Papegojor

Katarinaparakiter!

2013-11-23 22:57 #0 av: JohannaN

Katarinaparakiten en nyfiken fågel som lätt blir tam och som blivit allt mer vanlig som burfågel i Sverige. Är man intresserad av att införskaffa dessa underbara fåglar är det viktigt att läsa på ordentligt först så här tas upp mer fakta om dessa fåglar............

Dessa nyfikna och vackra fåglarna är en lugn fågelart som passar bra som lägenhetsfågel och nu blivit allt mer populära som burfågel i Sverige. katarinaparkiten kom till europa år 1886 till Londons zoo. Dom delas in i kategorin papegojor och det finns två underarter:

Bolborhynchus lineola lineola
 
som förekommer i fuktiga bergsskogar från södra Mexico till västra Panama.

Bolborhynchus lineola tigrinus
 som förekommer i bergsområden från nordvästra Venezuela och Colombia till södra Peru. Den har också setts i Bolivia. 

Katarinaparakiten lever i det vilda i skogar och berg upp till 2000 m över havet. Dessa fåglar lever vilt i södra Mexico, Western Panama, Norra Colombia, Costa Rica, Nicaragua, Guatemala, Honduras, Venezuela, och i Andernas berg i Peru. De tillbringar en del av sin tid på marken för att söka föda för att till kvällen söka sig till ett högt träd att sova.
Deras kost i det vilda innehåller mycket frukt och insekter samt frön. Det växer en rad exotiska frukter där katarinorna lever så som papaya, mango, guava och ananas men även bananer, äpplen, granatäpple och apelsiner som dessa fåglar kan stöta på i det vilda och äta av.
Katarinparakiter tål kyla bra och det sägs också ha setts snöbada. I det vilda lever katarinorna i grupper om 6 till 30 stycken men även större grupper upp till 150 fåglar ses ibland.


Den vilda katarinaparakitens fjäderdräkt är mestadels grön med flera svarta och mörkgröna ränder, i fångenskap finns många olika färgvarianter så som grön, olivgrön, turkos, blå (kobolt), gul (lutino), vit (Ino) eller grå fjäderdräkt, två ovanlig färgvariant är kanelsorten (cinamo) som är väldigt ovanlig och väldigt svår att få fram.

Katarinaparakiten längd är cirka 16 cm och dom har en vikt på omkring 42 till
52 gram och blir cirka 10 år. Denna parakit har en annorlunda sittställning än andra papegoj och parakit arter. De sitter nämligen i nästan horisontellt läge med huvudet i linje med deras stjärt.
De är också mycket lugna fåglar och deras läte är inte högfrekventa och inte så jobbiga för örat, lätet låter som tyst tjatter med lite drillande, dom är som mest högljuda och aktiva på morgonen och kvällen. Dessa fåglar passar bra som lägenhetsfågel tack vare sin tysta ljudnivå när dom pratar. Dessa fåglar är lekfulla, roliga varelser och kan ofta ses hängande upp och ner från sina sittpinnar, ibland även från en fot.

På Engelska kallas denna fågel för Lineolated Parakeet, Catherine parakiter eller Barred Parakeet. 

Katarinaparakiten är ett flockdjur som i det vilda lever i lite större flockar och som är parbildande, dom skall alltid vara två eller fler för att må bra. Dom är väldigt nyfikna av sig och vågar en katarina så vågar dom andra också sig fram.

Kosten för Katarinaparakiter

maten är A och O i ett fågel och djurägande så också i ett papegojägande och det som man måste tänka på är att ha bra frön med bra kvalité utan extrem feta frön så som solrosfrön. Dit hör tyvärr inte frön från en mataffär då dom oftast inte är av bra kvalité! Parakitblandning är den fröblandning man kan använda som bas tillsammans med pellets, gärna Harrisons pellets. I fröblandningen skall det inte finnas några solrosfrön i utan man kan ge 2-3 stycken bredvid som en del av den varierade kosten, till detta kan man också blanda i av andra frön så som Gräsfrö av olika sort, Havre, Korn, vete, tistelfrön, man kan också blötlägga majs och ärtor och ge dom. 
Att göra en välbalanserad foderstat är bra, då vet man vad man ger dom och inte i foderväg och kan balansera upp kosten så den blir varierad och att det inte blir för mycket av det ena eller det andra.

Hirskolvar är ett bra sätt att sysselsätta fågeln och få stimulans. Det är också viktigt att ge dom av grönsaker, örter bär, frukt som gärna skall vara runt 50 % i deras kost, tänk på att dessa fåglar är neo-tropiska och frukt är en stor del av deras kost i det vilda, man kan också ge av blötlagda, groddade, och sådda frön. Ibland kan man också ge av kokt ris och kokt ägg för proteinets skull och också insektsfoder för att ge så varierat som möjligt.

giftig mat för fåglar är: ALKOHOL, AVOKADO, CHOKLAD (drickbar och ätbart)LAKRITS, KAFFE, LÖK, OKOKT POTATIS, RABARBER, TE, SALT ( i större mängd) TOMATPLANTAN (självaste tomaten kan man ge)!


Under sommaren finns en massa härligheter man kan ge sin katarinor så som:
 Al-löv, Asplöv, Björklöv, Blåklint, Boklöv, Frögräs, Gräs, Groblad (samt stängerna), Hallonblad, Hasselblad, Lönlöv, kirskål, Klöver (både röd och vit) , Maskrosblad (samt blomma, frön och rot), Mjölkört, Morotsblast, Renfana (torkade/färska), Rönlöv, Pensé (egenodlad), Skott från gran, Smultronblad, Tistel (båe torkd och färsk), Tusensköna (Bellis), Vetegräs, Vinbärsblad, Våtarv.

Vilda bär så som:
 Björnbär, Blåbär, Hallon, Hjortron, Jordgubbar, krusbär,
Körsbär (utan kärnan), Lingon, Nypon (samt fröna), Rönnbär, Smultron, Tranbär, Vinbär (svarta, röda och vita, skölj dom noga!!) 


Att ge vitaminer och kalk på maten då och då är viktigt för fågelns hälsa samt att ha ett bra mineral med många olika mineraler i sig, jod och kalksten i buren.


Buren

Att införskaffa en en rejäl bur åt sina fåglar är något som är lag på. Fåglar är oftast i det vilda Nomader i det vilda vilket innebär att dom flyger långa sträckor varje dag för att fina föda, vatten och bra häckningsplatser. Att stänga in sin fågel i för liten bur utan chansen att kunna komma utanför att flyga är inte bra för fågeln. det finns bara massor med fördelar att ha en stor bur jämfört med icke bra fördelar att ha en liten bur. Fåglarna är fortfarande vild i sinnet och är en individ precis som du och jag och behöver också utrymme för att må bra så ju större bur desto bättre! Minsta tillåtna bu-rmått för Katarinor är 120 cm, höjd minst 80 cm, bredd minst 60 cm men ju större desto bättre och gärna en voljär med inom och utomhus del där dom kan gå in och ut hur dom vill. 

Uv-ljus
Att ha en lampa med UV-ljus för fåglar som inte vistas regelbundet i utevoljärär att rekommendera. Man skall då införskaffa en uv-lampa aom avger uvB strålning.
Fågelns belysning skall helst följa ljustiden utomhus. UV-ljuset hjälper också fågeln att ta upp D-vitamin ur kosten, som i sin tur underlättar kalciumupptaget. En timer är bra att ha då den ser till att lampan följer årets ljusperiod, den skall vara tänd minst 10 timmar om dagen.


Sysselsättning

Sysselsättning kräver alla papegojor i stor utsträckning, de kan omöjligt sitta intstängda i en bur hela dagarna så är också fallet med katarinorna. Dom behöver rep och grenar att klättra på så det är väldigt viktigt att förse dom med detta. De är lekfulla, roliga varelser och kan ofta ses hängande upp och ner från sina sittpinnar, ibland även från en fot. Dom vill gärna kunna krypa in i något på kvällen när dom ska sova så en sovlåda kan då vara t ex ett marsvinshus med sittpinne i botten. Men om man har en vanlig holk som sovholk kommer man få problem med massor av häckningar så ingen holk som sovlåda.


Grenar är viktig för katarinor
Papegojor har ett stort behov av att gnaga. Se till att fågeln alltid har färska kvistar av lövträd att gnaga på. plocka gärna tallkottar och ge. Grenar är naturens klo och näbbtrimmare, grenar från naturen stimulerar fötterna, inget slår äkta härliga naturgrenar, plocka gärna in av olika storlekar som den kan gnaga och sysselsätta sig med. Viktigt att också tänka på är att Katarinor klättrar lodrätt så man har grenar åt dessa hållen också.


GIFTFRIA TRÄDSORTER samt knopp och blomm!
Al, Asp, Bok, Björk, Ek, Gran, Hassel, Lönn, Ormhassel, Päronträd, Rönn, Syren-grenar (enbart grenarna inte blommorna/bladen), Tall (grenar av Tall sköljes noga så kådan försvinner) Vinbärsgrenar, Vidé och Äppelträd.


GIFTIGA TRÄDSORTER!!
Barrträd bör undvikas pga kådan (eller skrubbas noga), Idegran, Getapel (rhamnus cathartica), Gullregn (laburnum),  Hästkastanj (aescullus hippocastanum).


Duschning och bad viktigt
Något som är viktigt är att katarinorna har tillgång till friskt bad vatten så att den kan bada.  Du kan också duscha fågeln, det gör du lättas med en blomsterspruta med ljummet vatten. Katarinor älskar att bada och kan också flaxandes hänga upp och ner när man sprayar dom med vattendimma.   


Häcka sina Katarinor

Att häcka sina katarinor är ett väldigt stort ansvar och man bör tänka efter noga innan man sätter sitt par i häck då häckning inte alltid är en dans på rosor!
Det är viktigt att man granskar fåglarna som ska få häcka noga. De får inte vara sjuka eller svaga, de måste ha goda egenskaper man vill föra vidare och de måste leva under hälsosamma förhållanden.
Tänk på att man inte ska para två inos med varandra (ino brukar vara samlings-namn för båda där den cremefärgade (inte helt vit) heter cremino), och inte heller två gråvingar eller två fåglar med dubbel mörkfaktor. Det är viktigt att fråga och ta reda på vilken färg just ens egna katarinor har.
Att mata upp sina katarinor innan häckningen genomförs är väldigt viktigt och de behöver extra vitaminer, mineraler, antioxidanter, proteiner, nyttiga fetter, omega 3+6, enzymer, jod och kalk för att de skall orka igenom häckningen. Äggfoder, insektsfoder och kokt mosat ägg för proteinernas skull, blötlagda och groddade frön i olika stadier för att efterlikna det naturliga, men också örter, grönsaker, bär och frukt. sepiaskal (bläckfisks skelett) bör det finnas fri tillgång på.

honan lägger 2-7 ägg som hon ruvar i 18-21 dagar. Ungarna lämnar boet vid 5-6 dagars ålder.
Under hela ungarnas uppväxt är det viktigt att fortsätta med den protinrika mat som föräldrarna blev uppmatade med. så dom får all den näring dom behöver för att orka växa sig friska och starka. I den mat föräldrarna stöter upp finns det olika sorters bakterier som är viktiga för ungarnas utveckling och immunförsvar.

Övrigt
Katarinparakiter är väldigt lätta att få tama och där med en utmärkt fågelart att ha som burfågel. tänk också på att Katarinaparakiten är CITES listad 2 och det innbär att det är förbjudet att ta in vildfångade Katarinaparakiter till EU så det är viktigt att man tänker efter noga i valet av dom fåglar man tänkt avla på så man håller en frisk avelslinje på arten. Något som också är viktigt att tänka på är att katarinornas klor växer väldigt mycket i fångenskap då denna art har svårt att nöta ner klorna så dom måste klippas regelbundet, så viktigt att man håller koll på just klorna.


Info funnen på dessa sidor

http://www.birdchannel.com/bird-species/lineolated-parakeets.aspx


http://www.fagelfenix.n.nu/om-oss


http://www.katharinasittiche.de/en/nutrition.php

http://en.wikipedia.org/wiki/Barred_parakeet


http://beautyofbirds.com/lineolatedparakeets.html

http://www.katharinasittiche.de/en/mutations/calculator.php

http://www.katharinasittiche.de/en/breeding/brood.php

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl
2013-11-26 10:04 #1 av: MimmiH

Bra artikel.

Att de tål kyla bra tror jag inte man kan vara säker på eftersom de även härstammar från tropiskt klimat.

De har även ett högfrekvent och starkt ljud, men det är sällan de använder det

Att katarinaparakiter rent generellt blir väldigt lätt tama undrar jag om det verkligen stämmer. Katarinaparakiter är liksom alla andra fåglar individer och hur lätt de kan bli tama kan variera från indvivid till individ.

Anmäl
2013-12-09 09:29 #2 av: MimmiH

Vill bara tipsa om en artikel om katarinaparakiter som jag skrivit:

http://www.skoldpaddormedmera.se/katarinaparakiter.html

Anmäl
2015-05-15 16:08 #3 av: Lampshoe

Hej! Bra skrivet! Jag har två gröna katarinaparakiter som jag köpte för ca en månad sedan. Du skrev att de är lätta att få tama? Har du möjligen några tips på hur man kan göra? Mina vågar äta mat ur handen på mig ibland men sekunden jag försöker nudda dem så går de iväg :(

Anmäl
2015-05-17 16:27 #4 av: JohannaN

skall hjälpa dig och se om det finns några tips att ge dig i det helaGlad skall fråga dom som har denna artenGlad

tamfåglar är inte bara fåglar i bur, dom är så mycket mer^^ Är sajtvärd på www.undulater.ifokus.se samt www.burfaglar.ifokus.se

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.