Sjukdomar

Kalcium, Magnesium, D-vitamin och deras funktion!

2014-01-15 00:34 #0 av: JohannaN

Mineralerna Kalcium och magnesium samt D-vitamin är polare i fågelkroppen så att säga och alla dessa samarbetar ihop och råder det brist på den ena kan inte den andra fungera lika bra och ger då olika sorters bristsjukdomar. Här tas upp mer om det.......

Sepiaskal ett utmärkt sätt att få i fåglarna av kalcium annars kan man också köpa en kalksten eller kalciumpulver att strö på maten på. Alla dessa kan man köpa på välsorterade zoo-affärer och zoo-shoppar.

Det är viktigt att känna till att mineralerna Kalcium och magnesium samt D-vitamin är polare i fågelkroppen så att säga och alla dessa samarbetar ihop och råder det brist på den ena kan inte den andra fungera lika bra och ger då olika sorters bristsjukdomar. 

Kalcium
Fåglarna behöver Kalcium för uppbyggnaden och läkningen av ben och för näbb, för hormonproduktionen, för deras muskelfunktion, blodets koagulering och för överföringen av nervimpulser även för fjäderskruden så den håller sig i form. Kalcium med magnesium håller hjärtrytmen regelbunden. Kalcium är även nödvändigt för att överföringen av vitamin B12 ska kunna ske. 

Magnesium
Magnesiumet behöver fågelkroppen för att kunna absorbera kalciumet och är också väsentligt för att nerver och muskler skall fungera effektivt.
Magnesium är viktigt för fåglarnas hjärta och hela deras blodcirkulationssystemet. Magnesium hjälper också till att omvandla blodsocker till energi, bidrar till att förhindra kalkavlagringar samt förbättrar motståndskraften och skyddar cellerna mot många sjukdomar. Kemiska gödningsmedel hindrar växterna från att dra åt sig magnesium ur jorden vilket gör att det inte alltid finns så mycket magnesium att få i sig via födan. 

D-vitamin
D-vitamin sägs vara både ett vitamin och ett prohormon. I fågelkroppen omvandlas vitamin- D3 till den aktiva formen av D-vitamin som kallas kalcitriol. D-vitaminet, som bildas i huden hos fåglarna när dom får vistas i solen är viktigt och har en mycket betydande roll vid regleringen av kalciumnivån i deras blod. Detta påverkar i sin tur skelettets styrka hos fåglarna.
För att fåglarnas kroppar ska kunna bilda D-vitamin behövs ultraviolett ljus, antingen från solen eller ifrån en uvb-ljuslampa. Solen som är en bristvara för all oss både djur och människor som lever i Norden, eftersom solbestrålningen i stora delar av landet bara är tillräcklig under sommar-halvåret. För fåglar som vistas inomhus försvåras D-vitaminproduktionen om dom inte har tillgång till uvb-ljus. D-vitamin spelar en viktig roll även för balanssinnet och muskelstyrkan. tänk på att D-vitamin är ett fettlösligt vitamin och att det bildas i huden hos fåglarna vid solljus.

Forskning säger att 98% av sällskapsfåglar som får mindre än de rekommenderade nivåerna av kalcium i kosten ger fall av fjäder plockning. Kalcium är involverade i både nerv-och muskelfunktionen. Kalcium brist hos fåglar visar ofta nervösa beteenden som rädsla, aggression och fjäder plockning. Alltså kan man inte tjata nog om hur viktig kosten är för våra fåglar! Den är A och O i allt djurägande och fri tillgång på kalksten eller kalkpulver är viktigt för våra fåglar. 

Toxicitet/överdosering är ovanligt hos papegojor och fåglar när det gäller kalcium, men kan komma att öka då pellets med en hög halt av vitamin D3 ges. Så det gäller att hålla koll så det inte blir för mycket kalkpulver i så fall lyder regeln lagom är bäst.

Upptaget av kalcium hämmas även av sådant som innehåller oxalsyra exempelvis: spenat, rabarber och tomat. 


Bra mat för fåglarna där man kan finna kalcium:
Broccoli, Bönor, Kalkstenar (i zoo-affärer) Keso (mager laktosfri), Sepiaskal (bläckfiskskelett) Sesamfrön, Nypon, Yoghurt (mager laktosfri ), Ärtor, Örtsalt.

Bra mat för fåglarna där man kan finna magensium:
Brännässlor (torkade), Bönor, Bovete, Groddade frön, Gröna grönsaker, Pumpafrön, Sesamfrön (bör ges då och då), Vetegroddar, Vetekli.

Bra mat för fåglarna där man kan finna D-vitamin:
Hårdkokt ägg (särskilt äggulan), Yoghurt (mager laktosfri).
Samt att dom får vistas utomhus så mycket som möjligt under vår, sommar och tidig höst då mår dom som bäst och får i sig av dom viktiga vitamin-D3 som omvandlas till vitamin-D i fåglarnas kroppar!

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2014-01-15 13:07 #1 av: Fridafj

Nyttig artikel! Tack :)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.