2013-11-16 14:48 #0 av: JohannaN

Färskt vatten är superviktigt för våra fåglar och djur men inte hos alla är det en självklarhet. Så även att få bada ä något som är viktigt för fåglarna att få göra någon gång då och då. Här tas upp mer om vikten att ha rent vatten hos sina fåglar och vad som händer om man inte har det, samt hur man går till väga för att bada sina fåglar.......

En badande grå jako som njuter av att få sitt bad.

Vatten är en självklar grej eller?? När det gäller människan skall hon ha tillgång till färskt dricksvatten hela tiden men när det gäller djur är det lite si och så vad gäller det. Många glömmer att regelbundet byta ut vattenskålen till sin fåglar men dom är precis som vi och vill ha färskt vatten dagen igenom.

Alla former av liv på jorden är beroende av vatten. Vatten har en viktig roll i kroppens metabolism så även hos fåglarna. I blodet transporteras salter, näringsämnen, hormoner med mera lösta i vatten till olika delar av kroppen. Vatten renar kroppen och behövs för att optimera näringstillförseln samt att hålla alla organ mm. vid full hälsa. vatten behövs också för att levern, njurarna, matsmältningen, lederna m.m. skall fungera bra.

Ökenlevande fåglar så som undulater kan klara sig i upp till 28 dagar utan vatten i det vilda, men i fångenskap skall den få chansen att dricka färskt vatten varje dag precis som du och jag. Så även vad gäller andra tamfåglar.

Byter man inte vatten åt sina fåglar dagligen så dom får färskt och gott vatten kan det göra så att dom blir sjuka. Parasiter så som Giardia Lamblia och Coccidios är två parasiter som kan ställa till det för fåglarna och som man kan finna i vatten som inte byts regelbundet. Även andra maska, parasiter och bakterier kan finnas i vatten som inte byts ofta.

Låta sin fågel bada
alla fågelarter bör ha tillgång till ett vattenbad eller bli sprayade med en vattenspruta någon gång i veckan för att kunna hålla sin fjäderdräkt i trim. Det är precis som du och jag och i det vilda så regnar det eller så söker fåglarna upp ett ställe för att kunna bada. Fåglar badar inte som vi människor gör utan doppar sig några snabba gånger så det täcker fjäderdräkten men där dom inte blir helt genomblötta. En del större arter gillar att få bada ordentligt.
Sprayflaskor kan man köpa i affärer eller i shoppar. Innan du sprayar din fågel, se till att du har den inställningen på sprayflaskan så att de bara släpper en dimma. Tre eller fyra korta sprayningar ovanför fågeln bör vara tillräckligt för att vatten dimman skall sjunka in i fjäderdräkten lättast är att spraya dom när dom är i sin bur.
små fågelarter är mycket känsliga så att vara försiktig är väldigt viktigt och inte spraya för mycket. Vid sprayning eller bad, se till att du använder ljummet vatten. Försök att inte spray dom eller låta dom bada dagligen då det inte är bra för dom.
En vuxen bör vara med om barnet skall spraya fåglarna. Om din fågel flaxar sina vingar eller följer sprayen, är det ett tecken på att fågeln njuter av badet.
det är viktigt att låta din fågel får torka ordentligt efteråt och det är också viktigt att dom får vara i ett varmt rum eller i solen ute för att få torka. Fåglarna kommer också att putsa sig torra och behöver inte torkas av oss. Tänk också på att det finns dom fågelarter som vill bada i ett salladsblad eller under en vattenkran så det är viktigt att man studerar vad det är just sin fågel gillar.

man kan också hälla i en halv kork med aloe vera juice i vattensprayen som kan hjälpa fjäderdräkten, särskilt fåglar som plockar sig kan bli hjälpta av just aloe vera juice.