2013-12-01 20:30 #0 av: JohannaN

Dvärgpapegojan är en busig, rolig, nyfiken och charmig liten papegoja som blivit mer och mer populär i Sverige särskilt den Rosenhuvade dvärgpapegojan. Detta är en fågel som bildar par och skall inte behöva leva ensam utan artfrände. Det är också viktigt att läsa på ordentligt vad gäller denna fågelart innan man införskaffar sig ett par dvärgpapegojor. Här tas upp mer om dom...........

Dvärgpapegojan även kallad kärleks fågeln, love bird, agapornis är en liten papegoja på 13-17 cm stora och väger 40-60 gram och blir runt 8-15 år gamla. De har en karakteristisk liten men kraftig kroppsbyggnad och en kort stjärt. Detta placerar dem bland de minsta papegojorna i världen även om näbben är relativt stor med tanke på kroppens storlek. Dom finns också i många olika färgvarianter så som Ljusgrön, Olivgrön, Cinnamon, Violett, Albino och Lutino. Det finns också Oranghuvad, Rosenhuvad, Opalin, svarthuvad m.fl.
I det vilda äter dom gräsfrö, hirs och majs samt frön av Acacia (ett växtsläkte), vissa ogräsarter, nedfallna bär och frukter av Ficus, Rhus villosa och Commiphora. 
Det vetenskapliga namnet Agapornis kommer från Grekiskan och betyder kärleksfågel. Namnet lovebirds kommer av att de bildar par och är monogama vilket betyder att dom bildar par och håller sig till sin partner tills denne dör.
Detta är en väldigt sällskapssjuk liten fågel och är man borta mer än 4 timmar per dag, så måste den ha en kompis och det är med dom som med alla fågelarter att en artfrände är det bästa. Utan en artfrände kommer fågeln att må väldigt dåligt.

Dom är charmiga små papegojor och är hemskt roliga att ha att göra med, dom är både nyfikna och intelligenta och kan hitta på massa roliga saker. Dvärgpapegojor är ganska högljudda fåglar. Vissa kan låta hela dagen, särskilt tidigt på morgonen. De är också mycket aktiva. Man bör hålla koll på dem när de är utsläppta och skydda möbler, elkablar eller annat de skulle kunna tugga på.
Dom blir köns mogna vid 4-6 månaders ålder, men bör inte häcka förrän vid 10-12 månaders ålder gärna mer. dom lägger 4-6 ägg och Ruvar äggen i 23 dagar.
Ungarna lämnar holken vid 5 veckors ålder och är självständiga efter ytterligare 3-4veckor.

VIKTIGT ATT TÄNKA PÅ!
Det är oerhört viktigt att man inte mixar och blandar dom olika arterna utan att man häckar art med art så att säga, alltså inte t ex Rosenhuvad ihop med Svarthuvad dvärgpapegoja! Utan Svarthuvad dvärgpapegoja med Svarthuvad dvärgpapegoja och Rosenhuvad med Rosenhuvad. Annars så förstörs dom naturliga arterna som dessutom börjat blI utrotningshotade i sitt hemland . Det är också viktigt att ta reda på lite fakta om dom olika arterna innan man skaffar dvärgpapegoja då arterna inte är lika vare sig i beteende eller ljudnivå eller storlek. Att inte heller avla för mycket på mutationer utan blanda in naturfärgat.
Dvärgpapegojor är en fågelart man heller inte bör ha ihop med någon annan fågelart då dom kan vara väldigt aggressiva och revirhävdande.

Denna fågels släkte delas in i nio olika arter av vilka åtta kommer från afrikanska fastlandet. Den Rosenhuvade dvärgpapegojan är den som är mest populär som burfågel bland dessa arter här i Sverige, på bilden i artikeln kan ni se dom olika arterna. Här nedan följer dom olika arterna:
- Rosenhuvad dvärgpapegoja (Agapornis Roseicollis)
- Svarthuvad dvärgpapegoja (Agapornis Personata)
- Fischeri dvärgpapegoja (Agapornis Fischeri)
- Svartkindad dvärgpapegoja (Agapornis Nigrigenis)
- Nyassa dvärgpapegoja (Agapornis Lilianae)
- Gråhuvad dvärgpapegoja (Agapornis C. Canus)
- Abessinsk dvärgpapegoja (Agapornis Taranta)
- Orangehuvad dvärgpapegoja (Agapornis Pullaria)
- Svartnackad dvärgpapegoja (Agapornis Swinderniana)

Foder
Maten är A och O i ett fågel och djurägande och det som man måste tänka på är att ha bra frön med bra kvalité. Dit hör tyvärr inte frön från en mataffär då dom oftast inte är av bra kvalité! I den vanliga fröblandningen kan man även blanda i andra frön av olika sorter så som Gräsfrö, åkergräsfrö, Havre, Korn, Råg och vete samt också att ge en så varierad och bra kost som möjligt.
Lika viktigt som det är för oss är det för dom. Vi måste hjälpa dom att få i sig allt dom behöver precis som vi behöver få i oss när vi äter så som vitaminer, mineraler, fibrer, antioxidanter, proteiner, nyttiga fetter, omega 3+6, enzymer, jod och kalk.
Det innebär att man ger fåglarna en bra och varierad kost med bär, grönsaker både i bare och ihop med fröna som man kan hacka ned eller mixa och blanda ihop med fröna. Frukt är något man kan ge dom då och då så också hirskolvar, insektsfoder, kokt ägg. Man skall också ge några gånger i veckan av groddade och blötlagda frön och det bör också finnas sådd fröblandning hos fåglarna då dom äter av gräs och dylikt.

Giftig mat är: ALKOHOL, AVOKADO, CITRON, CHOKLAD (drickbar och ätbart), LAKRITS, KAFFE, LÖK, OKOKT POTATIS, RABARBER, TE, SALT ( i större mängd) TOMATPLANTAN (självaste tomaten kan man ge)!

Låta sina fåglar bada
alla fågelarter bör ha tillgång till ett vattenbad eller bli sprayade med en vattenspruta någon gång i veckan för att kunna hålla sin fjäderdräkt i trim så också dvärgpapegojan.
Det är precis som du och jag och i det vilda så regnar det eller så söker fåglarna upp ett ställe för att kunna bada. Fåglar badar inte som vi människor gör utan doppar sig några snabba gånger så det täcker fjäderdräkten men där dom inte blir helt genomblötta. Sprayflaskor kan man köpa i affärer eller i shoppar.
Tre eller fyra korta sprayningar ovanför fågeln bör vara tillräckligt för att vatten dimman skall sjunka in i fjäderdräkten lättast är att spraya dom när dom är i sin bur.
Vid sprayning eller bad, se till att du använder ljummet vatten. Försök att inte spray dom eller låta dom bada dagligen då det inte är bra för dom.

Motion är superviktigt för fåglarna
Fåglar är gjord för rörelse och inte för ett stillasittande liv i en trång liten bur! Fåglar behöver röra på sig för att behålla sin hälsa och prestationsförmåga. Fåglarna har samma arvsmassa i dag som då, dom är vilda i sinnet och precis som sina vilda släktingar är dom flesta fåglar nomader i det vilda och flyger långa sträckor varje dag för att finna föda, vatten och bra häckningsplaster.
Hälsovinsterna är stora om fåglarna får regelbundet flyga och hålla igång jämfört med om dom är mest stillasittande. Dom blir gladare, kan lättare hantera stress och hålla vikten.
Dessutom blir dom piggare. Starka muskler stöder och skyddar lederna, dessutom förbättras rörligheten och balansen. Det är viktigt att man sysselsätter sina fåglar med olika leksaker, grenar att gnaga på och att dom får flyga fritt så mycket som möjligt och att man har stora burar.
Dålig motion kan då öka på fettansamlingarna hos fågeln som då lättare blir tumörer. Friflygning i ett rum eller huset/lägenheten är något som är mycket viktigt för fåglarna.

när dina fåglar är ute och friflyger i rummet är det viktigt att tänka på fåglarnas säkerhet. att fågelsäkra rummet är ett måste då en dvärgpapegojnäbb kan orsaka mycket skada både på inredning, sladdar mm. och sig själv. det finns också olika andra saker vi har i hemmet som är skadligt som man bör ha uppsikt över när ens dvärgpapegojor är ute och flyger.
Något mer som är viktigt är att tänka på att inte ha öppna fönster eller dörrar. ett tips är att man kan ha nätdörrar och nätfönster. Då slipper man en förrymd fågel.

Buren
Att införskaffa en en rejäl bur åt sina fåglar är något som är lag på, minsta tillåtna lagliga måttet för dvärgpapegojor är 70 cm lång, 60cm hög och 45 cm bred men ju större desto bättre. Dom måste få chansen att kunna sträcka ut sina vingar även i buren och att måtten finns är för att någon gång måste vi människor iväg någonstans och då måste vi stänga in våra fåglar och då skall dom få ha möjlighet att kunna flyga runt även i buren. Voljär är något som verkligen rekommenderas att ha till dom med stora mått.

Grenar

Grenar är naturens klo och näbbtrimmare, grenar från naturen stimulerar fötterna, inget slår äkta härliga naturgrenar.
svarvade pinnar och plastpinnar är superdåligt för dvärgpapegojornas fötter och föreslås att inte ha i buren alls! även sandpappersrören som säljs i affärer borde inte få säljas då dom inte gör någon nytta alls enbart onytta, kan ge sår på deras fötter.

Giftfria Trädsorter samt knopp och blomm!
Al, Asp, Bok, Björk, Ek, Gran, Hassel, Lönn, Ormhassel, Päronträd, Rönn, Syren-grenar (enbart grenarna inte blommorna/bladen), Tall (grenar av Tall sköljes noga så kådan försvinner) Vinbärsgrenar, Vidé och Äppelträd.

Giftiga trädsorter!!
Barrträd bör undvikas pga kådan (eller skrubbas noga), Idegran, Getapel (rhamnus cathartica), Gullregn (laburnum), Hästkastanj (aescullus hippocastanum).

Leksaker av olika slag är viktigt för dvärgpapegojorna
Då dvärgpapegojorna är väldigt nyfikna och busiga fåglar är det viktigt att sätta in leksaker av alla det olika slag både köpta och egengjorda i buren men även runt om i rummet åt sina fåglar. Låt fantasin flöda. 

tänk på att spegelgungor inte är en lämplig leksak för fågeln. Den kan bli så upp i att mata sin fågelkompis i spegeln att den inte gör annat, dom kan  också få psykiska störningar av att sitta och uppvakta något som inte finns och de kan få krävinflammation av att stöta upp mat dagarna i ända. Tänk också på att snören och fransar fransar som hänger löst eller på leksaker att klipp bort dom då fågeln kan fastna där i och bli strypt. Att ha olika sorters gungor i buren så dom kan välja att sitta där dom själva vill och så klart grenar i olika storlekar. Denna art älskar att riva sönder pappersremsor.

Uvb-ljus väldigt viktigt för inomhuslevande fåglar
Att ha en lampa med UV-ljus för fåglar som inte vistas regelbundet i utevoljär är att rekommendera. man kan införskaffa en uv-lampa som avger uvB.
Fågelns belysning skall helst följa ljustiden utomhus. Detta hjälper fågeln att ställa in sin inre klocka,  reglera sitt endokrina system (endokrina körtlar är samlingsnamnet för de körtlar som bildar, ibland också lagrar och avger hormoner direkt till blodet), matsmältning, att få en fin fjäderdräkt och för att hålla sig frisk och sund. Fågelns färger förstärks och framträder ljuset. Ljuset utlöser också häcknings- ruggnings- och flyttbeteendet.
Det viktiga vitamin d3 som fåglar annars tillgodogör sig från solstrålar får dom genom en uv-lampa. Fågeln är väldigt beroende av sin syn och deras färgsyn är mycket mer utvecklad än vår och det hjälper UV-lampan till med. UV-ljuset hjälper också fågeln att ta upp D-vitamin ur kosten, som i sin tur underlättar kalciumupptaget.
Tänk på att INTE använda uv lampor avsedda för REPTILER då dom är oftast alldeles för starka och skadar ögonen på en fågel.

Häcka sina dvärgpapegojor
Att häcka sina dvärgpapegojor är ett väldigt stort ansvar och man bör tänka efter noga innan man sätter sitt par i häck då häckning inte alltid är en dans på rosor! Viktigt att först tänka på är att aldrig ha häckande rosenhuvade tillsammans med andra dvärgpapegojor eller andra arter heller för den delen.
Dvärgpapegojorna bildar par för livet vilket är väldigt viktigt att komma ihåg. Det är viktigt att man granskar det par som ska få häcka noga. De får inte vara sjuka eller svaga, de måste ha goda egenskaper man vill föra vidare och de måste leva under hälsosamma förhållanden. Det är också viktigt att läsa på ordentligt innan man ens funderar på att häcka sina fåglar.

Ett dvärgpapegojpar är redo att häcka när dom blivit ordentligt uppmatade med en varierad kost med ökad mängd protein i maten. Grönsaker, örter, bär, groddar och blötlagda frön, kokt ägg är något man skall ge dom extra. Även vitaminer, mineraler extra med kalk samt en jodsten är viktigt att ha i buren under hela häckningen. Så också en uvb-lampa.

Man skall alltså öka fodermängden dom får i vanliga fall men inte överdriva foderökningen.Tänk också på att fortsätta med denna kosten under hela häckningen även när ungarna tagit sig utanför holken då dom behöver av denna näringsrika kosten för att växa till sig.
Tänk också på att i den mat föräldrarna stöter upp finns det olika sorters bakterier som är viktiga för ungarnas utveckling och immunförsvar. Och det kan vi aldrig ersätta på konstgjord väg så handmatning och att ta ungarna från sin mamma är inget att rekommendera alls.
I holken lägger man in bomaterial, exempelvis strimlat papper. Vis arter stoppar bomaterial i sina stjärtfjädrar och tar med det för att boa holken med och när detta sker kommer också parningen att ske.
dom lägger 4- 6 ägg och honan ruvar äggen i 23 dagar.
Ungarna lämnar holken vid 5 veckors ålder och är självständiga efter ytterligare 3-4veckor.

Info funnen här

http://en.wikipedia.org/wiki/Lovebird

http://www.parrotmag.com/breeding/318-lovebird-red-faced-agapornis-pullaria

http://beautyofbirds.com/peachfacelovebirds.html

http://www.jgps-gojor.se/dvargpapegoja.html

http://sv.wikipedia.org/wiki/Dv%C3%A4rgpapegojor

http://www.fagelhobby.nu/mf_roseicollis.htm

http://www.oiseaux-birds.com/card-fischer-lovebird.html