Häckning

Spretare/splay Legs Vad Är Det?

2013-12-06 16:28 #0 av: JohannaN

Spretar ungar är något som kan hända även den bästa, det är viktigt att alla som tänkt häcka sina fåglar vet vad detta är och hur man förebygger detta så gott det går och även behandlar det om olyckan skulle vara framme. Här tas upp mer om vad en spretare är mm......

Så här skall makeup svampen sitta på spretarens ben för att sitta korekt, glöm inte av att göra sjukgymnastik på den lilla bebisens ben under behandligen.

Ibland även med största omsorg, kan en bebis få något som i fågelvärlden heter spretarben/splay legs. Detta kan hända i alla arter, men det ses oftast hos undulater, nymfparakiter, dvärgpapegojor och även duvor.

Vad är en spretare?
Så kallas undulatungar som har stela ben som står rätt ut från kroppen. Det kan bero på ett för grunt hål i holken, att honan ligger för tungt på ungarna för lite bomaterial i holken, kalkbrist hos honan eller vitaminbrist.
Sjukdomen har många likheter med rakitis –alltså engelska sjukan som ju orsakas av en D-vitaminbrist som i sin tur ger kalkbrist. Vuxna spretare får svårt att alls förflytta sig under hela sitt liv dessa bör få somna in hos veterinär.

Kan man behandla spretare?
man kan behandla tidigt upptäckta spretare med hjälp av att man spjälar benen på dom under sina första levnadsveckor, en kull ungar som fått spretning kan man genom att tejpa deras ben försiktigt med den mjukaste kirurgtejpen innan den 14:e dagen och låta tejpen sitta ovanför leden som en 8:a i ca en vecka eller två för att sen ta bort tejpen. Under tiden tejpen sitter så kan ungarna röra sig men håller benen på plats så det läker, Lite träning en gång om dagen för att se så de kan greppa ditt finger med båda sina fötter är inte varken tidskrävande eller jobbigt men kan behövas på vissa.
Dessa tips finns på flera amerikanska sidor där de även visar hur man kan spjäla Spretare med hjälp av en makeupsvamp. Ha tålamod och ge inte upp förens man ser att det inte funkar om oturen skulle vara framme.

Kan man låta sin spretare leva vidare med sina utåt stående ben?
Om upptäckten är för sen och om benen är helt stela gör man bäst i att avliva ungarna som lider av sina skador. Dom kommer aldrig kunna leva ett humant eller bra liv då dom kommer få klättra på gallret av buren hela sitt liv och aldrig få vara fågel helt ut.

Hur förebygger man?
Förebyggande åtgärder är bättre kost och tillgång till solljus eller Uvb-ljus, ge extra med kalk under hela häckningen, man kan också lägga en glaskula, ett plastägg eller en vit sten som är lite större än äggen, på så vis kan inte honan ligga lika hårt på ungarna när dom kläcks. Se också till att ha en makeup svamp hemma om olyckan skulle vara framme.

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2013-12-06 17:53 #1 av: Fridafj

Kommer ihåg duvungar från när jag var liten som spretade, stackars små liv! Jag läste för övrig någonstans under häckning av duvor att det är viktigt att bomaterialet är av en sådan form att ungarna kan gripa om det med fötterna, just för att benen inte ska glida isär. :)  

Anmäl
2013-12-07 11:35 #2 av: JohannaN

intressant och bra att du tar upp det vad gäller hur duvor behöver ha det för att slippa spretareGlad

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.