästa så fågeln inte lider brist på ämnen  men pellets är ändå inte den rätta vägen att gå , känner jag.

Fåglarna är även skapta att äta frön, deras mag och tarm system är skapat för att processa frön, pellets är onaturligt tycker jag. 

Men väldigt bra och viktigt med information angående pellets! Så tack Johanna för jätte bra artikel som alltid!

Aquila-e
2016-03-14 12:11
#16

.

Aquila-e
2016-03-14 12:40
#17

Ok så nu tittade jag via nätet på innehåll hos Harrison's bird foods Adult Lifetime.

Den har i princip samma sorts innehåll som i de fodret Maleficum nämnde så det verkar som att fågelpellets tillverkare strävar efter liknande innehåll hos alla sina produkter.

Och det ser riktigt illa ut om man vet vad man ska titta efter och har lite basic näringslära.

Den innehåller ämnena  Majsmjöl, sojamjöl och jordnötter högst på innehållslistan. Super billiga utfyllnadsmedel, väldigt höga på kalorier och stärkelser som omvandlas till socker och hjälper fågeln att snabbt gå upp i vikt och lagra gott om glucos i levern. Dessutom gmo alltså genmodifierade ingredienser.

I princip inget näringsinnehåll i majs, soja eller jordnötter som gör gott i kroppen för vare sig människor eller i detta fall djur.

Vidare innehåller den saker som rismjöl (hög på arsenik) 

alger (kan vara höga på tungmetaller och radioaktiva ämnen om den kommer från områden nära kraftverk tex i Japan)

Solros olja. (Billig olja så antagligen därför dem valt just denna olja)

Lera (lera i pellets? )

Och så är den fullproppad med syntetiska vitaminer( och mineraler i sin lägsta form)  som oxiderar väldigt lätt och kan skapa stora problem i inre organen.

Vad man vill med denna produkt år enkelt att förstå. Tillverkarna har helt enkelt skapat ett väldigt billigt medium sammansatt av billiga stärkelser som ska hålla ihop de syntetiska vitaminerna. I princip vitaminpulver som hålls ihop av majs, soja, jordnötter och ris och algpulver. Thats it.

Skapat av veterinärer och dietister står det på påsarna, ja självklart kommer veterinärer förespråka detta skit! Dem gör ju samma sak med sina processade foder för katter och hundar "Hills"  som är fulla med spannmål och annat skit . Har katten njurproblem?  Ge våran Hills processad foder för njurproblem katter! Istället för att lära dig om förebyggande näringslära och helande växter och näringsrik mat till katten.   Har din katt gått upp i vikt? Ge våran Hills foder för tjocka katter, det var ändå torrfodren som fick hen att gå upp i vikt i första hand men skitsamma! Osv.   Ja tyvärr så handlar det om att tjäna pengar i slutändan, även för "veterinärer" :(

Maleficum
2016-03-14 18:00
#18

#17 Leran är väl den där "special leran" som finns i amazonas regnskogarna där många arter av papegojor lever och som dem samlas vid och äter av.

Har man möjlighet att ge en ordentligt varierad kost (som djuren äter) så är ju det självklart det bästa. Men tyvärr är det många djurägare (och fåglar) där pellets ändå är ett bättre alternativ (är väl tyvärr på tok för många gojor som äter solrosfrön hela dagarna). Men man ska ju såklart överväga sina alternativ ordentligt först.

Min ena duva jag hade fick en del färgförändringar i sina fjädrar och stjärtfjädrarna gick hela tiden av av på honom, detta hade han i några år, de fick blandad kost av frön (torrt, blött, groddat), frukt, grönt, ägg och allt möjligt annat de kunde hitta här hemma (de snodde gärna av min mat också) och jag hade en hel del ungar och alla verka må riktigt prima och de övriga vuxna verka inte ha några problem. Stor del av året bodde de utomhus i sol och tillgång att rota runt i jord och gräs. Men pga denna duvas fjädrar så införskaffa jag pellets igen (vilket jag haft ett låååångt uppehåll  för duvorna) och när duvan rugga igen blev hans fjädrar superfina igen och missfärgningarna försvann och stjärtfjädrarna höll sig hela (han fick då Tropicana pelletsen för parakiter) så för honom var det helt klart bättre med pellets (han åt ju även annat utöver pelletsen).

Instagram: @theblindbunny
http://www.tizzys.n.nu

Aquila-e
2016-03-15 12:18
#19

#18 Aha jag trodde väl att leran har någon funktion. Konstigt dock att ha de i pellets, man bör nog helst ha de vid sidan om så fågeln själv kan välja om den är i behov av lera just den dagen och hur mycket osv.

Jag menar absolut inte att kritisera dem som ger pellets till fåglarna utan min känga är till tillverkarna.

Det är ju strålande att det funkade så väl för dina små dun! Dina hade även väldigt balanserad kost och solljus, vilket underbart liv dem hade med dig! ❤️ . Jag kan inte vara säker men jag skulle nog misstänka att vissa av mineralerna och syntetiska eller ej vitaminerna kan ha hjälpt till att supporta dina fåglars system så att säga.

Jag står dock fast vid att majs, soja, vete och dylikt inte har något att göra i fågelmat.  Som sagt det är syntetiska vit o mineraler som man förpackat i utfyllnadsämnen och pressat till pellets och kallar det för "foder".

Det är så fel på alla plan att marknadsföra det hela på det sättet tycker jag.

Värsta scenariot är väl folk som enbart ger pellets och känner sig nöjda och glada med det,  då fågeln ratar frukt o grönt och hen inte orkar propsa eller inte orkar fixa eller "kasta bort" pengar på färskmat till en fågel som inte gillar det.  Själv har jag kämpat med mina sedan jag fick dem och tycker inte att det finns någon ursäkt alls till att sluta erbjuda även om fågeln är svår att få intresserad av färskmat.

Kom just på idag att jag gärna vill mejla till tillverkarna och fråga dem varför dem just valt skitämnen som majs, soja och jordnötter i sina pellets. Och så kommer jag fråga om ursprung till vitaminerna, hur dem framställs och hanteras och vad dem anser angående råd och rön om syntetiska vitaminer. Ska bli intressant att se hur dem svarar men jag har mina aningar.

Har varit med om personer som mejlat hundfoder tillverkare frågor angående spannmål och ris och syntetiska vitaminer osv i torrfodren. Företaget var allt annat än tillmötesgående och riktigt otrevliga minns jag.   Få se i vilken ton pellets tillverkare svarar:)

Haha ja jag går verkligen igång på saker som handlar om föda och näringsämnen hälsa osv.

JohannaN
2016-03-15 13:43
#20

Aquila-e Berätta och dela gärna med dig av mailet du kommer att göra🙂skall bli intressant och se vad svaren blir🙂

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Annons:
Aquila-e
2016-03-16 19:22
#21

Ja Johanna absolut! Jag kommer dela med mig om hur de går^^

Jag har tenta plugg fram till nästa onsdag dock, så jag skjuter upp det tills efter tentan, hinner inte formulera ett brev nu^^

Upp till toppen
Annons: