2013-12-30 22:24 #0 av: JohannaN

En fågelanläggning är ett helt egen byggnad som är till för fåglarna och deras grejer. Lite som ett stall för fåglar. Här tas upp lite mer om hur det ser ut, vad man skall tänka på vid ett bygge mm..........

En fågelanläggning är en separat byggnad som man har sina fåglar i med en tillhörande ute del och förvaringsutrymme av foder och alla fågeltillbehör.

Har man utrymme för det är det ett kanon och ett utmärkt sätt att ha fåglarna och för fåglarna. Det finns dom som använder sig av en isolerad stuga, friggebod, stallutrymme mm. där dom bygger ett fågelhus där dom har sina fåglar och allt som rör dom.

Till fågelhuset finns då också en utevoljär där dom kan välja att gå in och ut som dom vill. Det finns också dom som bygger ett fågelhus åt sina fåglar från grunden och också då utevoljären samtidigt.

det man skall tänka på när man bygger en fågelanläggning/fågelhus är att se till att utrymmet skall tåla vatten så man kan rengöra och spola av. Man kan ha en våtrumsmatta som golvskydd som är lätt att spola av eller betonggolv båda alternativen är med tillhörande brunn.

Hur skall en fågelanläggning/fågelhus byggas??
Ett fågelhus kan byggas precis hur som helst och det är bara fantasin som sätter gränser och så klart plånboken, har man redan ett utrymme på sin tomt kan man använda sig av det eller bygga eget. Tänk på att det kan finnas regler och lagar på om man får bygga på sin tomt.

Vad bör jag tänka på??
Isoleringen.
- Säkerheten för fåglarnas skull. 
- Att det finns bra luftkonditionering för fåglarna. 
- Möjlighet att kunna sätta in fågellysrör som ger dem full-spectrum belysning (uvb-ljus)
- Att utrymmet både vad gäller inne och ute delen har stora och bra mått.
- rengöringsmöjligheter både för golv och tillbehör för fåglarna.
- Ett utrymme för foder och alla grejer.
- En isolerad del för sjuka och skadade samt för karantän.
- Ett utrymme där man kan häcka sina fåglar om man har dom planerna.


Utevoljären till fågelanläggningen/fågelhuset:
Att göra en utomhusvoljär i anslutning till Fågelanläggningen skall man göra ett ventilhål eller liknande så det finns en genomfart mellan ute och inomhusdelen, tänk på att göra en lucka så man kan stänga den om det blir dåligt eller för kallt väder. Utevoljären kan man göra så stor som man vill och ju större desto bättre för fåglarna. 

Till att bygga voljären kan man använda trä eller rostfritt stål och olika former helt hur man själv vill ha det. Trä-ramarna kan man fästa med vagnsbult så blir voljären lätt att förflytta. Rostfritt stål eller galvaniserat nät där nätmaskorna på voljären skall helst vara 12*12 mm maskor, nätmaskorna kan vara mellan 10x10-13x13 mm. Ha gärna dubbelt nät.
Att använda pvc-skivor som rovdjursskydd längst ner av voljären är det bästa och billigaste alternativet och kostar inte så mycket för inköp. Man kan också använda det som skydd i en utevoljär så kan inte rovdjuren komma igenom den nedersta delen. Plexiglas går också bra att använda.
Att bygga en sluss på sin voljär är att rekomendera om man bygger en voljär för utomhusbruk, då kan man gå in och ut ur voljären utan att riskera att sina älskade fåglar flyger ut. Som golv ute kan man ha betongplattor/dansksjöstens pattor som är lätta att spola. Man kan också plantera och göra fint runt utevoljären för att få det mysigt och vackert.