Annons:
Etiketterutfodringartikel
Läst 3012 ggr
JohannaN
12/22/13, 10:38 PM

Odlade Skott Till Fåglarna!

Att ge fåglarna av odlade frön där det växer upp av olika skott är något av det nyttigaste du kan ge dina fåglar, något som kan ges ofta. Här tas upp mer om det.........

Här är en sådd med undulatfröblandning men man kan använda även av andra fröblandningar för andra arter och givetvis andra sorters frön.

Att så frön av olika slag, ärtor, axe mm. och ge av skotten som kommer upp är något av det bästa man kan ge sina fåglar Skillnad mellan grodd och skott är att groddarna är svansen på frön, bönor, linser. Skott är frön som grott och fått växa ut till små korta, ljusa stjälkar och vanligtvis med små gröna blad i toppen. Till skillnad från groddning som bara behöver vatten, måste fröna planteras i jord för att kunna växa. 

Alla groddar och skott ger rikligt med fibrer, protein, antioxidanter, vitaminer och mineraler. Just Skotten är proteiner och vitaminrika och innehåller också livsviktiga fettsyror, enzymer och anses allmänt vara nyttiga. Det varierar stort mellan olika sorter vad gäller näringsinnehållet så det är bra att variera mellan olika sorters frön, skott och groddar väger lite så även om näringsinnehållet per 100 gram är högt äter fåglarna inte så stora mängder och man kan säga att det är en god men liten källa till många näringsämnen för våra fåglar och något som fåglarna äter i naturen och som bör vara en del av kosten.

För att få fram skott blötlägger man fröna över natten och sår dom sedan i en kruka eller liknande med jord, vattna dagligen men låt det inte bli för blött då det bildas mögel utan lagom. Efter ett par dagar har skottet börjat växa. Skörda skotten genom att klippa av dom en bit ovanför jorden när dom fått lite höjd. Skölj noga. 

**det man kan odla till skott är: 
**Alfaalfa, Bovete, Hirs, Hampa, Havre, Korn, Krasse, Linfrön, Majsfrö, Negerfrö, Sesamfrö, Solrosfrön, Råris, Råg, Rädisfrö, Vete, Ärtor. 

**Man kan också odla skott av örter:
**Basilika, Canelbasilika, Citronmeliss, Citrontimjan, Dill, Dragon, Körvel, Mejram, Mynta, Oregano, Persilja, Rosmarin, Salvia,
Smörgåskrasse, Timjan.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Annons:
Fridafj
2/7/14, 11:56 PM
#1

Puttar upp denna artikeln lite då jag måste ställa en fråga som jag undrat över då duvor tycker om att rota i och käka jord (småsten, antagligen, som kommit med) - är det ofarligt både att använda köpt blomjord och sådan som man tar utifrån ens egen rabatt? Är något av alternativen att föredra framför det andra? :)

JohannaN
2/8/14, 12:40 AM
#2

båda går lika bra att använda både jord utifrån och jord köpt i affär🙂 när det gäller jorden i affärer är det bäst med den ekologiska jorden🙂

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på http://undulater.ifokus.se https://fageltorget.fria.ifokus.se/ samt http://burfaglar.ifokus.se .

Fridafj
2/8/14, 12:53 AM
#3

tack! :)

Upp till toppen
Annons: